Η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν λιτοί στις ανακοινώσεις τους μετά τη συνάντησή τους για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και το χρέος. Περιορίστηκαν να δηλώσουν πως ήταν μια «εποικοδομητική συνάντηση» και πως «όλα πήγαν καλά».
Αντίθετα ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, ο οποίος δέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια τα πυρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήταν πιο ομιλητικός, παραδεχόμενος τα λάθη των εκτιμήσεων του, για τη χρονιά που πέρασε, αλλά και όλες τις προηγούμενες. Σημειώνεται πως σήμερα ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ πλεόνασμα – μαμούθ για το 2016 ύψους 3,9% όταν ο στόχος του προγράμματος προέβλεπε 0,5%.
Σε συνέντευξή του ο Τόμσεν επιβεβαίωσε πως οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα και τόνισε πως πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 ήταν πολύ υψηλότερο από αυτό που είχε προβλέψει το ΔΝΤ.
«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κάναμε λάθος στις επιπτώσεις των capital controls στην οικονομία», ανέφερε, προσθέτοντας ένα ακόμη λάθος στις εκτιμήσεις του Ταμείου στο πλαίσιο των προγραμμάτων που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα. «Τα πρώτα πέντε χρόνια ήμασταν υπερβολικά αισιόδοξοι με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο ήμασταν λάθος προς την αντίθετη πλευρά. Ήμασταν υπερβολικά απαισιόδοξοι για τα αποτελέσματα σε δημοσιονομικό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τα πλεονάσματα των επόμενων χρόνων, θέμα που αποτελεί και σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν δήλωσε πως ο στόχος για 3,5% θα πρέπει να αφορά μικρό συγκριτικά χρονικό διάστημα και όχι για πολλά χρόνια.Όπως ανέφερε το Ταμείο εκτιμά πλέον ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 ή το αργότερο το 2019, ωστόσο κρίσιμο ζήτημα, επισήμανε, αποτελεί ο προσδιορισμός της χρονικής περιόδου κατά την οποία η χώρα θα πρέπει να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Όπως διευκρίνισε, αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης και απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες. Υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται στην Ελλάδα από το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα να διατίθεται για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη εμφανίστηκε αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αν και έσπευσε να προειδοποιήσει πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας για την αποπληρωμή των δόσεων του Ιουλίου στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση. Όπως είπε η κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα είναι επιτυχής και θα καταλήξει σε τεχνική συμφωνία. «Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μέχρι τώρα, αλλά απομένουν κάποια εκκρεμή ζητήματα», ανέφερε και πρόσθεσε: «θέλουμε ένα πρόγραμμα που να αντιμετωπίζει τα μεσοπρόθεσμα ζητήματα».
Ωστόσο ξεκαθάρισε πως για να κλείσει η συμφωνία θα πρέπει να ικανοποιηθούν και οι όροι του Ταμείου. Όπως είπε το ΔΝΤ βρίσκεται απόλυτα προσηλωμένο στην ένταξη του στο ελληνικό πρόγραμμα, όμως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση αν δεν εξασφαλίσει πρώτα μια βιώσιμη λύση για το χρέος με βάση την συμφωνία που υπήρξε στις 25 Μαΐου του 2016. Τότε συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, ώστε οι ετήσιες υποχρεώσεις της Ελλάδας για την αποπληρωμή χρέους δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ και μακροχρόνια το 20% του ΑΕΠ. «Αυτό προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε αυτήν την περίοδο» είπε ο Πολ Τόμσεν.
Πάντως ο Τόμσεν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί το Ταμείο. «Δεν αλλάζουμε την θέση μας ότι η χώρα χρειάζεται ακόμη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό για μπορέσει να έχει ανάπτυξη, όχι για ένα η δύο χρόνια αλλά σε μόνιμή βάση», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να επανέλθει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την κρίση σε όρους απασχόλησης και εισοδήματος. Η βιώσιμη ανάπτυξη χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο πλάνο».
Σημείωσε επίσης ότι η πρόταση για αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με χρήματα από τον ESM, θα ενίσχυε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά όπως διευκρίνισε, αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >