Νέα μέτρα χαλάρωσης των capital controls από σήμερα μετά τις αποφάσεις που έλαβε χθες η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. 

Ads

Αιτήματα επαγγελματιών και επιχειρήσεων για εισαγωγές αξίας έως 5.000 ευρώ ημερησίως μπορούν να διεκπεραιώνουν απευθείας τα τραπεζικά καταστήματα της χώρας από σήμερα Πέμπτη. 
 
Τα αιτήματα αυτά εξυπηρετούνταν μέχρι σήμερα κεντρικά από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και – με τα στοιχεία της 28ης Αυγούστου – έφταναν τα 24.000, προερχόμενα κυρίως από μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Επίσης από σήμερα θα επιτρέπεται η δυνατότητα ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών εντός Ελλάδος από φοιτητές εσωτερικού και από στρατευμένους, προκειμένου να μεταφέρουν σε αυτούς κάθε μήνα ποσό έως 2.000 ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, καθώς ήδη εξετάζεται η δυνατότητα των πολιτών να καταθέτουν μετρητά στους καταθετικούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου, τρεχούμενων ή όψεως από τα οποία θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν ανάληψη. 

Ads

Ακόμη θα προβλεφθεί η δυνατότητα «σπασίματος» προθεσμιακών καταθέσεων πολιτών και επιχειρήσεων, όταν πρόκειται για αγορά ακινήτου.