Προθεσμία 3 μηνών έλαβε η Ελλάδα από το Ecofin για τη λήψη έκτακτων μέτρων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, το οποίο συνεδρίασε χθες, Τρίτη, στις Βρυξέλλες, ζητείται «από την Ελλάδα να υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένων αυτών που παρουσιάστηκαν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας».

Ads

«Πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα μέχρι τις 15 Μαΐου 2010, ενισχυτικά μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων για το 2010, νέα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν μέχρι τα τέλη του 2010 και άλλα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν μέχρι το 2012», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις 16 Μαρτίου να παρουσιάσει έκθεση προόδου, στην οποία θα ορίζει το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μέτρων επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων για το τρέχον έτος. Νέα έκθεση θα χρειαστεί να παρουσιαστεί μέχρι τις 15 Μαΐου, η οποία θα αναφέρει τα συγκεκριμένα μέτρα που χρειάζεται να λάβει η χώρα, ώστε να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ecofin. Στη συνέχεια, καλείται να υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαβεβαιώσει τους εταίρους της, τις διεθνείς αγορές, αλλά πάνω από όλα τους Έλληνες πολίτες ότι θα προχωρήσει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ, ως το τέλος του 2010. Πρόσθεσε ότι τις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση θα μελετήσει τους κινδύνους που επεσήμανε το Συμβούλιο Ecofin και θα συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Ads

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι τόσο το Συμβούλιο Eurogroup όσο και το Συμβούλιο Ecofin σήμερα επανέλαβαν τη διατύπωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται ότι οι χώρες του ευρώ έχουν συλλογική ευθύνη για τα προβλήματα της ευρωζώνης, και ότι η ευρωζώνη θα σταθεί αρωγός στα κράτη μέλη που κάνουν αυτό που πρέπει. Σύμφωνα με τον υπουργό, η δήλωση αυτή θα έπρεπε να εξειδικευτεί, αλλά δεν θα γίνει, διότι δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Επίσης, ο κ. Παπακωνστντίνου τόνισε ότι εάν η πολιτική δήλωση δεν αποδειχτεί αρκετή να αποτρέψει από μόνο της τις κερδοσκοπικές πιέσεις των αγορών, η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να στείλει το κατάλληλο μήνυμα στις αγορές, σε συνδυασμό με την υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας από την πλευρά της Ελλάδας.

Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για την περικοπή των δημοσίων δαπανών, όπως επισήμανε το Συμβούλιο Eurogroup, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες τονίζοντας ότι είναι ακόμα νωρίς για να μιλήσει για νέα μέτρα. Ανέφερε, ωστόσο ότι το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Ecofin παραθέτει παρεμβάσεις τόσο για αύξηση των εσόδων όσο και για μείωση των εξόδων.

Απέκλεισε επίσης κάθε ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην περικοπή του 14ου μισθού, των δημοσίων υπαλλήλων, σημειώνοντας ότι «το Συμβούλιο Ecofin δεν έλαβε καμία απόφαση για συγκεκριμένα μέτρα, πόσω μάλλον προς αυτήν την κατεύθυνση. «Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαφυλάξει τα εισοδήματα των Ελλήνων εργαζομένων», δήλωσε ο υπουργός.

«Το γεγονός ότι η ύφεση το 2009 αποδείχτηκε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, αυτό μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που προβλέπεται για το 2010», υπογράμμισε. Συμπλήρωσε, όμως, ότι τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζουν αυτό το ενδεχόμενο. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσπαθήσει να μειώσει τους κινδύνους που περιβάλλουν το πρόγραμμα σταθερότητας και να το υλοποιήσει στο ακέραιο. Παράλληλα, θα πρέπει να συζητήσει τα θέματα αυτά με την Επιτροπή και να αποτιμήσει την πορεία της οικονομίας, σε έκθεση που θα υποβάλει στις 14 Μαρτίου στην Επιτροπή. «Εμείς θα επιμείνουμε μέχρι κεραίας στη τήρηση της διαδικασίας», ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο των Υπουργών, ερήμην της άμεσα ενδιαφερόμενης χώρας.

Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι οι ευρωπαίοι ιθύνοντες αναγνώρισαν ότι η σημερινή απόφαση δεν αφορά μόνο το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά και προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν σε άλλες χώρες του ευρώ. Σημείωσε, ακόμη, ότι έστω δειλά, έχει ξεκινήσει μία συζήτηση για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν παρόμοια θεσμικά ζητήματα, από πλευράς χρηματοπιστωτικών εργαλείων.

Για τις αμυντικές δαπάνες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι καταγράφονται στον προϋπολογισμό κάθε έτους με βάση τις δαπάνες για παραλαβή συστημάτων. Άρα οι δαπάνες για φέτος εξαρτώνται από συμβάσεις που έχουν γίνει τα περασμένα χρόνια. Σημείωσε, ωστόσο ότι υπάρχει μια πτωτική τάση.

Τέλος, εξαπέλυσε επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι οδήγησε στην απόλυτη διάλυση των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους.

Διαβάστε επίσης: Ecofin: Υπό επιτήρηση τίθεται σήμερα η ελληνική οικονομία

Έρχονται οι Ευρωπαίοι «ελεγκτές του Προγράμματος Σταθερότητας»