Για “εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες στην αγορά ενέργειας” κάνουν λόγο ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ) και Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας σε επιστολή τους προς την κυβέρνηση με αποδέκτες τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Στην παρέμβασή τους, η οποία έρχεται λίγο καιρό μετά τις ανακοινώσεις Σκρέκα για επιδοτήσεις πάνω από 1 δισ προς τους προμηθευτές αλλά και με φόντο τις αντιδράσεις για τα υπερκέρδη που αποκόμισαν, οι εταιρείες ενέργειας ζητούν μάλιστα “να ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο μέτρο του δυνατού προβλήματα που έχουν ανακύψει”.
Η επιστολή, την οποία δημοσιεύει το Capital, περιλαμβάνει προτάσεις των δύο συνδέσμων για τέσσερα επιμέρους ζητήματα, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών. Η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών και η αύξηση των επισφαλειών έχει καταστεί πλέον απολύτως κρίσιμο πρόβλημα για τον κλάδο, απειλώντας άμεσα τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την προμήθεια ενέργειας υποστηρίζουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι προμηθευτές ενέργειας.
Διαβάστε επίσης: Γιατί το ρεύμα είναι ακριβότερο χωρίς την ρήτρα αναπροσαρμογής;
ΕΣΠΕΝ και ΕΣΑΗ ζητούν την επικαιροποίηση των άρθρων 39 και 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας αναφορικά με το πλαίσιο της αλλαγής Προμηθευτή κατά τρόπο που -σύμφωνα με τους ίδιους– θα ευθυγραμμίζεται με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ. “Έχοντας επιστρέψει στις αρχικές προβλέψεις του ΚΠΗΕ – ο οποιος καταρτίστηκε προ δεκαετίας βάσει ενός τελείως διαφορετικού περιβάλλοντος στην αγορά προμήθειας– οι πελάτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να προβούν ανά πάσα στιγμή σε καταγγελία της σύμβασής τους και σε αλλαγή προμηθευτή, δίχως να απαιτείται να μεριμνήσουν για την κάλυψη ή τον διακανονισμό των οικονομικών τους υποχρεώσεων, αναφέρει η επιστολή.
Μάλιστα, όπως ισχυρίζονται, η εν λόγω δυνατότητα των καταναλωτών ενισχύθηκε περαιτέρω με το άρθρο 138 του πρόσφατου νόμου 4951/2022, προσθέτουν. Παράλληλα οι προμηθευτές έχουν απωλέσει τη δυνατότητα διεκδίκησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των εν λόγω (τέως) πελατών τους, μέσω της υποβολής εντολής απενεργοποίησης παροχής.
Διαβάστε επίσης: Νέες αυξήσεις στο ρεύμα: Η κυβέρνηση πληρώνει τους παρόχους με λεφτά των πολιτών
Όπως γίνεται αντιληπτό, το συγκεκριμένο πλαίσιο – ιδίως υπό τις παρούσες συνθήκες – ευνοεί τους κακοπληρωτές, ενισχύει τον ενεργειακό “τουρισμό” και αφήνει τους προμηθευτές ενέργειας απολύτως εκτεθειμένους, σημειώνουν ΕΣΑΗ και ΕΣΠΕΝ.
Το δεύτερο θέμα που θίγει η επιστολή αφορά στην καταβολή των προκαταβολών στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τη χορήγηση των επιδοτήσεων στους τελικούς καταναλωτές. Η σχετική δυνατότητα βρίσκεται στην ευχέρεια του υπουργού ενέργειας ο οποίος μπορεί να εκδίδει υπουργική απόφαση.
“Στο σημείο που έχουμε φτάσει, οι Σύνδεσμοί μας πιστεύουν ότι απαιτείται η προκαταβολή να είναι ίση με τουλάχιστον το 75% του εκτιμώμενου ποσού επιδοτήσεων του ΤΕΜ και να καταβάλλεται μέχρι την πέμπτη ημέρα του μήνα που αφορούν οι επιδοτήσεις. Για παράδειγμα, μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί σε κάθε προμηθευτή τουλάχιστον το 75% του εκτιμώμενου ποσού των επιδοτήσεων για τον μήνα Σεπτέμβριο. Εφόσον το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν είναι εφικτό να τηρηθεί για τον τρέχοντα μήνα, το 75% του εκτιμώμενου ποσού των επιδοτήσεων για τον μήνα Αύγουστο προτείνουμε να καταβληθεί έως τις 16 Αυγούστου. Το υπόλοιπο -κατ’ ανώτερο- 25% θα μπορεί να εξοφλείται απολογιστικά στη βάση των πραγματικών δεδομένων επί των τιμολογήσεων, που παρέχουν οι προμηθευτές στον ΔΑΠΕΕΠ και στους λοιπούς εποπτικούς φορείς”, αναφέρει η επιστολή.
Όπως υπογραμμίζουν ΕΣΑΗ και ΕΣΠΕΝ “είναι αναγκαίο η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης να γίνει άμεσα ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των εταιριών ακόμα και τον μήνα Αύγουστο, μήνας κατά τον οποίο βλέπουμε να διατηρούνται υψηλές τιμές στην διεθνή αγορά ΦΑ επηρεάζοντας προφανώς την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου”.
Το τρίτο θέμα που θίγει η επιστολή αφορά στην παροχή κρατικών εγγυήσεων προς τις εταιρείες προμήθειας προκειμένου αυτές να εξασφαλίσουν πιστωτικές γραμμές. “Η εκτόξευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού έχει υποχρεώσει τις εταιρείες προμήθειας να πολλαπλασιάσουν τα ποσά των εγγυήσεων που καταθέτουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ” τονίζουν ΕΣΑΗ και ΕΣΠΕΝ επισημαίνοντας ότι το προσωρινό πλαίσιο της κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις της Ε.Ε. επιτρέπει την άσκηση μιας τέτοιας πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση. Επιπλέον σημειώνεται ότι η διαθεσιμότητα δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στη δεδομένη συγκυρία.
Τέλος το τέταρτο θέμα που θίγει η επιστολή αφορά στη δυνατότητα διακανονισμού της καταβολής των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους διαχειριστές. Όπως αναφέρει η επιστολή ήδη η ΡΑΕ από τις 22 Φεβρουαρίου με επιστολή της έχει μεριμνήσει για τη λήψη στοιχείων από τους προμηθευτές που αποδεικνύουν την αλματώδη αύξηση τόσο των διακανονισμών όσο και των ληξιπρόθεσμων οφειλών από καταναλωτές που αποχωρούν.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >