Άλλη μια μαρτυρία πρόσφυγα έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των καταγγελιών σχετικά με τις μεθόδους που ακολουθεί η ελληνική αστυνομία στον Έβρο.

Ads

Πρόκειται για έναν 34χρονο Κούρδο από το Ιράν, ο οποίος, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» βρέθηκε από αιτών άσυλο στην Αλεξανδρούπολη, ξυλοκοπημένος και επαναπροωθημένος παράνομα στην απέναντι όχθη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ίδιος όσο περίμενε στην Ελλάδα να προχωρήσει το αίτημά του για άσυλο, άρχισε να κάνει τη δουλειά για την οποία ήταν γνωστός στο Ιράν: ιππέας και εκπαιδευτής αλόγων. Εβρισκε στο διαδίκτυο άλογα προς πώληση, τα αξιολογούσε για χάρη του αγοραστή ή τα αγόραζε, τα εκπαίδευε και τα ξαναπουλούσε.

Στις 21 Ιουνίου έφτασε στο ραντεβού σε χωριό, είκοσι λεπτά έξω από την Αλεξανδρούπολη, και έστειλε μήνυμα στον πωλητή να έρθει να τον πάρει. Αντί για τον πωλητή, εμφανίστηκε περιπολικό της αστυνομίας. Τον ρώτησαν τι κάνει εκεί, τους εξήγησε, του πήραν το κινητό και το χαρτί της αίτησης ασύλου και τον πήραν μαζί τους  -όπως ισχυρίστηκαν- για εξακρίβωση στοιχείων.

Ads

Η πραγματικότητα όμως ήταν πολύ διαφορετική, όπως διηγηθηκε ο ίδιος  στο βίντεο που έστειλε στην κουρδόφωνη ενημερωτική ιστοσελίδα Pishtinews δύο μέρες μετά, ενώ βρισκόταν στην Τουρκία, με το σώμα γεμάτο μώλωπες από τα χτυπήματα και όσα κατήγγειλε σε δημοσιογράφο της ιστοσελίδας.

image

Αφού τον πήγαν στο Α.Τ. Διδυμότειχου, όχι μόνο δεν του έδωσαν τα πράγματά το, αλλά αντιθέτως του πήραν ένα ποσό 5.000 ευρώ, που είχε για την αγορά. Τον άφησαν να περιμένει μόνος στο κρατητήριο για μερικές ώρες. Στη συνέχεια τον οδήγησαν σε άλλο δωμάτιο, όπου τον περίμεναν τρεις αστυνομικοί ντυμένοι στα μαύρα με καλυμμένα πρόσωπα.

Αυτοί τον διέταξαν να γδυθεί και να μείνει μόνο το εσώρουχο, ενώ για μία ώρα τον χτυπούσαν άγρια με κλομπ, γροθιές και κλοτσιές. Στις δε εξηγήσεις του ότι έχει χαρτιά και ότι έκαναν λάθος, αυτοί του απαντούσαν: «μη μιλάς, δεν έχεις δικαίωμα να είσαι στην Ελλάδα.

Την άλλη μέρα το πρωί,, τον επιβίβασαν σε όχημα της αστυνομίας ή του στρατού, μαζί με περισσότερους από 70 πρόσφυγες και μετανάστες που τους είχαν φέρει από αλλού. Ο ίδιος μπόρεσε να διακρίνει Αφγανούς, Ιρακινούς, Πακιστανούς, οικογένειες, γυναίκες, παιδιά. Οχι μόνο δεν υπήρχαν μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό, αλλά οι συνθήκες ήταν ιδιαιτέρως ευνοϊκές για πιθανή μετάδοση. «Δεν μπορούσαμε να ανασάνουμε μέσα εκεί» λέει.

Τους οδήγησαν στον Εβρο, τους επιβίβασαν σε φουσκωτό δέκα δέκα και τους άφησαν στην απέναντι όχθη. Εκεί τους έπιασαν Τούρκοι στρατιώτες μετά από μία-δύο ώρες και προσπάθησαν να τους ξαναβάλουν στο φουσκωτό, για να τους γυρίσουν στην Ελλάδα. «Είδαν ότι υπήρχαν παιδιά και γυναίκες, μας λυπήθηκαν. Κάλεσαν πούλμαν και μας μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη» λέει.