Σε ενδομήτρια αιμορραγία ο τραγικός θάνατος της 19χρονης εγκύου, που κατέληξε το πρωί της Τετάρτης στη Νέα Μάκρη, δίχως να προλάβει να φτάσει στο Κέντρο Υγείας της περιοχής της, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ads

Οι συγγενείς της 19χρονης εγκύου έχουν καταγγείλει ήδη από το πρωί την καταλυτική καθυστέρηση του ασθενοφόρου. Έτσι ενώ η οικογένεια έκανε την πρώτη κλήση στις 10:24 το πρωί, το ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο στις 13:30 το μεσημέρι.

Μεσολάβησε, δηλαδή, ένα διάστημα περίπου τριών ωρών για να ανταποκριθεί κάποιο όχημα του ΕΚΑΒ στις αγωνιώδεις κλήσεις των συγγενών της 19χρονης, που την έβλεπαν να καταρρέει μπροστά στα μάτια τους από τη στιγμή που εκδήλωσε αδιαθεσία.

Παρά τις προσπάθειες και των συγγενών, αλλά και του ΕΚΑΒ όταν πια έφτασε στη 19χρονη, η έγκυος νεαρή δεν είχε σφυγμούς, ενώ δεν κατάφεραν να την επαναφέρουν στη ζωή με ΚΑΡΠΑ.

Ads

Σύμφωνα με τους οικείους της κοπέλας, το ασθενοφόρο έφτασε γύρω στις 13:30 το μεσημέρι και τη μετέφερε στο κέντρο υγείας της Νέας Μάκρης, όπου διαπιστώθηκε το τραγικό γεγονός. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε ούτε το βρέφος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι συγγενείς της αναφέρουν ότι η 19χρονη έφυγε από το σπίτι ζωντανή.

Διαβάστε επίσης: Οργή στο twitter για το θάνατο της 19χρονης: «Μια χώρα τριτοκοσμική, που νομίζει ότι είναι κοσμική»

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα έγινε γνωστό πως από το ΕΚΑΒ διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας. Παράλληλα, τις συνθήκες γύρω από τις μεταφορές ασθενών με αφορμή το τραγικό περιστατικό με τη 19χρονη, διερευνά το υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση του υπουργείο, οι ευθύνες θα αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας για το συμβάν. Επίσης, διατάχθηκε ΕΔΕ από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια για τον θάνατο της νεαρής γυναίκας.

«Δεν βοήθησε κανένας. Ήταν 19 χρονών, θα γινόταν για πρώτη φορά μανούλα. Ήταν και οι δύο στη ζωή αλλά είχαν χαμηλό σφυγμό», δηλώνει η ανιψιά της άτυχης κοπέλας.

Από την πλευρά του, ο  πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπήρχε οξυγόνο στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

ΠΟΕΔΗΝ: Χρειάζονται τουλάχιστον διπλάσια ασθενοφόρα

Τα περιστατικά σαν αυτό με τον θάνατο της 19χρονης εγκύου δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσουν, αναφέρει σε νέα της ανακοίνωση η ΠΟΕΔΗΝ και ο πρόεδρός της Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή το τραγικό περιστατικό.

Όπως αναφέρει, οι καθυστερήσεις στο ΕΚΑΒ είναι καθημερινό φαινόμενο και αυτό γιατί επιχειρούν περί τα 40 ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα και τη νύχτα μόλις 25 με 28 λόγω έλλειψης προσωπικού και διαθεσιμότητας οχημάτων.

«Χρειάζονται τουλάχιστον τα διπλάσια για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως εξηγεί ο κ. Γιαννάκος, «όταν έχεις τόση μικρή δύναμη διαθέσιμη στον δρόμο δεν μας εκπλήσσουν οι πολύωρες καθυστερήσεις που φτάνουν ακόμη και τις 4-5 ώρες σε μη επείγοντα περιστατικά. Πολλές φορές όμως ένα περιστατικό αν και δεν δίνεται ως επείγον-υψηλής προτεραιότητας από τον καλούντα, η κατάστασή του επιβαρύνεται με την πάροδο της ώρας και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης στο σημείο και διακομιδής σε νοσοκομείο πράγμα το οποίο συνέβη στη 19χρονη έγκυο από τη Νέα Μάκρη».

Η ΠΟΕΔΗΝ κρούει για ακόμα μια φορά καμπανάκι κινδύνου και ζητεί την άμεση ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ, καθώς όπως λέει ο τωρινός δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε κάθε κλήση που δέχεται για πρώτες βοήθειες με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν καθημερινά ζωές σε όλην τη χώρα.