Συνεχίζεται η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Ελευθεροτυπίας με αφορμή την άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την ιστορική εφημερίδα που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Βουλή κατά την τελευταία ημέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού, διακήρυξε ότι τα ΜΜΕ «πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις, από το κράτος και από τα πιστωτικά ιδρύματα» και όχι με «ειδικό προνομιακό καθεστώς». Η εφημερίδα απαντά σήμερα σε κύριο άρθρο της τονίζοντας ότι η «συνεχιζόμενη άρνηση χρηματοδότησής της αποτελεί σκάνδαλο απέναντι στις προκλητικές χρηματοδοτήσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων ΜΜΕ και άλλων, τις οποίες σαφώς γνωρίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης».

Ads

Ο κ. Βενιζέλος απαντώντας χθες σε ερώτηση του πρώην Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη τόνισε:

“Θέλω να έχω μια καθαρή στάση από το σώμα, από τη Βουλή των Ελλήνων. Οι επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις, από το κράτος και από τα πιστωτικά ιδρύματα, ή με ειδικό προνομιακό καθεστώς; Εάν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις, ας τις αφήσουμε να αντιμετωπιστούν ως επιχειρήσεις, με διαφάνεια, με έλεγχο, έτσι ώστε να υπάρχουν υγιείς οικονομικές καταστάσεις, γιατί δεν είναι δυνατόν να ασκείς τεράστια εξουσία πολιτική, να επηρεάζεις το φρόνημα και να μην έχεις διαφάνεια στην δική σου οικονομική κατάσταση. Στον τρόπο κτήσης των κεφαλαίων και στον τρόπο διαχείρισης. Απλά πράγματα. Όχι συνδικαλισμοί, όχι μεσολαβήσεις. Απλοί κανόνες διαφανείς που ισχύουν για όλους”.

Προηγουμένως ο κ . Κακλαμάνης στην αγόρευσή του είχε θέσει θέμα ελέγχου των σχέσεων Τραπεζών με ομίλους ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι η στάση ορισμένων Τραπεζών να δανειοδοτούν κάποια ΜΜΕ και όχι κάποια άλλα, με εντελώς αυθαίρετα κριτήρια, ουσιαστικά τις καθιστά ρυθμιστές στο χώρο του Τύπου αφού θα είναι αυτές και μόνο που θα αποφασίζουν ποιά ΜΜΕ θα συνεχίσουν να υπάρχουν και ποιά όχι.

Ads

Έκανε δε και συγκεκριμένη αναφορά στην «Ε», λέγοντας:”Ξέρετε ότι η απογευματινή εφημερίδα Ελευθεροτυπία, μια ανεξάρτητη αδέσμευτη εφημερίδα, έντονα κριτική απέναντι στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και στο κόμμα του, κλείνει;”

Στο σημερινό κύριο άρθρο της, με τίτλο “Ποιος πνίγει την Ελευθεροτυπία”, η εφημερίδα σημειώνει

«Ο κ. Βενιζέλος δεν έχει πάψει να λοιδορεί την «Ε» από τη στιγμή που η εφημερίδα αποκάλυψε τις τεράστιες ευθύνες του στην πριμοδότηση της Proton, τον περασμένο Ιούλιο, κεφάλαια της οποίας χρησιμοποιήθηκαν για τη διείσδυση στα ΜΜΕ του ομίλου Λαυρεντιάδη, σύμφωνα με το πόρισμα ελέγχου της ΤτΕ. Να είναι τυχαίο άραγε ότι ο «σωτήρας της Proton Bank», αλλοιώνοντας μέσα στη Βουλή τις αποκαλύψεις της «Ε», απεφάνθη, σε μια δύσκολη για την ίδια στιγμή, ότι η εφημερίδα «…αποδύεται σε μια επίθεση συστηματική… κατά του τραπεζικού συστήματος…»!

Η «Ε» επισημαίνει στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου ότι ο αντιπρόεδρός της και αρμόδιος υπουργός Οικονομικών εξακολουθεί να βάλλει εναντίον μιας εφημερίδας, η οποία τα 37 έτη της λειτουργίας της έχει αποδείξει την ανεξαρτησία της γνώμης της, τη μάχη της εναντίον της διαπλοκής και τώρα ζητεί με απόλυτη διαφάνεια από το τραπεζικό σύστημα τη χρηματοδότησή της για να εξακολουθήσει τη δραστηριότητά της.