Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, οι κλειστοί / χειμερινοί κινηματογράφοι στην Αττική λειτουργούν με το 30% της πληρότητάς τους και υποχρεωτική χρήση μάσκας, λόγω της πανδημίας. Κατά συνέπεια οι εταιρείες διανομής, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές σε αυτές τις πρωτόγνορες συνθήκες που βιώνουμε και αυτός είναι ο βασικός λόγος που μόλις τρεις νέες ταινίες κυκλοφορούν και πάλι στις Αίθουσες.

Ads

Η Νούμι Ραπάς, πρωταγωνιστεί στην ταινία «Το Μυστικό Μας» του Γιούβαλ Άντλερ, η οποία με αφετηρία την Γενοκτονία των Ρομά, παρουσιάζει την ιστορία μίας δυναμικής γυναίκας, που επέζησε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς και προσπαθεί να φτιάξει εκ νέου τη ζωή της, στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Σον Ντέρκιν, υπογραφεί το σενάριο κα σκηνοθετεί, τον Τζουντ Λο και την Κάρι Κουν, στη «Φωλιά», καθώς μεταφερόμαστε στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’80, παρακολουθώντας την επιβίωση και την εξέλιξη, του ζευγαριού. Τέλος, ο Μαρκ Μάντεν, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το δημοφιλές μυθιστόρημα της Φράνσις Χόντσον Μπάρνετ, με τον Κόλιν Φερθ να πρωταγωνιστεί στον «Μυστικό Κήπο». Αναλυτικά:

«Το Μυστικό Μας» (The Secrets We Keep – 2020) του Γιούβαλ Άντλερ (Η.Π.Α.)

Ads

image

Στην Αμερική, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μία γυναίκα (Νούμι Ραπάς) έχοντας αποφασίσει να ξαναφτιάξει τη ζωή της στα προάστια μαζί με τον σύζυγό της (Κρις Μέσινα), θα βρεθεί ξανά μπροστά στον εφιάλτη που έζησε τότε εξαιτίας της οικογένειας που μετακομίζει στο γειτονικό τους σπίτι. Ηθοποιοί: Τζόελ Κίναμαν, Νούμι Ραπάς, Κρις Μέσινα, Έιμι Σέιμετζ.

Η ιδέα για την πραγματοποίηση της ταινίας άρχισε όταν ο παραγωγός Λορέντσο ντι Μποναβεντούρα (Εκτός Τροχιάς, Red) έδωσε το σενάριο στην ηθοποιό Νούμι Ραπάς (Το Κορίτσι με το Τατουάζ, Passion). Ενθουσιασμένη η Ραπάς μετέφερε τα νέα στον συνάδελφο και φίλο της ηθοποιό, Τζόελ Κίναμαν (Βαλές Κούπα, 3 Δευτερόλεπτα), με σκοπό να παίξουν μαζί στην ταινία. Στο παρελθόν, οι δυο τους συμμετείχαν και στην ταινία «Child 44» το 2015.

Η ταινία «Το Μυστικό Μας» είναι μία προκλητική εξερεύνηση της επιλογής ανάμεσα στην συγχώρεση και στην εκδίκηση, μέσα από τη ματιά μιας δυναμικής γυναίκας, η οποία επέζησε από τη Γενοκτονία των Ρομά. Ο σεναριογράφος Ράιαν Κόβινγκτον – ο οποίος πραγματοποιεί το ντεμπούτο του σε μεγάλου μήκους ταινία – εμπνεύστηκε από μία συνέντευξη που άκουσε για μία γυναίκα, η οποία επέζησε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς:

«Από αυτό το περιστατικό ξεκίνησα την έρευνά μου. Παρακολούθησα πολλά ντοκιμαντέρ και μαρτυρίες των επιζώντων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Συνειδητοποίησα σύντομα πως με ενδιέφερε ο τρόπος που οι γυναίκες αντιμετώπιζαν τα τραύματα του πολέμου και η προσπάθειά τους να φτιάξουν ξανά τις ζωές τους μετά από μια γενοκτονία», δηλώνει ο Κόβινγκτον. Έτσι, ο ίδιος φαντάστηκε για την ιστορία του μία γυναίκα που ξαναφτιάχνει τη ζωή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μία τυχαία συνάντηση θα την ωθήσει να πάρει εκδίκηση από τον άνδρα που εκείνη νομίζει πως της έκανε κακό στο παρελθόν.

Ενθουσιασμένη με το project, η Ραπάς έγινε η κινητήριος δύναμη της παραγωγής, καθώς έπεισε τον Κίναμαν να συμμετέχει στην ταινία παρά το δύσκολο πρόγραμμά του, πρότεινε τον σκηνοθέτη Γιούβαλ Άντλερ (Bethlehem, Η Κατάσκοπος) να αναλάβει την σκηνοθεσία, πρωταγωνιστεί η ίδια ενώ έχει και ενεργό ρόλο και στην παραγωγή της ταινίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Έχω δουλέψει ξανά ως παραγωγός στο παρελθόν, αλλά σίγουρα όχι σε τέτοιο βαθμό. Ήταν μια μοναδική εμπειρία».

«Η Φωλιά» (The Nest – 2020) του Σον Ντέρκιν (Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς)

image

Ο Rory είναι ένας χαρισματικός επιχειρηματίας που μετακομίζει οικογενειακώς στην Αγγλία με την ελπίδα να επωφεληθεί από την γενικότερη άνθηση στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’80. Καθώς η σύζυγός του Alison δυσκολεύεται να προσαρμοστεί και η υπόσχεση για μια νέα αρχή σιγά σιγά ναυαγεί, το ζευγάρι θα έρθει αντιμέτωπο με καλά κρυμμένες και δύσκολες αλήθειες. Ηθοποιοί: Τζουντ Λο, Κάρι Κουν, Ούνα Ρος, Τσάρλι Σότγουελ, Τάνια Άλεν.

Εννέα χρόνια μετά το προσεγμένο θρίλερ μυστηρίου, «Martha Marcy May Marlene» (2011), ο Σον Ντέρκιν, επιστρέφει με την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του. Η «Φωλιά», είναι ένα ατμοσφαιρικό ρομαντικό δράμα, με τον Τζουντ Λο και την Κάρι Κουν, στους βασικούς ρόλους. Το σενάριο, περιγράφει την ιστορία της αργής αποσύνθεσης της τέλειας εικόνας μιας εύπορης οικογένειας που μετακομίζει από την Αμερική στην Αγγλία στην δεκαετία του ’80. Το φιλμ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του, στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σάντανς.

Τόσο το σενάριο, όσο και η σκηνοθετική κατεύθυνση του Σον Ντέρκιν, διακατέχονται από ένα αίσθημα κινηματογραφικής οικονομίας και ακρίβειας, μετατρέποντας σταδιακά τους χαρακτήρες του έργου από συμπονετικές περσόνες σε ανελέητους αριβίστες, οι οποίοι χωρίς να παραπλανούν το κοινό, διακηρύσσουν συνεχώς την αγάπη τους και την πίστη στα ιδανικά τους.

«Ο Μυστικός Κήπος» (The Secret Garden – 2020) του Μαρκ Μάντεν (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία)

image

Η Μαίρη είναι ένα δεκάχρονο ζωηρό κορίτσι που ζει στην Ινδία με τους ευκατάστατους γονείς της. Όταν αυτοί πεθαίνουν αιφνιδίως αναγκάζεται να πάει στην Αγγλία και να ζήσει με τον θείο της και την αυστηρή οικονόμο του. Εκεί μη έχοντας κάτι καλύτερο να κάνει, εξερευνά την έπαυλη και ανακαλύπτει καλά κρυμμένα οικογενειακά μυστικά. Επιπλέον θα βρει το κλειδί για έναν μυστικό κήπο στον οποίο, μαζί με μία απρόσμενη συντροφιά, θα ζήσει περιπέτειες που θα αλλάξουν την ζωή της για πάντα. Ηθοποιοί: Ντίξι Έγκεριξ, Κόλιν Φερθ, Τζούλι Γουόλτερς, Ίνταν Χέιχαρστ, Άισις Ντέιβις.

Η ταινία προβάλλεται μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά και υποτιτλισμένη. Συντελεστές Ελληνικής Μεταγλώττισης: Μετάφραση, Έλλη Τουρλή, Σκηνοθεσία, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Ηχοληψία & μίξη ήχου, Τάσος Χαμοσφακίδης και Ηθοποιοί: Δανάη Τσούμου, Γιάννης Κοιλάκος, Βασίλης Μήλιος, Βαγγέλης Ευαγγέλου, Βασίλης Παπαστάθης, Λίλα Μουτσοπούλου, Χρύσα Διαμαντοπούλου. Το σενάριο της ταινίας, βασίζεται στη νουβέλα της Φράνσις Χόντσον Μπάρνετ.