Nέα μαρτυρία σεξουαλικής παρενόχλησης με θύτη τον γνωστό θεατρικό σκηνοθέτη και θύμα νεαρό στα πρώτα του βήματα στην ηθοποιία, έρχεται να προστεθεί στο νοσηρό «παζλ» που σχηματίζεται στο χώρο του θεάτρου.

Ads

Σε συνέντευξη στον Αντώνη Μποσκοΐτη, στην εφημερίδα Documento,  ο Βαγγέλης Κ. περιγράφει την σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη και δηλώνει : «Ο άνθρωπος αυτός προφανώς ήταν ανέκαθεν άρρωστος».

Όπως γράφει ο δημοσιογράφος του Documento,  «τον Βαγγέλη Κ. τον γνωρίζω μέσα από τα social media. Το όνομα του δεν δημοσιεύεται αυτούσιο, κατόπιν επιθυμίας του. Είναι ένας νέος, 29 ετών σήμερα, που εργάζεται σε τοπικό κανάλι πόλης της βορείου Ελλάδας. Επιλέγω, για ευνόητους λόγους, να μη δημοσιεύσω ούτε το όνομα της πόλης. Οι κάτοικοι της, άλλωστε, ακόμη κι αυτοί στο στενό κύκλο του Βαγγέλη Κ., αδυνατούσαν να πιστέψουν τι συνέβη στην πρώτη και μοναδική επικοινωνία του μ’ έναν “αναγνωρισμένο θεατράνθρωπο”…τον οποίο δεν διστάζει να κατονομάσει . Τα πλήρη στοιχεία του φυσικά και είναι στη διάθεση της εφημερίδας».

Ακολουθεί η συνέντευξη :

Βαγγέλη, η συνέντευξη αυτή θα βγει με το όνομα, μα όχι και με το επίθετο σου. Συμφωνείς;

Ads

Συμφωνώ.
 

Σε ποια περίπτωση θα έβγαινες με το επίθετο σου κανονικά;

Στην περίπτωση που βρεθούν τα αποδεικτικά στοιχεία, δηλαδή τα μηνύματα κατά τη βίντεο κλήση. Τότε μόνο θα έβγαινα κανονικά με το ονοματεπώνυμο μου.

Τα μηνύματα βρίσκονται μέσω της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, αν είναι ποινικά κολάσιμα. Θα κινούσουν προς αυτή την κατεύθυνση;

Μακάρι, μακάρι! Ναι, θα έκανα τα πάντα για να βρεθούν τα μηνύματα!

Ποια είναι η ανάγκη που σε ωθεί να κάνεις αυτή την καταγγελία;

Δεν την κάνω τόσο για να κατονομάσω τον σκηνοθέτη, όσο για να βγει προς τα έξω το είδος ή και το ύφος της καταγγελίας. Το γεγονός καθαυτό, γιατί απ’ αυτά που εγώ προσλαμβάνω και καταλαβαίνω είναι ένα γενικότερο φαινόμενο σ’ ένα χώρο, που εμένα με απέτρεψε απ’ το να κάνω την είσοδο μου.

Σε ποια ηλικία ήσουν τότε;

Στα 17.

Ήσουν νέος χρήστης των social media;

Ναι, αλλά η όλη συζήτηση έγινε μέσω skype και όχι facebook, αν εννοείς αυτό.

Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Εσύ τον «κάλεσες» ή αυτός;

Έψαχνα πληροφορίες για να εισαχθώ σε μία δραματική σχολή. Ενδιαφερόμουν για το ΚΘΒΕ και για το Εθνικό Θέατρο. Έψαχνα να βρω έναν άνθρωπο, ο οποίος θα γνωρίζει την κατάσταση και θα με βοηθήσει με την εισακτέα ύλη. Ήθελα δηλαδή πληροφορίες σε σχέση με όσα θα έπρεπε να μάθω και να μελετήσω. Σε ένα ιντερνετικό σερφάρισμα, έπεσα πάνω στο όνομα γνωστού σκηνοθέτη και τον αναζήτησα στο skype ώστε να πάρω τις πληροφορίες μου.

Σήμερα θα έκανες το ίδιο; Να ψάξεις δηλαδή στο skype έναν άγνωστο σου άνθρωπο;

Αν ήταν να με βοηθήσει και να μου δώσει πληροφορίες για κάτι που ήθελα πολύ, φυσικά και θα το έκανα.

Θεωρείς, λοιπόν, ότι το skype είναι ένα πολύ «direct» μέσο για να βρεις κάποιον και να μιλήσεις μαζί του.

Απ’ τη στιγμή που εγώ ζω στην περιφέρεια, στην επαρχία, μη μπορώντας να έχω επαφή με την Αθήνα και τα εκεί τεκταινόμενα, μπορώ να το κάνω μόνο εξ αποστάσεως αυτό, απομακρυσμένα.

Ωραιότατα. Πάμε πάλι στην ιστορία σου. Σου απάντησε αμέσως;

Μου απάντησε με την πρώτη.

Πως ήταν η πρωταρχική επικοινωνία;

Στην αρχή ήταν πολύ ευγενικός και γλυκός. Πολύ πρόθυμος, επίσης, να βοηθήσει με την κατάσταση που του περιέγραψα. Να ξεκαθαρίσω ότι όλο αυτό έγινε αρχικά με μηνύματα στο skype.

Γραπτά μηνύματα εννοείς.

Ακριβώς. Γραπτά μηνύματα, στα οποία έδειχνε πως ήθελε να με βοηθήσει με την όλη κατάσταση.

Πόσο διήρκεσε αυτή η καλή επικοινωνία;

Μέχρι τη στιγμή που περάσαμε στη βίντεο κλήση κατόπιν δικής του απαίτησης.

Για να είμαστε ακριβείς: Η πρώτη επικοινωνία έγινε με μηνύματα και μετά περάσατε στην εικόνα.

Ακριβώς. Ανταλλάξαμε μηνύματα για ένα δεκάλεπτο περίπου. Τη βίντεο κλήση την πρότεινε ο ίδιος, όπως σου είπα, κατευθείαν με την πρώτη επικοινωνία μας. Άλλωστε, μόνο αυτή η μία μεμονωμένη επικοινωνία υπήρξε μεταξύ μας.

Και; Τι συνέβη κατά τη βίντεο κλήση;

Άλλαξε θέμα κατευθείαν.

Δηλαδή;

Εγώ ήθελα κι άλλες πληροφορίες, αλλά άρχισε να με ρωτάει ποιες είναι οι προτιμήσεις μου στο σεξ. Στο μεταξύ, εγώ δεν του αποκάλυψα ούτε για μια στιγμή το ότι είμαι γκέι. Με ρωτούσε τι μου αρέσει στο σεξ.

Με το χέρι στην καρδιά, υπήρχε περίπτωση να φλερτάρατε; Για χ-ψ λόγους, γιατί μπορεί να σου άρεσε σαν άνδρας. Δεν είναι κάτι μεμπτό.

Μα δεν αποκάλυψα καν το τι είμαι. Δεν έκανα καμία τέτοια κίνηση. Απολύτως καμία.

Συνέχισε.

Άρχισε να γίνεται τρομερά επιθετικός με τις φράσεις που χρησιμοποιούσε. Και χυδαίος. Απροκάλυπτα.

Θα ήθελα να γίνεις πιο συγκεκριμένος.

Μου έλεγε ότι είναι πολύ δυνατός άνδρας και ότι…Να το πω χύμα;

Ελεύθερα.

Ότι γουστάρει να γαμάει δυνατά και ότι γουστάρει άγρια παιχνίδια στο σεξ. Στη συνέχεια, άρχισε να μου περιγράφει τις δικές του φαντασιώσεις. Στην ουσία, ότι ήθελε να με έχει δεμένο στο κρεβάτι του, να με χτυπάει – δεν μου είπε με ή χωρίς κάποιο αντικείμενο, απλά ότι ήθελε να με χτυπάει – και να με κατουράει. Επί λέξει είπε «Να σε χτυπάω και να σε κατουράω».

Σε ρώτησε αν εσένα σου αρέσει αυτό εν είδει «παιχνιδιού»;

Όχι.

Τι έκανες εσύ όταν άκουγες έναν τύπο να θέλει να σε κακοποιήσει;

Μέσα μου έφριξα. Αυτό μόνο. Κανονικά. Είχα πάθει μεγάλο σοκ, γιατί δεν περίμενα τέτοια αντιμετώπιση. Δεν περίμενα τέτοια πράγματα σε καμία των περιπτώσεων.

Αφού αυτός έβλεπε ότι δεν «τράβαγε» το πράγμα μαζί σου, τι έκανε; Συνέχιζε;

Η συνομιλία διακόπηκε απότομα διότι τον μπλόκαρα από το skype μόλις άκουσα αυτά τα πράγματα.

Δεν υπήρξε αυνανισμός, λόγου χάριν, απ’ τη μεριά του.

Όχι, όχι. Αντιθέτως ήταν πολύ σοβαρός. Κοιτούσε την οθόνη και μιλούσε απολύτως ψυχρά.

Δεν σκέφτηκες να κάνεις μιαν άλλη επικοινωνία μαζί του;

Όχι, δεν σκέφτηκα ποτέ κάτι τέτοιο. Στην αρχή νόμιζα ότι με δούλευε, ότι αυτά τα πράγματα τα έλεγε για να με «ψαρώσει».

Λογικό. Ήσουν ένα ανήλικο παιδί τότε.

Μόλις είχα γίνει 17 και ήμουν ακόμη μαθητής. Είμαι γεννημένος τον Ιανουάριο του 1992 και αυτό έγινε τον Μάρτιο ή Απρίλιο του 2009. 

Τι σου άφησε, θα έλεγες, η ιστορία αυτή;

Με απέτρεψε απ’ το να ασχοληθώ με το θέατρο, καθώς πίστεψα ότι όλες οι καταστάσεις θ’ αντιμετωπίζονται μ’ αυτό τον τρόπο. Πίστευα ότι θα έπρεπε να «καθόμουν» σε ανθρώπους για να έπαιρνα ρόλους. Μέσα στη συζήτηση, μου είχε πει το εξής…Σου το μεταφέρω όπως ακριβώς μου το είπε: «Αν μου ”κάτσεις”, κάτι θα γίνει και θα πάρεις ένα ρόλο κι εσύ».

Επομένως, κομμένο το θέατρο, όταν το ταύτισες με άλλες καταστάσεις.

Ασχολήθηκα ερασιτεχνικά μετέπειτα. Σταματάω εκεί. Αυτό είναι δηλαδή το μέγιστο που θα έκανα για το θέατρο. Η ερασιτεχνική ενασχόληση. Την έκανα και δεν έχω σκοπό να ακολουθήσω επαγγελματική πορεία σ’ αυτόν τον τομέα.

Σ’ απασχολούσε για χρόνια αυτή η δυσάρεστη εμπειρία;

Μ’ απασχολούσε όλα τα χρόνια! Από το 2009 μέχρι και τώρα, όταν βγήκε η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου. Έλεγα μέσα μου: «Δεν θα βγει ένας άνθρωπος να μιλήσει επιτέλους γι’ αυτόν το σκηνοθέτη;» Εγώ δεν θα μπορούσα να το κάνω στα 17 μου. Είχα διηγηθεί τι μου συνέβη στη μητέρα μου και δεν με πίστεψε. Οπότε, αφού δεν με πίστευε η μάνα μου η ίδια, πώς θα έβγαινα να το πω παραέξω;

Πιστεύεις ότι σου άφησε ψυχολογικά κατάλοιπα;

Ψυχολογική ζημιά παθαίνω αυτή τη στιγμή που τα ανακαλώ στη μνήμη μου και τα λέω. Θυμάμαι το γεγονός όλο και τρέμει το φυλλοκάρδι μου τη στιγμή αυτή.

Τι θες να γίνει από δω και πέρα;

Δικαιοσύνη! Εγώ μπορεί να είχα την πολυτέλεια να τον μπλοκάρω απ’ τη στιγμή που ήμουν μακριά του, υπάρχουν όμως άνθρωποι που δεν μπόρεσαν ν’ αντισταθούν σ’ αυτόν τον άνθρωπο.

Ένα βαμπίρ μου περιγράφεις;

Ήταν εξαιρετικά κυνικός και ψυχρός. Νομίζω πως αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσε να ελέγχει τους πάντες και τα πάντα. Θα μπορούσε να «παίρνει» όποιον ήθελε. Και όχι γιατί ήταν ωραίος.

Με μια ψυχοχειρουργική μέθοδο δηλαδή.

Με μια ψυχοπαθολογική, εγώ θα έλεγα. Ο άνθρωπος αυτός προφανώς ήταν ανέκαθεν άρρωστος.

Διηγήθηκες την ιστορία σε φίλους σου μέσα στα χρόνια;

Βέβαια το είχα πει, εννοείται. Δεν είναι κάτι που θα μπορούσα να κρατήσω μέσα μου. Σε αρκετό κόσμο το’χα πει. Οι πιο πολλοί δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι υπάρχει ένας τόσο άρρωστος άνθρωπος σ’ αυτό το χώρο.

Ίσως λόγω επαρχίας. Εδώ δεν θα έπεφταν απ’ τα σύννεφα οι άνθρωποι του χώρου.

Στην πόλη που ζω τώρα, δεν μπορούσε κανείς να πιστέψει τέτοιο πράγμα. Όταν, όμως, έγινε αυτό, βρισκόμουν στη Χαλκιδική. Δεν είχα περάσει ακόμα στη σχολή μου.

Βαγγέλη, θέλω να σ’ ευχαριστήσω.

(ξεσπάει σε κλάματα. Του ζητώ να ηρεμήσει) Εγώ θέλω να σ’ ευχαριστήσω και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη.