Παρά  τις επικοινωνιακές  φιέστες του Πρωθυπουργού στη Σαντορίνη, κατά την έναρξη της τουριστικής σεζόν ολόκληρες περιοχές βρίσκονται σε αναστάτωση μετά τη νέα “γκάφα” του Υπουργείου Τουρισμού, που ανακοίνωσε τις πύλες εισόδου στη χώρα αλλά έχει παραλείψει από τον σχετικό χάρτη και την ενημέρωση ολόκληρες περιοχές ενώ οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες των περιοχών δηλώνουν άγνοια.

Ads

Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Τουρισμού και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, περιελάμβαναν ένα χάρτη που αναφέρει τα σημεία, που ανοίγουν και αίρονται οι περιορισμοί της καραντίνας 7 ημερών για όσους  διέρχονται από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου. Τόσο οι τοπικοί παράγοντες σε Θάσο και τα παράλια της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, όσο και οι Βούλγαροι, που αποτελούν την πλειοψηφία των επισκεπτών, δεν γνωρίζουν αν τα σύνορα θα ανοίξουν.

Οι παραλείψεις του χάρτη

Πιο αναλυτικά, από τον χάρτη του Υπουργείου Τουρισμού, εμφανίζονται κλειστές οι δύο βασικές οδικές είσοδοι σε Εξοχή Δράμας και Αγ. Κωνσταντίνο Ξάνθης. Κλειστές φαίνονται επίσης οι είσοδοι σε Ορμένιο και Κυπρίνο  Έβρου και μόνο ένας από τους 5 μεθοριακούς σταθμούς της περιοχής, η Νυμφαία Ροδόπης φαίνεται ανοιχτός. Ανοιχτά όμως εμφανίζει τα δύο τελωνεία με την Τουρκία σε Κήπους και Καστανιές, ενώ επισήμως τα σύνορα με την Τουρκία παραμένουν κλειστά.

Ads

Από τον χάρτη, απουσιάζει επίσης το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης αλλά και τα δύο  λιμάνια σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, τόσο σαν σημεία ακτοπλοϊκών συνδέσεων όσο και σαν σημεία πρώτης εισόδου για κρουαζιερόπλοια.

Ουρές από τη νύχτα στα σύνορα

Σε ότι αφορά στα χερσαία σύνορα, οι επισκέπτες ανακατευθύνθηκαν και διοχετεύτηκαν στις δύο ανοιχτές πύλες εισόδου από τη Βουλγαρία. Από τα μεσάνυχτα υπήρξαν ουρές στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα της Νυμφαίας Ροδόπης, που άνοιξαν στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας. 

image

Εν μέσω αρνητικών αναφορά στα βουλγαρικά ΜΜΕ για την ταλαιπωρία, τελικά ο χάρτης “διαψεύστηκε” και από το γεγονός ότι τελικά ο συνοριακός σταθμός στο Ορμένιο ένοιξε το μεσημέρι της Δευτέρας για τους διερχόμενους τουρίστες από τη Βουλγαρία.

image

Χαρακτηριστικό της ασυνεννοησίας είναι σε πολλές περιπτώσεις οι κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις δεν γνώριζαν τι ακριβώς ισχύει. Κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν ότι ο περιοσμός των σημείων εισόδου, έγινε για καλύτερο έλεγχο των εισερχόμενων τουριστών. Όσον αφορά στα αεροδρόμια, επισημαίνεται ότι η Αλεξανδρούπολη παραλείφθηκε επειδή δεν δέχεται διεθνείς πτήσεις. Δεν υπάρχει κάποια εξήγηση για τα λιμάνια καθώς αμφότερα και ειδικά της Καβάλας, έχουν τόσο σημαντικές ακτοπλοϊκές συνδέσεις όσο και κρουαζιέρες. 

Ο επίσημος χάρτης του Υπουργείου Τουρισμού