Αντμέτωποι με ένα νέο πύρινο μέτωπο βρέθηκαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Βιλίων Αττικής. Η πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή Προφήτης Ηλίας και έλαβε μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα ελάχιστη ώρα αργότερα οι αρχές να προχωρήσουν στην προληπτική εκκένωση των Βιλίων και του οικισμού Προφήτης Ηλίας, με μήνυμα από το 112. Σπίτια στην περιοχή του προφήτη Ηλία παραδόθηκαν στις φλόγες.

Ads

Το βράδυ της Δευτέρας, το πύρινο μέτωπο εμφανίζει καλύτερη εικόνα και σύμφωνα με την Πυροσβεστική και επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την οριοθέτηση του. Ωστόσο οι αρχές και οι κάτοικοι παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς η Πυροσβεστική σε τελευταία ενημέρωση αναφέρει πως υπάρχουν καύσεις κατά μήκος του μετώπου και ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων είναι υπαρκτός. Το έργο της κατάσβεσης αναλαμβάνουν πλέον αποκλειστικά οι επίγειες δυνάμεις καθώς η συνδρομή των εναέριων μέσων σταμάτησε με το τελευταίο φως της ημέρας. 

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα οι αρχές προχώρησαν και σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της πυρκαγιάς. Ειδικότερα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

  • Στην εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών, από το ύψος της οδού Αντιστάσεων, στη Μάνδρα, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα. – Στην οδό Αγίου Γεωργίου στον οικισμό από οικισμό Παλαιοχώρι προς οικισμό Άγιο Γεώργιο(προς Θήβα).
  • Στον οικισμό Οινόης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα και Βίλια.
  • Στην επαρχιακή οδό Οινόης – Πόρτο Γερμενού και στην επαρχιακή οδό Βιλίων – Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Βίλια.
  • Στην ανώνυμη οδό (συνέχεια οδού Αγίου Γεωργίου) από επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας, Βιλίων προς οικισμό Άγιο Γεώργιο.
  • Στη λεωφόρο Κιθαιρώνος, στο ρεύμα προς Βίλια.

► Διαβάστε επίσης: Πως ξεκίνησε η νέα φωτιά στα Βίλια

Σημειώνεται πως το μέτωπο στην περιοχή του Προφήτη Ηλία ήταν νέα εστία και όχι αναζωπύρωση, ενώ στην περιοχή έπνεαν βορειοανατολικοί άνεμοι με τις ριπές τους να φτάνουν τα 8 μποφόρ. Φορείς και κάτοικοι καταγγέλλουν σχέδιο εμπρησμού της περιοχής. «Εμπρηστές έχουν βαλθεί να κάψουν τα Βίλια», δήλωσε ο δήμαρχος της Μάνδρας στο Star. Απελπισμένοι και οργισμένοι είναι οι κάτοικοι με το ερώτημα που θέτουν πολλοί να είναι πώς γίνεται να ξέσπασε νέο ανεξέλγκτο μέτωπο σε μια περιοχή που καιγόταν επί σχεδόν μια εβδομάδα και στην οποία παρέμεναν σε επιφυλακή ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ads

Ενδεικτικό της απόγνωσης ήταν το ξέσπασμα του προέδρου επαγγελματιών του Δήμου Μάνδρας, Βαγγέλη Γκίνη, μετά το νέο πύρινο μέτωπο. «Η κατάσταση είναι δραματική. Ο κόσμος είναι απελπισμένος και οργισμένος. Κανείς δεν το περίμενε πως θα είχαμε νέο μέτωπο μετά από αυτό που βιώσαμε επί μια εβδομάδα. Βλέπουμε την περιοχή μας να χάνεται και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Σε εμάς το “πνέουν δυνατοί άνεμοι” δεν είναι επαρκής εξήγηση. Κανείς δεν μπορεί να μας εξηγήσει γιατί δεν υπάρχει ένας δασεργάτης για 600.000 στρέμματα παρθένου δάσους. Δεν υπάρχει ένας δασικός δρόμος για να μπουν πυροσβέστες μέσα στο δάσος», ανέφερε και πρόσθεσε: 

«Ζούμε τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού σε όλο της το μεγαλείο. Κάτοικοι παλεύουν για να σώσουν το βιός τους. Παρακαλάμε η φωτιά να συναντήσει τα καμένα για να σταματήσει. Η καταστροφή δεν είναι μόνο αυτό που ζούμε τώρα, αλλά και αυτό που θα ακολουθήσει. Οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν από το δάσος ή έχουν μικρές επιχειρήσεις εστίασης για εκδρομείς τους σαββατοκύριακου. Στάχτη γίνεται τώρα και στάχτη θα γίνουν και οι ζωές των ανθρώπων. Ζούμε με ένα μόνιμο άγχος πως ή θα καούμε ή θα πνιγούμε από κάποια πλημμύρα». 

Υπενθυμίζεται πως και πριν το νέο πύρινο μέτωπο στην περιοχή, η πυρκαγιά στα Βίλια έκαιγε για όγδοη συνεχόμενη ημέρα δάση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus, που ενεργοποίησε η Πολιτική Προστασία, μέχρι το Σάββατο 21 Αυγούστου είχαν καταγραφεί από τον δορυφόρο 94.324 καμένα στρέμματα.

image