Μερικές εκατοντάδες κρούσματα σε παιδιά, έχουν προκαλέσει νέες ανησυχίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Τα παιδιά υποφέρουν από μία σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα φλεγμονώδη νόσο, που σύμφωνα με ισχυρότατες ενδείξεις συνδέεται με τον κοροναϊό.

Ads

Η πάθηση, που ονομάστηκε «Παιδιατρικό Φλεγμονώδες Πολυσυστημικό ή Πολλαπλών Συστημάτων Σύνδρομο», έχει αναφερθεί σε περίπου 100 παιδιά στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, εκ των οποίων τρία πέθαναν. Σύμφωνα με την Pam Belluck, μία δημοσιογράφο των New York Times που έχει βραβευθεί για την κάλυψη της επιδημίας του Έμπολα, έχουν αναφερθεί κρούσματα και σε άλλες αμερικανικές πολιτείες, ενώ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει προσεχώς προειδοποίηση, ζητώντας από τους γιατρούς να αναφέρουν τις περιπτώσεις συμπτωμάτων του συνδρόμου σε παιδιά.
 
Έχουν, επίσης, αναφερθεί τουλάχιστον 50 κρούσματα σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Γαλλία, η Ελβετία, η Ισπανία και η Βρετανία, όπου τουλάχιστον ένας θάνατος έχει αποδοθεί στην ασθένεια.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο ιατρικό περιοδικό «Lancet», οι Ιταλοί γιατροί συνέκριναν 10 κρούσματα της νόσου με παρόμοιες περιπτώσεις μίας σπάνιας παιδικής πάθησης, της ονομαζόμενης νόσου Καβασάκι.

Οι μελετητές – επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών πριν από το ξέσπασμα του κορωναϊού (από τον Ιανουάριο 2015 έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2020), μόλις 19 παιδιά που προσβλήθηκαν από τη νόσο Καβασάκι νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο του Μπέργκαμο «Πάπας Ιωάννης», το οποίο διαθέτει προηγμένο παιδιατρικό τμήμα.

Ads

Ενώ, κατά τη διάρκεια του διμήνου 18 Φεβρουαρίου – 20 Απριλίου, στο νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του έξαρσης του κοροναϊού της Ιταλίας, εισήχθησαν 10 παιδιατρικά περιστατικά με υπερφλεγμονώδη συμπτώματα.

Οι δέκα περιπτώσεις εντός δύο μηνών – δηλαδή, κατά 30 περίπου φορές, αυξημένο το ποσοστό των περιστατικών σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή, όπου ο ρυθμός εμφάνισης ήταν περίπου ένα περιστατικό ανά τρίμηνο, υποδηλώνουν ότι τα νέα κρούσματα πυροδοτούνται από την  πανδημία του κοροναϊού, ειδικά όταν, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έγιναν πολύ λιγότερες συνολικές εισαγωγές στο νοσοκομείο, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Οκτώ από τα 10 παιδιά βρέθηκαν θετικά στο διαγνωστικό έλεγχο αντισωμάτων (κατά του) κοροναϊού. Οι ερευνητές υπαινίχθηκαν ότι τα αρνητικά αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων για τα άλλα δύο παιδιά ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι τα όργανα διαγνωστικού ελέγχου δεν ήταν απολύτως ακριβή και ότι ένα από τα παιδιά είχε μόλις υποβληθεί σε θεραπεία με μεγάλη δόση ανοσοσφαιρίνης, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα του τεστ να ανιχνεύσει αντισώματα.

Ωστόσο, σημείωσαν ότι ο αριθμός των περιπτώσεων ήταν μικρός, κάτι το οποίο υποδηλώνει ότι το νέο σύνδρομο είναι απίθανο να διαδοθεί ευρέως μεταξύ των παιδιών, που γενικά έχουν προσβληθεί λιγότερο, σε σχέση με τους ενήλικες, από τον ιό.

Κανένα από τα 10 παιδιά δεν πέθανε, αλλά τα συμπτώματά τους ήταν σοβαρότερα από αυτά των προσβεβλημένων από τη νόσο Καβασάκι παιδιών. Ήταν πολύ πιθανότερο να εμφανίσουν καρδιακές επιπλοκές, και πέντε από αυτά παρουσίασαν (τοξικό) σοκ, το οποίο δεν εμφανίστηκε σε καμία από τις περιπτώσεις της νόσου Καβασάκι.

Είχαν χαμηλότερο αριθμό αιμοπεταλίων και έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων, χαρακτηριστικό των ασθενών του Covid-19 που αμύνονται ενάντια στη λοίμωξη.

Όπως στις ΗΠΑ έτσι και αλλού, τα παιδιά ήταν πολύ μεγαλύτερης ηλικίας από τους ασθενείς με νόσο Καβασάκι, η οποία τείνει να πλήττει βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας. Η μέση ηλικία των ασθενών με νόσο Καβασάκι ήταν 3 χρόνια. Όλα τα παιδιά, εκτός από ένα,  με το νέο σύνδρομο, ήταν μεγαλύτερα από 5 ετών και η μέση ηλικία τους ήταν τα 7,5 χρόνια.
 
Η παρουσία αντισωμάτων υποδηλώνει ότι τα παιδιά της Ιταλίας, όπως η πλειονότητα των περιπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν μολυνθεί από τον ιό, εβδομάδες νωρίτερα. Οι ειδικοί λένε ότι το νέο φλεγμονώδες σύνδρομο φαίνεται να είναι μια καθυστερημένη αντίδραση, προκαλούμενη από την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός παιδιού στη λοίμωξη, σε αντίθεση με τον κύριο τρόπο με τον οποίο ο ιός προσβάλλει τους ασθενείς, επιτιθέμενος στα κύτταρα των πνευμόνων τους.