Νέα επίθεση κατά της στρατιωτικής ιεραρχίας εξαπέλυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απειλώντας μάλιστα να αντιμετωπιστούν με όρους στρατιωτικού ποινικού κώδικα όσοι εμπλέκονται σε διαρροές, σχετικά με την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, στον Τύπο.

Ads

Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μάλιστα αναφέρεται σε όλο το σύστημα της στρατιωτικής ιεραρχίας από το επίπεδο του υπαξιωματικού και πάνω.

Όπως υποστήριξε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος «Η διαρροή οπουδήποτε και σε ΜΜΕ διαβαθμισμένων πληροφοριών για θέματα ασφάλειας όπως π.χ. αποθέματα και δυνατότητες συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κάτι που με προβληματίζει, ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Στη Βουλή έκανα παρότρυνση προς τους αρχηγούς των Επιτελείων να κάνουν ενέργειες για να ελέγξουν αυτό το φαινόμενο. Εκτιμώ ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι για να αντιμετωπίζονται με όρους στρατιωτικού ποινικού κώδικα και όχι με χαλαρή αντιμετώπιση. Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Θα δώσω κατευθύνσεις άμεσα».

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη επίθεση του υπουργού Εθνικής Άμυνας έγινε μέσα στη Βουλή κατά την ενημέρωση για τα όπλα που έχει στείλει η χώρα μας στην Ουκρανία, όπου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αρνήθηκε να δώσει στοιχεία.

Ads

«Θα εγείρω θέμα στους αρχηγούς [των Ενόπλων Δυνάμεων] να δουν τι θα κάνουν μ’ αυτό το “ελβετικό τυρί”, που είναι το Σύστημα Πληροφοριών, που διαρρέουν από τα επιτελεία ή από τις μονάδες σε κάθε επίπεδο. Αν είναι δυνατόν δηλαδή! Είναι ένα πρόβλημα» είπε και πρόσθεσε: «Εδώ μιλάνε όλοι. Τα συζητάνε στο καφενείο ποιοι; Αναρωτιέμαι, οι αξιωματικοί ή οι υπαξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού; Προς Θεού! Είναι σημείο ανησυχίας αυτό», είπε μιλώντας στην Επιτροπή.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αντιδράσεις ενώ ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση  εξέδωσε η  Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

«Διαμαρτυρόμαστε εντόνως, καθώς, χωρίς να παρουσιάζετε στοιχεία ή να έχει προηγηθεί έρευνα (όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη φράση σας “Θα θέσω θέμα στους αρχηγούς για το ελβετικό τυρί στα επιτελεία”), βγάζετε το αυθαίρετο συμπέρασμα, έστω και διερωτώμενος, ότι οι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί των ΕΔ διοχετεύουν ευαίσθητες υπηρεσιακές πληροφορίες στα καφενεία», ανέφερε η ΠΟΕΣ στην ανακοίνωσή της. 

«Αναρωτιόμαστε κύριε Υπουργέ! Πώς είναι δυνατόν να βγαίνετε στο βήμα της Βουλής των Ελλήνων και ελαφρά την καρδία να κατηγορείτε – αόριστα μάλιστα – συναδέλφους μας που υπηρετούν στα επιτελεία ως πληροφοριοδότες και μάλιστα στα καφενεία; Αναρωτιόμαστε κύριε Υπουργέ! Πως είναι δυνατόν, ο πολιτικός μας προϊστάμενος, αντί να προστατεύσει το κύρος και την τιμή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα κατηγορεί ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, αλλά με άστοχα ερωτήματα και μάλιστα μέσα στο κοινοβούλιο! Αναρωτιόμαστε κύριε Υπουργέ! Κλείνετε τρία χρόνια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τιμωρώντας καθημερινά τα στελέχη με την πολιτική που ασκείτε, η οποία δεν λέει να συμπεριλάβει την παραμικρή μέριμνα υπέρ τους! Δεν σας αρκεί; Γιατί πρέπει να εκστομίσετε σε βάρος τους και ανυπόστατες κατηγορίες; Τι σας κάναμε;», τονίζουν μεταξύ άλλων οι στρατιωτικοί.