Νέα επίθεση κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης. Αφορμή αποτέλεσε δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο στην έκθεση του επικαιροποιημένου μνημονίου προβλέπεται ρητά η μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για μείωση και των κατώτατων συντάξεων των υπολοίπων ταμείων.

Ads

«Ύστερα και από αυτή τη νέα αποκάλυψη, ο κ. Βενιζέλος, αντί να υπεκφεύγει με αοριστολογίες, θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις στη Βουλή για το θέμα αυτό που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια το υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως «δεν επέρχεται καμία μείωση στις συντάξεις του ΟΓΑ και των άλλων Ταμείων με το θεσμό των κατώτατων ορίων». Σχολιάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο αλλά και τη δήλωση του υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ, επισημαίνεται ότι «η μόνη αλλαγή που γίνεται είναι αυτή που στοχεύει να βάλει τέλος στην καταστρατήγηση του νομοθετικού πλαισίου το οποίο ισχύει για τους μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «η μείωση της κρατικής δαπάνης για τις συντάξεις του ΟΓΑ είναι αποτέλεσμα της ωρίμανσης του συστήματος ασφάλισης που οδηγεί με βάση τον ιδρυτικό νόμο του 1997 σε αύξηση του ανταποδοτικού ποσού σταδιακά (που προκύπτει από τις εισφορές) αντί του προνοιακού που εφαρμόζεται κυρίως για τους παλιούς συνταξιούχους του ΟΓΑ. Επομένως επαναλαμβάνουμε ότι καμία μείωση δεν επέρχεται στις συντάξεις του ΟΓΑ και των άλλων Ταμείων με το θεσμό των κατώτατων ορίων».

Ads