Ένταση και επεισόδια νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, στη Κερατέα μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ, στη λεωφόρο Λαυρίου. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, η Δικαιοσύνη εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης έργων στον ΧΥΤΥ, αλλά παρά την απόφαση, τα ΜΑΤ που εγκατέστησαν το Σάββατο, τον εργολάβο κατασκευής του έργου δεν απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Ads

Την Πέμπτη και την Παρασκευή εκδικάζονται προσφυγές του Δήμου Κερατέας και κατοίκων της περιοχής εναντίον της κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό, πέντε νεαροί συνελήφθησαν στην Κερατέα για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών το απόγευμα της Τετάρτης. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Πυρ ομαδόν από την Αριστερά

Πυρ ομαδόν εξαπέλυσαν τα κόμματα της Αριστεράς την Τρίτη για την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των κατοίκων της Κερατέας και της Λαυρεωτικής στο εργοτάξιο του ΧΥΤΑ.

Ads

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του κατήγγειλε «την κρατική καταστολή που απροσχημάτιστα έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος των κατοίκων της Κερατέας. Απαιτεί την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ και την παύση κάθε δίωξης σε βάρος των κατοίκων. Να σταματήσουν τα έργα διάνοιξης της χωματερής».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση του δικομματισμού περνά το συμφέρον των εργολάβων και του κεφαλαίου πάνω από τα σώματα των πολιτών», σχολίασε ο Βασίλης Πριμικήρης εκ μέρους του ΣΥΝ.

«Η δημιουργία της χωματερής στο Ομβριόκαστρο Κερατέας απέχει πολύ από το να είναι σύννομη», σχολίασε η Δημοκρατική Αριστερά τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η περιοχή είναι αρχαιολογικός χώρος και δεν επιτρέπεται η κατασκευή ΧΥΤΑ.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τα ΜΑΤ από την Κερατέα και να αρχίσει διάλογος για έναν νέο τρόπο ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο Αλέκος Αλαβάνος, εκ μέρους του «Μετώπου Αλληλεγγύης», πήγε στον χώρο της συγκέντρωσης των κατοίκων και στη συνέχεια έστειλε επιστολή στον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό και τον κάλεσε να κάνει διάβημα στην κυβέρνηση.

«Οι κάτοικοι της Κερατέας έχουν κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούν την περιοχή τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ (μ-λ).

Εν τω μεταξύ, το Ειρηνοδικείο του Λαυρίου δικαίωσε τους κατοίκους της Κερατέας, αποφασίζοντας την προσωρινή άρση των εργασιών της κατασκευής του Χ.Υ.Τ.Υ. στην περιοχή Οβριόκαστο, καθώς δεν έχει γίνει αρχαιολογική μελέτη. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα ξεκινήσει αύριο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.