Στην έκδοση κοινοπρακτικού ομολόγου διάρκειας 5-10 ετών, με σκοπό την άντληση 3-5,5 δισ. ευρώ προχωράει την επόμενη εβδομάδα το ελληνικό Δημόσιο, ενώ στα «σκαριά» βρίσκεται και άλλη μια έκδοση, η οποία πιθανόν να πραγματοποιηθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Ads

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αντλήσει κεφάλαια ύψους 5,5 δισ. ευρώ μέσω των εκδόσεων εντόκων γραμματίων και της ιδιωτικής τοποθέτησης του περασμένου Δεκεμβρίου, καλύπτοντας ανάγκες ύψους 4,6 δισ. ευρώ για τον Ιανουάριο.

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής διεθνών οργανισμών και ευρωπαϊκών οικονομικών φορέων εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Χθες, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν αναμένει κανένα αίτημα οικονομικής βοήθειας από την Ελλάδα, αλλά θα προσφέρει τεχνική βοήθεια στη χώρα για την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης. Διέψευσε έτσι κατηγορηματικά τα σενάρια κινδυνολογίας που κυκλοφορούν στις διεθνείς αγορές και θέλουν την Ελλάδα να ζητά οικονομική βοήθεια απ’ το ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου, διέψευσε και αυτός χθες τις φήμες ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει διεθνή βοήθεια, σχολιάζοντας δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο χορήγησης δανείου στην Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να μην αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ.

Ads

Την ίδια στιγμή, μήνυμα στην Ελλάδα να αναλάβει δράση και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για δημοσιονομική προσαρμογή και μείωση του ελλείμματος απηύθυνε και ο Alex Weber, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας. Ο κύριος Weber, τόνισε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας στην Ευρωζώνη που να εγείρει ανησυχίες για το νόμισμα. Πρόβλημα αξιοπιστίας παρουσιάζει η δημοσιονομική πολιτική ενός συγκεκριμένου κράτους-μέλους και η κυβέρνηση αυτού θα πρέπει να δράσει».

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση ο Weber είπε χαρακτηριστικά ότι «οι πράξεις μιλούν καλύτερα από τα λόγια», ενώ προσέθεσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τόσο τις αγορές όσο και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης για την θέλησή της και την ετοιμότητά της να ακολουθήσει το σκληρό αυτό μονοπάτι της προσαρμογής».

«Μην παρασύρεστε από τις ‘Σειρήνες’»

Το δικό του στίγμα έδωσε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ.Προβόπουλος, σχολιάζοντας σε συνέντευξη στους Financial Times, ότι η Eλλάδα δεν θα πρέπει να παρασυρθεί από τις «Σειρήνες» που την καλούν να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, καθώς εντός αυτής θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τα προβλήματα της.

Προσέθεσε ότι «όσοι διατείνονται ότι η Ελλάδα με την έξοδο της από την ευρωζώνη θα μπορούσε να λύσει όλα τα προβλήματα της χρησιμοποιώντας το ‘μαγικό ραβδί’ της υποτίμησης του εθνικού της νομίσματος, δεν λαμβάνουν υπόψιν τους την εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος. Σε κάθε περίπτωση μία τέτοια επιλογή θα επέφερε τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, καθώς θα οδηγούσε σε αναζωπύρωση του πληθωρισμού, τα επιτόκια δανεισμού θα αυξάνονταν περαιτέρω, το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους θα διογκώνονταν υπονομεύοντας εν κατακλείδι τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Συμπερασματικά, όπως διαπιστώνει ο κ.Προβόπουλος, με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κοστίσει πολύ λιγότερο στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της όντας μέσα στη ζώνη του ευρώ. Οπότε, όπως υπογραμμίζει, αντί της «ελληνικής τραγωδίας», πιο εύστοχη σε αυτή την περίπτωση θα ήταν η αναφορά στη γνωστή περικοπή από την Οδύσσεια. «Στο ομηρικό αυτό έπος, οι Σειρήνες με το τραγούδι τους σαγηνεύουν τους ναύτες του Οδυσσέα και τους παρασύρουν να βουτήξουν στη θάλασσα και στο βέβαιο θάνατο. Οι Σειρήνες, στην περίπτωσή μας, είναι αυτοί που υποστηρίζουν την αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Η Ελλάδα όμως δεν θα υποκύψει στον πειρασμό των βραχυπρόθεσμων λύσεων, αλλά θα ακολουθήσει το δρόμο των αναγκαίων τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Το ευρώ αποτελεί το κατάρτι πάνω στο οποίο το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι στέρεα δεμένο».