Η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν τον ΕΝΦΙΑ του 2022, που θα είναι ριζικά διαφορετικός από εκείνον που ισχύει μέχρι σήμερα. Μία από τις βασικές του αλλαγές θα είναι ότι δεν θα υπάρχει ο συμπληρωματικός φόρος που επιβαλλόταν σε περιουσίες που αθροιστικά ξεπερνούσαν τις 250.000 ευρώ.

Ads

Ο συμπληρωματικός φόρος ενσωματώνεται στον κύριο φόρο. Έτσι όσοι έχουν ακίνητα μεγάλης αξίας θα δουν τους συντελεστές να αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής στην οποία και βρίσκεται το ακίνητο. Αποτέλεσμα αυτού είναι να προκύπτουν σημαντικές ελαφρύνσεις όχι μόνο για τα μεσαία αξίας ακίνητα, οικόπεδα, διαμερίσματα και εξοχικά αλλά και για τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες (13.09.2021) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «προχωρούμε στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022. Τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης, που είναι σε εξέλιξη, θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους. Η άσκηση έχει ως στόχο την δικαιότερη κατανομή του φόρου, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών, από το νέο έτος».

Ολοκληρωμένη εικόνα για τις χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ, για τους συντελεστές και για το ύψος του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπάρξει προς το τέλος Νοεμβρίου, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι ασκήσεις προσομοίωσης που ήδη γίνονται.

Ads

Πάντως η διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ αποτελεί μια δύσκολη άσκηση για το υπουργείο Οικονομικών καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί η επίπτωση από την αύξηση έως και 250% των νέων αντικειμενικών αξιών στη φορολογητέα αξία των ακίνητων που φέρνει σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων βαρύτερο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Οι πρώτες εκτιμήσεις του Οικονομικών κάνουν λόγο για επιπλέον έσοδα ύψους 500-600 εκατ. ευρώ μετά την αναθεώρηση των τιμών ζώνης και την ένταξη 3.000 νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα, με τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για το 2022 να ανεβαίνει στη ζώνη των 3 δισ. ευρώ από 2,4 δισ. ευρώ που θα πληρώσουν φέτος 7 εκατ. ιδιοκτήτες.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα πληρωθεί σε περισσότερες δόσεις, 10 ή 12 με την πρώτη τον Μάρτιο του 2022 και την τελευταία ή τον Δεκέμβριο του 2022 ή τον Μάρτιο του 2023, είναι τα εξής:

  • Ως βάση υπολογισμού θα είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν προ μηνών και οι οποίες προσεγγίζουν τις εμπορικές.
  • Παύει να ισχύει ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος και ενσωματώνεται στον κύριο. Μέχρι σήμερα ίσχυε για όσους έχουν αθροιστικά στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 250.000 ευρώ. 
  • Θέσπιση νέας κλίμακας με νέους συντελεστές, οι οποίοι και θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με την σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων  του ακινήτου.
  • Όλες οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα και κυμαίνονται από 10% έως και 30% και είναι ανάλογες με το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα ενσωματωθούν στον τελικό φόρο.
  • Παραμένουν ως έχουν οι φοροαπαλλαγές για ευπαθείς ομάδες, οι οποίες και κυμαίνονται από 50% έως και 100%.