Συμπληρωματική ποινική δίωξη σε βάρος του έκπτωτου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη και του αδελφού του Διονύση, για τα λεγόμενα «45άρια» άσκησε η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης Ιωάννα Κατσή.

Ads

 
Πρόκειται για έργα που φέρεται να ανέθετε απευθείας η νομαρχεία Θεσσαλονίκης με πρόχειρους διαγωνισμούς. Συνολικά υπόθεση γνωστή ως «45αρια» αφορά συνολικά 456 έργα που ανατέθηκαν από το 2006 έως το 2011, τότε που ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ήταν νομάρχης Θεσσαλονίκης και ο Διονύσης Ψωμιάδης ήταν αντινομάρχης Τεχνικών Έργων. Το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε 4,1 εκατ. ευρώ.
 
Σε βάρος του Παναγιώτη και του Διονύση Ψωμιάδη απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τις κακουργηματικές πράξεις της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και ψευδή βεβαίωση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου. Επιπλέον οι κατηγορίες επιβαρύνονται και με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
 
Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν και τον άλλοτε γενικό διευθυντή της Νομαρχίας Δημήτρη Λευκόπουλο. Επιπλέον, η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών απήγγειλε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος -κατά περίπτωση- για απιστία, ηθική αυτουργία στην ηθική αυτουργία στην προηγούμενη πράξη, ψευδή βεβαίωση και άμεση συνέργεια στην προηγούμενη πράξη εναντίον υπαλλήλων της Νομαρχίας, μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής και τοπικών εργολάβων.
 
Υπενθυμίζεται πως οι πρώτες κατηγορίες για την υπόθεση είχαν απαγγελθεί τον περασμένο Μάριο και αφορούν συνολικά τριάντα άτομα. Η νέα δικογραφία με τις νέες διώξεις θα συσχετιστεί με την αρχική. 

«Να επιστραφούν τα κλεμμένα» ζήτησε χαρακτηριστικά με tweet ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.