Ολα ξεκίνησαν από ένα κουίζ στην “Καθημερινή της Κυριακής: “Ποια γυναίκα μάχιμη δημοσιογράφος και αναλύτρια έχει ακουστεί για της θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου;”.

Ads

Επειδή πρόκειται για την έγκυρη στήλη μιας ιστορικής εφημερίδας με αξιόπιστη ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης, το ερώτημα αντιμετωπίστηκε ως απάντηση και οι συζητήσεις παρασκηνίου σε πολιτικούς και μιντιακούς κύκλους ξεκίνησαν αμέσως.

Το ρεπορτάζ έδειξε ότι, πράγματι, στο επιτελείο του πρωθυπουργού αποφασίστηκε η αντικατάσταση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, στον ανασχηματισμό που προγραμματίζεται για τη νέα χρονιά και όχι νωρίτερα, από γυναίκα δημοσιογράφο.

Ωστόσο, η επιλογή προσώπου αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση καθώς δεν έχουν την ίδια προτίμηση όλα τα κέντρα επιρροής στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην short list πέρασαν δύο δημοσιογράφοι με τηλεοπτική παρουσία, η μία κεντροαριστερών καταβολών και η άλλη δεξιότερα.

Ads

Καθεμία όμως έχει διαφορετικούς υποστηρικτές στο περιβάλλον του Κυρ. Μητσοτάκη κι αυτό μπορεί να στοίχισε ήδη και στις δύο το πολιτικό τους μέλλον – για την ώρα τουλάχιστον.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν τους λείπουν οι δημοσιογράφοι. Διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού είναι ο Δημήτρης Τσιόδρας, λογογράφος του ο Γιάννης Βλαστάρης (και οι δύο από την κυριακάτικη Ελευθεροτυπία), αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος η Αριστοτελία Πελώνη (κατευθείαν από το ρεπορτάζ ΝΔ στην Καθημερινή), υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ο Ακης Σκέρτσος (πρώην γραφείο τύπου του Γ, Στουρνάρα, του Π. Πικραμμένου, του ΣΕΒ και παλαιότερα του Μ. Χρυσοχοίδη), σύμβουλος του Α. Σκέρτσου η Μαρία Χούκλη, υπεύθυνος για ξένα ΜΜΕ ο Α. Παπαστάθης (ΒΗΜΑ), γραφείο τύπου ο Γ. Ευσταθίου (ΕΡΤ) και οι νεότεροι Χ. Ζωγράφος και Αλ. Μαράκης, διευθύντρια επικοινωνίας η Κύρα Κάπη με αναπληρωτή τον Κ. Οικονομόπουλο (γιο του Θάνου), σύμβουλος για θέματα Λατινικής Αμερικής ο Ιάσων Πιπίνης, σύμβουλος ευρωπαϊκών θεμάτων (υποβαθμισμένος πλέον) ο πρώην διευθυντής των ΝΕΩΝ Δ. Μητρόπουλος,

Η δωδεκάδα των δημοσιογράφων στο Μέγαρο Μαξίμου (αν δεν ξεχνάμε κανέναν…) δείχνει ότι είναι στρατηγική επιλογή οι απευθείας μετακινήσεις από τα ΜΜΕ στην κυβέρνηση και, προφανώς, θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια για νέες αφίξεις και συνεργασίες.

Επειδή, όμως, η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι νευραλγική δύσκολα θα αναλάβει καθήκοντα πρόσωπο στο οποίο δεν συμφωνούν και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου (ανιψιός του) Γρ. Δημητριάδης και ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης. Κάπου εκεί σκάλωσαν…