Περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, περικοπές στα επιδόματα ανεργίας και μισθολογική συγκράτηση, καθώς και αναθεώρηση των εθνικών νομοθεσιών περί προστασίας της απασχόλησης, εισηγείται η Κομισιόν για τις χώρες με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα.
Ads
Ειδικότερα, σύμφωνα με το «Έθνος», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκαινιάζοντας το λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο», με το οποίο τα κράτη-μέλη έχουν πλέον την υποχρέωση έως τα μέσα Απριλίου κάθε έτους να υποβάλλουν στις Βρυξέλλες τις γενικές κατευθύνσεις των σχεδίων προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου, συνιστά στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Μάλιστα, για χώρες με υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Κομισιόν ζητά αυξημένες συμπληρωματικές δημοσιονομικές προσπάθειες, τονίζοντας ότι δεν επαρκεί η υποχρέωση που έχουν, με βάση τη Συνθήκη, να μειώνουν ετησίως κατά 0,5% του ΑΕΠ το διαρθρωτικό έλλειμμά τους, ώστε να προσεγγίσουν τον στόχο για 60% του ΑΕΠ σε ό,τι αφορά το χρέος. Συγκεκριμένα, συστήνει το βάρος των προσπαθειών να επικεντρωθεί τους πρώτους μήνες του 2011, με αισθητή συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και σε ορισμένες περιπτώσεις αύξηση των φόρων.
Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, τονίζει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων με την εφαρμογή συγκρατημένων μισθολογικών πολιτικών και αναθεώρησης της ρήτρας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στις συλλογικές συμβάσεις. Ακόμα, υποστηρίζει την ανάγκη αναθεώρησης των εθνικών νομοθεσιών περί προστασίας της απασχόλησης, ώστε να μειωθεί η «υπερπροστασία» των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Για τον τραπεζικό τομέα, η Επιτροπή τονίζει ότι οι τράπεζες, οι οποίες έλαβαν σημαντικά ποσά κρατικής βοήθειας κατά την περίοδο της κρίσης, θα πρέπει να προχωρήσουν σε προγράμματα αναδιάρθρωσης. Ακόμα, αναφέρει ότι η εποπτεία ενισχύεται, με τις τέσσερις νέες ευρωπαϊκές αρχές που τέθηκαν σε λειτουργία: το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικών Κινδύνων και τις τρεις Ευρωπαϊκές Αρχές για τις τραπεζικές, τις χρηματιστηριακές και τις ασφαλιστικές συναλλαγές.
Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν αγνοούν τον κοινωνικό διάλογο τονίζει η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων σε επιστολή της προς τον Όλι Ρεν, καταγγέλλοντας «τις πιέσεις που ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα και την Ιρλανδία για περικοπές των μισθών και των συντάξεων και για την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας» στις δύο χώρες.
Στο μεταξύ, οι Ελληνες εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξοι από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο απαισιόδοξοι για τις επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου. Συγκεκριμένα, το 75% των Ελλήνων θεωρεί ότι «τα χειρότερα έπονται» σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση (48% στην ΕΕ), ενώ μόλις το 22% θεωρεί ότι οι επιπτώσεις αυτές έχουν κορυφωθεί (42% στην ΕΕ).
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >