Νέα αύξηση 2,5 λεπτών ανά λίτρο σημείωσε η μέση τιμή της αμόλυβδης την προηγούμενη εβδομάδα, πριν τεθεί σε ισχύει ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ στα καύσιμα. Σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες τιμοληψίες του υπουργείου Ενέργειας η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε την Παρασκευή στο 1,394 ευρώ, από 1,369 την προηγούμενη εβδομάδα. Στο ίδιο διάστημα η τιμή χονδρικής ακρίβυνε κατά 0,8 λεπτά (από 1,314 σε 1,322 ευρώ) και η τιμή διυλιστηρίου κατά 1,5 λεπτά (από 1,257 σε 1,272 ευρώ).

Ads

Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας είναι η τρίτη ακριβότερη στην ΕΕ. Ακριβότερες από την Ελλάδα είναι μόνο η Ολλανδία και η Δανία ενώ αμέσως φθηνότερη είναι η Γερμανία.

Οι τιμές σήμερα, σύμφωνα με το παρατηρητήριο του υπουργείου, κυμαίνονται για την αμόλυβδη από 1,146 η φθηνότερη (στα Γρεβενά), μέχρι 1,65 ευρώ στη νομαρχία Πειραιά.

Η υπουργός Οικονομίας κα Λούκα Κατσέλη δήλωσε χθες ότι σε συνεργασία με τα υπουργεία Ενέργειας Οικονομικών έχει ζητηθεί εισήγηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας «προκειμένου να ληφθούν όλα τα μέτρα για την πάταξη των αδικαιολόγητων αυξήσεων, όπου αυτές παρατηρούνται»

Ads

Καμία αντίρρηση από την ΠΟΠΕΚ για αποδείξεις λιανικής

Καμία αντίρρηση δεν έχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) να εκδίδονται αποδείξεις, με αφορμή την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την έκδοση αποδείξεων λιανικής για τις πωλήσεις καυσίμων, από 1ης Απριλίου.

Όπως αναφέρεται η ΠΟΠΕΚ δεν έχει αντίρρηση για το γεγονός ότι, έστω και με καθυστέρηση, επιλύεται ένα ζήτημα, που είχε προκαλέσει προστριβές και παρεξηγήσεις μεταξύ βενζινοπωλών, καταναλωτών και υπουργείου. Τονίζεται πάντως πως για να μην υπάρξει καμία πιθανότητα παρερμηνείας από τα ελεγκτικά όργανα, θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει σχετική εγκύκλιο – που θα αναφέρει ρητά – ότι τα δεδομένα από τη μνήμη των ταμειακών μηχανών δεν θα χρησιμοποιούνται για έλεγχο και διασταύρωση με τον όγκο των αγορών σε λίτρα όσο θα παραμένει σε εκκρεμότητα η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης για την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισροών εκροών όγκου καυσίμων στο πλαίσιο του Ν.3784/09.