Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου για την Νέα Αριστερά ήταν αναμφισβήτητα αρνητικό, εκτιμά το κόμμα σε εκτενή έκθεση αποτίμησης – κείμενο πολιτικής απόφασης που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, ενώ τονίζει πως αυτό είναι «υποδεέστερο των προσδοκιών και συνιστά αδιαμφισβήτητα αποτυχία».

Ads

Ταυτόχρονα, ανακοινώνει συνέδριο στα μέσα Οκτωβρίου, επιχειρεί μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και για Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, και επίσης θέτει τέσσερις όρους για συζήτηση περί προοδευτικού μετώπου.

Εξηγώντας, το κόμμα υπογραμμίζει ότι «ο βασικός λόγος για την περιορισμένη εκλογική επιρροή στο ακροατήριο που βρίσκεται μεταξύ της Νέας Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το γεγονός ότι πολλοί/ες ψηφοφόροι, ανεξάρτητα αν συμφωνούσαν περισσότερο με τη Νέα Αριστερά ή είχαν αρνητική γνώμη για τον Σ. Κασσελάκη, προτίμησαν εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θεωρούσαν πως με αυτό τον τρόπο στέλνουν ένα πιο ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οτι δηλαδή η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να μείωνε τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, είχε περισσότερο αντίκτυπο από την ψήφο στη Νέα Αριστερά, ακόμα κι αν αυτή η ψήφος της επέτρεπε στην τελευταία να μπει στον ευρωκοινοβούλιο».

 

Συνέδριο στα μέσα Οκτωβρίου

Το κόμμα βαδίζει για το ιδρυτικό του συνέδριο στα μέσα Οκτώβρη του 2024, καθώς όπως είχε ήδη αποφασιστεί στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη «τίθεται ως προτεραιότητα η οργάνωση και η συγκρότηση του κόμματος, διαδικασία η οποία, λόγω του εκλογικού αποτελέσματος, είναι ίσως πιο δύσκολη αλλά βεβαίως και πλέον επιτακτική και αναγκαία».

Ads

Οι 4 όροι για συζήτηση περί προοδευτικού μετώπου

Όσον αφορά στην συζήτηση για τη δημιουργία ενός μετωπικού σχήματος ικανού να ανταγωνιστεί τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές, η Νεά Αριστερά προειδοποιεί για «παγίδες» σε μία τέτοια συζήτηση και τονίζει πως «για να μπορέσει να υπάρχει νόημα σε οποιαδήποτε συζήτηση το πολιτικό πλαίσιο και το στίγμα είναι αυτό που πρέπει να μπαίνει μπροστά και όχι οργανωτικά και προσωποκεντρικά ζητήματα».

Για τη Νέα Αριστερά, το ελάχιστο πλαίσιο πολιτικού διαλόγου προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να οριοθετείται από 4 άξονες:

  • «Τον αγώνα για την ειρήνη και την μάχη ενάντια στην μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μία πολεμική οικονομία»,
  • «Το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή τα ζητήματα που αφορούν την εργασία, το κοινωνικό κράτος αλλά και το φορολογικό σύστημα ως μηχανισμό αναδιανομής του εισοδήματος»,
  • «Την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.»
  • «Την υπεράσπιση του κράτους δικαίου, των θεσμών και των ανεξάρτητων αρχών, ειδικότερα απέναντι σε μία κυβέρνηση που έχει δημιουργήσει συνθήκες διάβρωσης και περιδίνησης της δημοκρατίας στην χώρα μας.»

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της πολιτικής απόφασης της Νέας Αριστεράς: