Το Σεράφειο αποδείχτηκε μικρό για την παρουσίαση της «Νέας Αριστεράς» το βράδυ της Δευτέρας 4/12, αφού δεν έπεφτε καρφίτσα μέσα κι έξω στο προαύλιο.

Ads

Το γενικό διάγραμμα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας που συγκροτήθηκε από τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν με τις ομιλίες τους οι Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου (η οποία χειροκροτήθηκε με την είσοδο της στον χώρο), Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η Νέα Αριστερά ξεκινάει από την αρχή αλλά όχι από το μηδέν, θέλει να επαναφέρει το περιεχόμενο στον χώρο της πολιτικής σκηνής», όπως είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Θα διεκδικεί τη διακυβέρνηση όχι με όρους απολιτικού κυβερνητισμού αλλά με τον πολιτικό ριζοσπαστισμό που θα αλλάξει τη ζωή του κόσμου σήμερα κι όχι στη δευτέρα παρουσία», όπως τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης.

Ads

«Θα δώσει έμφαση στην Οικολογία» όπως επισήμανε η Έφη Αχτσιόγλου και «δεν θα είναι αρχηγοκεντρική», όπως είπε με τον τρόπο του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ωστόσο, αν κανείς ήθελε να ακούσει τις προσδοκίες των παρευρισκομένων, έπρεπε να αφουγκραστεί καλά όσα ειπώθηκαν στα «πηγαδάκια».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

 

«Θέλουμε κάτι νέο. Μια νέα, σύγχρονη, ευρωπαϊκή αριστερά. Μια αριστερά αξιόπιστη, μαχητική, οραματική. Μια αριστερά ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη που μιλά με ειλικρίνεια και σαφήνεια. Μια αριστερά που δεν κρύβει τις προθέσεις της: βρισκόμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε σε μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης» επεσήμανε ο επικεφαλής της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος καταχειροκροτήθηκε όταν είπε πως «δεν θα απαρνηθούμε αυτά για τα οποία είμαστε περήφανοι» κάνοντας αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, στην έξοδο από τα μνημόνια, στην καταπολέμηση των ανισοτήτων, στην απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εργατικής πολιτικής.

Πρόσθεσε όμως με νόημα πως «ξέρουμε όμως, ότι δεν αρκούν αυτά και σήμερα στεκόμαστε αυτοκριτικά απέναντι σε αυτά που ανεχτήκαμε υποτιμήσαμε δεν καταφέραμε».

Η επισήμανση αυτή όπως κι εκείνη του Ευκλείδη Τσακαλώτου που τόνισε πως «έχουμε επίγνωση τι κάναμε σωστά τι λάθος, έχουμε θετική προσέγγιση αλλά δεν είμαστε στον μεσαίωνα να αυτομαστιγωθούμε για τα λάθη μας, ούτε στρατηγοί που μένουν μόνο στις παλιές μάχες. Έχουμε νέες μάχες μπροστά μας. Δεν επιδιώκουμε να είμαστε στρατηγοί, καλούμε τον κόσμο να οργανωθεί να απαξιώσει την απαξίωση της πολιτικής» έβαλαν φωτιά στα «πηγαδάκια».

Εκεί ακούσαμε εκείνους κι εκείνες που επιθυμούν η Νέα Αριστερά να κοιτάξει μόνο μπροστά, ορθώνοντας ανάστημα απέναντι στην κυβέρνηση και τους άλλους που επέμειναν πως μέσα στις προσδοκίες τους είναι η σοβαρή αυτοκριτική.

«Όταν λέει ο Χαρίτσης κι έχει δίκιο, ότι η αριστερά δεν κινδυνεύει μόνο από εκλογική συρρίκνωση αλλά από την ιστορική της απαξίωση και πως θα κάνουν τώρα πολιτική αλλιώς, πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί δεν την ασκούσαν αυτήν την πολιτική πριν και κυρίως μετά το ’19 ως αντιπολίτευση. Ήταν κορυφαία στελέχη όλοι και όλες. Αν δεν ειπωθούν οι αλήθειες, ο κόσμος γιατί να πιστέψει ότι κάτι θα αλλάξει τώρα; Αρκετοί από τον προοδευτικό χώρο που λέμε, μπορεί να δοκιμάσουν το “καινούριο” έστω κι αν αυτό είναι ο Κασσελάκης με όσα εκπροσωπεί που δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά» ακούσαμε να λέει παρευρισκόμενος. Ενώ σε διπλανή παρέα ο τόνος ήταν διαφορετικός.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

«Κάπου πρέπει να τελειώνει η εσωστρέφεια. Αυτά θα συζητηθούν στα όργανα. Πάμε παρακάτω. Εμένα με εξέφρασαν όσα ειπώθηκαν. Η έμφαση στην αυτοκριτική θα δώσει τροφή στον εμφύλιο κι όπως είπε ο Χαρίτσης, εμείς θέλουμε μια Αριστερά ενωτική που δεν θα αναλώνεται σε καυγάδες στο διαδίκτυο θα δίνει τη μάχη στην κοινωνία».

Κάποιοι άλλοι ωστόσο, τόνισαν πως κάποιες γενικές απαντήσεις δόθηκαν και μέσω υπαινιγμών. «Όταν λένε ότι δεν θα έχουμε στρατηγούς ή ότι θέλουμε μια Αριστερά που να μη φοβάται να πει την αλήθεια… καταλαβαίνουμε πολλά για τον τρόπο που λειτουργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα περιθώρια δράσης που είχαν πολλά στελέχη» σχολίασε παρευρισκόμενη.

Η γενική προσδοκία όλων συνοψίζεται στη φράση του Νάσου Ηλιόπουλου «να μιλήσουμε προοδευτικά, ρεαλιστικά, αριστερά, οικολογικά, φεμινιστικά με νέο τρόπο» ενώ ανακούφιση προκάλεσε και η φράση του Τσακαλώτου περί θετικής προσέγγισης και αυτοκριτικής. «Έχουμε επίγνωση τι κάναμε σωστά τι λάθος. Έχουμε όμως και θετική προσέγγιση» είπε χαρακτηριστικά αφήνοντας να εννοηθεί πως η αυτοκριτική είναι κάτι που θα επιδιώξει η Νέα Αριστερά, προκειμένου να γίνει πειστικό το «νέο» που φιλοδοξεί να φέρει στην πολιτική σκηνή.