Ανακοίνωση σχετικά με την σημερινή ημέρα, όπου ο 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία, εξέδωσε η Νέα Αριστερά.

Ads

Όπως σημειώνει, η σημερινή Ημέρα Μνήμης «είναι μια τραγικά επίκαιρη υπόμνηση για το που μπορεί να οδηγήσουν το μίσος, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, η ξενοφοβική δημαγωγία».

«Μια φρίκη που γέννησε η αρρωστημένη ιδεολογία του ναζισμού και έθρεψε η αδιαφορία, η σιωπή και η ανοχή», προσθέτει, κάνοντας αναφορά και στους Εβραίους της Ελλάδας, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τους ναζί.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος / Δύο Έλληνες περιγράφουν την κόλαση του Άουσβιτς

Ads

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

27 Ιανουαρίου 1945. Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Άουσβιτς και αποκαλύπτεται στην ανθρωπότητα η απόλυτη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Του επιστημονικά σχεδιασμένου εγκλήματος που ο κόσμος για πρώτη φορά βίωσε σε τέτοια κλίμακα.

79 χρόνια μετά η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος είναι μια τραγικά επίκαιρη υπόμνηση για το που μπορεί να οδηγήσουν το μίσος, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, η ξενοφοβική δημαγωγία. Μια φρίκη που γέννησε η αρρωστημένη ιδεολογία του ναζισμού και έθρεψε η αδιαφορία, η σιωπή και η ανοχή. Οι Εβραίοι της χώρας μας πλήρωσαν βαρύτατο το τίμημα. Η Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, έχουν ακόμα ανοιχτές τις πληγές από την μαζική εξόντωση χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων.

79 χρόνια μετά η οικουμενική κραυγή της ανθρωπότητας: ‘Ποτέ ξανά” πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά από ποτέ. Να γίνει φραγμός στην άνοδο της ακρας δεξιάς, στην αναβίωση του αντισημιτισμού, στο ογκούμενο ρεύμα που στοχοποιεί τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους καταδιωκόμενους. Να γίνει οικουμενικό σύνθημα για το τέλος του πολέμου στην Παλαιστίνη με την αναγνώριση του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού σε μια πατρίδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η ελληνική πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε η μνήμη του Ολοκαυτώματος να εγγραφεί στη συλλογική μνήμη της χώρας μας. Και όπως μας θύμισε φέτος η εξαιρετική ταινία «Ζώνη Ενδιαφέροντος», να δίνουμε τη μάχη ώστε να μην γινόμαστε συμμέτοχοι ή παρατηρητές των μικρών και μεγάλων εγκλημάτων που συντελούνται δίπλα μας. Αυτό είναι το μεγάλο και οδυνηρό μάθημα του Ολοκαυτώματος. Η ευθύνη όλων μας να αντιστεκόμαστε στο φασισμό με όποια μορφή και αν κάνει την εμφάνισή του.