Ο πολιτικός προγραμματισμός στο άμεσο μέλλον βρίσκεται στο επίκεντρο της Διήμερης Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς που άρχισε σήμερα Σάββατο (25/1).
Στην εισαγωγική ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΕ της Νέας Αριστεράς ο Αλέξης Χαρίτσης περιέγραψε ένα πλαίσιο συγκρότησης Λαϊκού Μετώπου σαν αντίποδα στις εξελίξεις σε Ευρώπη και Αμερική, τοποθετώντας το πρώτο ερώτημα αν «πιστεύουμε ότι ο Τραμπ μας κήρυξε τον πόλεμο ή απλά το λέμε ρητορικά;»
«Η εκλογή Τραμπ, φανερώνει, από την πρώτη μέρα, ποιοι είναι αυτοί οι όροι: η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, η αποδέσμευση από τους στόχους της κλιματικής δικαιοσύνης, η πλήρης περιφρόνηση για το διεθνές δίκαιο, η επιστροφή στην εποχή του οικονομικού εθνικισμού, η προώθηση μιας αντιδραστικής ατζέντας που στρέφεται κατά των μεταναστών, των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, των γυναικών, των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.
Ο θρίαμβος του τραμπισμού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι η αντιδραστική απάντηση στο αδιέξοδο των κυρίαρχων πολιτικών κεντροδεξιάς και κεντροαριστερής κοπής που συνέκλιναν και συγκλίνουν στην υπεράσπιση ενός μοντέλου άδικου, αναποτελεσματικού και προκλητικά αδιάφορου έναντι της επιθυμίας και της ανάγκης των ανθρώπων για κάτι άλλο.»
Στην εποχή των πολυκρίσεων «η Μαύρη Διεθνής εγγυάται μόνο ένα πράγμα: νέες κρίσεις που απειλούν το συλλογικό μέλλον της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.
Ασκώντας κριτική στην λεγόμενη προοδευτική αντιπολίτευση, ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε πως αυτή «έχει ένα ΠΑΣΟΚ που δεν ακολουθεί το δρόμο της ισπανικής σοσιαλδημοκρατίας με τη θαρραλέα στάση απέναντι στον φασίστα Μασκ και τα ριζοσπαστικά μέτρα για τη στέγη ή τα έμφυλα δικαιώματα».
«Έχει έναν ΣΥΡΙΖΑ που δεν μιλά ξεκάθαρα, που μένει εγκλωβισμένος σε προσωπικές στρατηγικές, που αποπνέει καθεστωτικό παραγοντισμό και αμφιταλαντεύεται αν ανήκει στην αριστερά ή στην κεντροαριστερά», ενώ συμπλήρωσε ότι «έχει ένα ΚΚΕ – και ένα μικρό ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 – που κινούνται με όρους κομματικής περιχαράκωσης, που βλέπουν στην υπόλοιπη Αριστερά τον βασικό τους αντίπαλο, που δεν μιλούν για την ανάγκη ανασύνθεσης του χώρου μας.»
Πως θα εκπροσωπήσει τον κόσμο η Νέα Αριστερά
Για την προοπτική ευρείας εκπροσώπησης από την Νέα Αριστερά, ο κ. Χαρίτσης δήλωσε πως «θέλουμε να εκπροσωπήσουμε τον κόσμο της Αριστεράς που εδώ και χρόνια αισθάνεται απογοητευμένος και αυτή τη στιγμή κυριαρχεί στις τάξεις του η αποστράτευση και η ιδιώτευση. Οι Αριστεροί πολίτες είναι απαιτητικοί. Και για αυτό έχουν απαιτήσεις και από εμάς. Μας παρακολουθούν, μας εκτιμούν, αλλά δεν έχουμε πείσει για τις προθέσεις μας. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η αξιοπιστία και ο ριζοσπαστισμός δεν είναι να το λες. Είναι υπόθεση καθημερινής πράξης και πρακτικής».
Κυρίως όμως, «θέλουμε να εκπροσωπήσουμε κοινωνικές δυναμικές», και να «κοιτάξουμε προς το δύσκολο, αχαρτογράφητο, αλλά εντυπωσιακό ρεύμα των κοινωνικών δυναμικών που δεν εκφράζονται στην κάλπη. Εκεί βρίσκεται η νεολαία και κυρίως τα πιο ανήσυχα τμήματά της, εκεί βρίσκονται δυναμικά στρώματα που στη ζωή τους δημιουργούν υποδείγματα με προοδευτικό και ριζοσπαστικό περιεχόμενο, εκεί βρίσκονται εργαζόμενοι και εργαζόμενες που έχουν, δυστυχώς, -και εκεί είναι και η δική μας ευθύνη- πιστέψει ότι τελικά τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Στη ζωή τους. Προς το καλύτερο.»
Κατά συνέπεια, «πιστεύω ότι η Νέα Αριστερά πρέπει να εργαστεί σε αυτές τις δύο κατευθύνσεις. Σταθερή συνομιλία με τους αριστερούς πολίτες και ταυτόχρονα δουλειά μυρμηγκιού για να έρθουμε σε επαφή με εκείνους και εκείνες που σήμερα δηλώνουν ότι η πολιτική με τον τρόπο που την εννοούμε εμείς, δεν τους νοιάζει, δεν τους αφορά», υπογράμμισε.
Η πρόταση του Λαϊκού Μετώπου
Αναφορικά με την πρόταση «που διατυπώσαμε δημόσια ήδη από το καλοκαίρι και που αποτελεί και απόφαση του συνεδρίου μας», εξήγησε ο Αλέξης Χαρίτης, «το Λαϊκό Μέτωπο είναι η σωστή απάντηση στο γενικό, κοινωνικό, ερώτημα «τι μπορεί να γίνει σήμερα;».
Το Λαϊκό Μέτωπο δεν είναι κάτι στατικό, όπως τόνισε, παρά «μια δυναμική διαδικασία. Με πολλές στροφές, πισωγυρίσματα, τακτικά ερωτήματα και αμφιβολίες. Εκπροσωπεί μια λογική ενότητας της Αριστεράς δομημένη πάνω στην αίσθηση του κατεπείγοντος και στην αναγκαιότητα ανατροπής ενός αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων. Για να το πω απλά: η υποψηφιότητα Ράμμου ήταν στη λογική του Λαϊκού Μετώπου. Ακυρώθηκε με ευθύνη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν αναιρεί την αξία της. Το αντίθετο.»
Κατά δεύτερον, «το Λαϊκό Μέτωπο δεν έχει προνομιακούς αποδέκτες. Είναι μια λάθος αντίληψη που υπαγορεύεται συχνά από την δημοσιογραφική κουλτούρα και την συνολική απουσία κουλτούρας διαλόγου μεταξύ των κομμάτων στην Ελλάδα. Δεν φτιάχνουμε Λαϊκό Μέτωπο με αυτούς που συμφωνούμε.»
«Με αυτούς φτιάχνουμε κόμμα. Λαϊκό Μέτωπο συγκροτούμε με εκείνες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που αναγνωρίζουν την ανάγκη του, δεν έχουν το άγχος της περιχαράκωσης και θέλουν να συζητήσουν προγραμματικά. Είναι μια ανοιχτή πρόσκληση. Για να το πω όπως το αισθάνομαι: στην ερώτηση «θα μιλούσατε με το Χ ή το Ψ κόμμα» η απάντηση είναι «θα μιλήσουμε με όποιον ενδιαφέρεται να συνομιλήσει». Τελεία.», είπε χαρακτηριστικά.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >