«Εμπνεόμενη» από την πανδημία είναι η νέα μέθοδος εξαπάτησης μέσω αποστολής SMS, με στόχο να αντλήσουν δεδομένα από τον στόχο.

Ads

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μήνυμα ενημερώνει τον χρήστη ότι δήθεν μπαίνει σε καραντίνα, με μια διατύπωση ωστόσο που μαρτυρά την αναξιοπιστία του. «Έχετε σταλεί σε καραντίνα για 10 ημέρες». Ακολούθως, παρατίθεται ένας σύνδεσμος (link) τον οποίο ο χρήστης δεν πρέπει να ακολουθήσει.

Στην περίπτωση που το πράξει, οι επιτήδειοι θα έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά του δεδομένα, έως και κωδικούς πρόσβασης λ.χ. σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής (web banking), με κίνδυνο να χάσει ακόμα και χρήματα.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν καταγγελίες από χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ελλάδα στα αστυνομικά τμήματα για το συγκεκριμένο SMS. Ως αποστολέας αναφέρεται το Covid-19.

Ads

Πολλοί πολίτες πάτησαν το λινκ και έχουν καταγγείλει ότι δέχονται απειλές τόσο στο λογισμικό τους στο κινητό τους τηλέφωνο όσο και σε κάποιες ιστοσελίδες με τους κωδικούς τους.

Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σημείωσαν σχετικά πως υπάρχει μια συνολική έρευνα για όλες τις ηλεκτρονικές απάτες που έχουμε δει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία είναι σε εξέλιξη.

Στους πολίτες συνίσταται όσοι λαμβάνουν το συγκεκριμένο SMS να μην ανοίγουν σε καμία περίπτωση το λινκ και να σβήνουν αμέσως το μήνυμα.