Για τις 29 Σεπτεμβρίου αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα δίκη του Κύπριου πολίτη Αυγουστίνου Δημητρίου, ο οποίος όταν ήταν φοιτητής έπεσε θύμα άγριας αστυνομικής βίας χωρίς κανένα λόγο στις 17 Νοέμβρη 2006 στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Δημητρίου διώκεται για κατηγορίες που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν «απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, στάση και αντίσταση κατά της αρχής».

Ads

Συγκεκριμένα, το θύμα της άγριας επίθεσης που του προκάλεσε σημαντικές σωματικές βλάβες κατηγορείται από τους δράστες της κακοποίησής του για απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, στάση, διατάραξη κοινής ειρήνης πρόκληση διακεκριμένων φθορών και αντίσταση κατά της αρχής.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Αυγουστίνος ήταν στην πλατεία Χημείου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, «έσπαζε και πετούσε μάρμαρα σε αστυνομικούς και συμμετείχε σε ομάδα που πετούσε βόμβες μολότοφ», παρά το διάσημο πλέον βίντεο του άγριου ξυλοδαρμού του που δείχνει μόνο του το θύμα να βρίσκεται έρμαιο στην αστυνομική βαναυσότητα.

Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί σήμερα μετά από αναβολή που είχε πάρει τον περασμένο Απρίλιο, οπότε ο Κύπριος σπουδαστής δεν είχε καταφέρει να παραστεί στο δικαστήριο λόγω ασθένειας.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι δύο μέρες μετά από την κακοποίηση και σύλληψη του Α. Δημητρίου, η ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης υποστήριζε ότι ο φοιτητής τραυματίστηκε γιατί «έπεσε αρχικά σε σταθμευμένο μοτοποδήλατο και στη συνέχεια σε ζαρντινιέρα που υπήρχε στο σημείο, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί» Λόγω αυτής της ανακοίνωσης, το περιστατικό έγινε γνωστό ως «η υπόθεση της ζαρντινιέρας».