Λειτουργία των αναχωμάτων ώστε να μην μεταδοθεί περισσότερο το ωστικό κύμα από τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της 111ης Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο έδειξε σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της ΕΔΕ που διατάχθηκε για να ερευνήσει το γεγονός.

Ads

Παρά το γεγονός αυτό ωστόσο υπήρξαν καταστροφές σε μαγαζιά και σπίτια στη Νέα Αγχίαλο από το ωστικό κύμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πόρισμα αναφέρει ότι η Πυροσβεστική υποτίμησε την έκταση της φωτιάς και δεν έδρασε ώστε να αποφευχθεί η είσοδος της στην Πτέρυγα Μάχης και στην αποθήκη πυρομαχικών.

Από την πλευρά της η Πυροσβεστική αναφέρει ότι υπήρξε πλημμελή αποψίλωση του χώρου περιμετρικά του στρατοπέδου, γεγονός που επέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός της μονάδας.

Ads

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας υποστηρίζει ότι είχαν υλοποιηθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ωστόσο με απόφαση του αρχηγού ΓΕΑ, ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης έχει απαλλαχθεί των καθηκόντων του μέχρι την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, λόγω διοικητικών ευθυνών σε θέματα πυρασφάλειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, οι επιθεωρήσεις για την πυρασφάλεια στις Ενοπλες Δυνάμεις θα συνεχιστούν υπό τις κατευθύνσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, καθώς μέχρι τώρα γίνονταν από τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά ο οποίος ανακοινώθηκε ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής από τη ΝΔ.

Σημειώνεται ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έδωσε εντολή για τη βελτίωση και επαύξηση των υφιστάμενων μέτρων, όπου και εφόσον απαιτηθεί.

Οι Γενικές Επιθεωρήσεις των Γενικών Επιτελείων, θα συγκροτήσουν εξειδικευμένες επιτροπές κατά κλάδο, οι οποίες θα υποβάλλουν συμπεράσματα και συγκεκριμένες προτάσεις για τον κάθε επιθεωρούμενο χώρο στο ΓΕΕΘΑ. Επικεφαλείς των επιτροπών τίθενται οι Γενικοί Επιθεωρητές Στρατού, Πολεμικού Ναυτικού και ΓΕΑ, ενώ τα αποτελέσματα θα υποβληθούν ιεραρχικά στο ΓΕΕΘΑ.