Πλήθος σοβαρών ερωτημάτων εγείρεται σχετικά με την πρωτοφανή έκρηξη πυρομαχικών σε αποθήκη της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Νέα Αγχίαλο Βόλου.

Ads

Η αποθήκη που εξερράγη βρίσκεται στην περιοχή Καράμπα, περίπου 6,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της 111 Πτέρυγας Μάχης, η οποία φιλοξενεί τρεις μοίρες με συνολικά 70 μαχητικά F-16.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι της Τετάρτης (26/7) κοντά στο χωριό Αερινό, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το Βελεστίνο και 25 χιλιομέτρων από την πόλη του Βόλου πήρε γρήγορα μεγάλες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις με αποτέλεσμα χθες, Πέμπτη (27/7) οι φλόγες να φθάνουν στην αποθήκη πυρομαχικών, στις 17:30.

Εκείνη τη στιγμή στον χώρο των αποθηκών βρίσκονταν υδροφόρες της Πυροσβεστικής και οχήματα από την πυρασφάλεια της Π.Α., όμως, εκτιμήθηκε ότι δεν μπορούσαν να ανακόψουν τις φλόγες και εγκατέλειψαν την εγκατάσταση. Από τη φωτιά και τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν προκλήθηκαν ισχυρότατες εκρήξεις πυρομαχικών. Το ωστικό κύμα ήταν τόσο ισχυρό που προκάλεσε ζημιές σε τζαμαρίες σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων.

Ads

«Δεν είχε υπάρξει μέριμνα για καθαρισμό του χώρου των αποθηκών» σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματούχο που επικαλείται η «Καθημερινή».

Μετά την πολεμική κατάσταση που δημιουργήθηκε, ωστόσο, εξαιτίας των εκρήξεων στην αποθήκη πυρομαχικών, η Πολιτική Προστασία κατόπιν εντολής και των επικεφαλής αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας έστειλε τέσσερις ώρες αργότερα νέο μήνυμα εκκένωσης της Νέας Αγχιάλου. «Εκκενώστε την περιοχή των εκρήξεων Καραμπά Αγχιάλου σε απόσταση 3 χιλιομέτρων», αναφερόταν στο μήνυμα.

Εντός της ημέρας αναμένεται να αναπτυχθεί κλιμάκιο πυροτεχνουργών, αλλά και μία ομάδα του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) με στόχο να «χτενίσουν» την περιοχή σε μία ακτίνα τουλάχιστον τριών χιλιομέτρων γύρω από την αποθήκη, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η διασπορά υπολειμμάτων πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών σε μια εξαιρετικά μεγάλη έκταση, συνιστά σημαντικό κίνδυνο για το στρατιωτικό προσωπικό αλλά και για τους πολίτες, αφού υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να εκραγούν με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πριν και από τους πυροτεχνουργούς, την αποθήκη πυρομαχικών αναμένεται να προσεγγίσει ειδικό μικτό συνεργείο της Πολεμικής Αεροπορίας και της Πυροσβεστικής, με στόχο να εκτοξεύσουν ψυκτικό υγρό πάνω και γύρω από το χώρο της, για λόγους ασφαλείας αλλά και γιατί έτσι προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης ανάλογων καταστάσεων.

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας

Το ΓΕΑ, αφού διαβεβαιώνει πως η βάση είναι ασφαλής και δεν κινδύνεψε καμία ανθρώπινη ζωή κατά τη διάρκεια του σοβαρού συμβάντος, αναλύει τα όσα εκτυλίχθηκαν χθες στη Νέα Αγχίαλο.

Ανακοινώνεται ότι από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα.

Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.

Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για προληπτικούς λόγους και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.