Νέα «αφαίμαξη» περιμένει πάνω από ένα εκατομμύριο φορολογούμενους, καθώς την Παρασκευή λήγει η προθεσμία αποπληρωμής σειρά φόρων, τους οποίους αν δεν αποπληρώσουν κινδυνεύουν με κατασχέσεις αλλά και βαριά πρόστιμα από 10 έως 30%, ανάλογα με την καθυστέρηση τακτοποίησης της οφειλής. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η Ελλάδα έχει τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην ΕΕ, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.

Ads

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες στις εφορίες έως τις 31 Ιανουαρίου, όταν λήγει η προθεσμία για τους εξής φόρους:

  • ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, για όσους έχουν Ι.Χ. άνω των 1.929 κ.ε.
  • η έκτη δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011 και 2012, ενώ η έβδομη θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου
  • η τέταρτη δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2013, ενώ η πέμπτη θα πρέπει να καταβληθεί τέλος Φεβρουαρίου
  • το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος 2013 για όσους το παρέλαβαν το Νοέμβριο, οπότε τέλος του μήνα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ ο φόρος με έκπτωση 1,5%
  • το «χαράτσι» της ΔΕΗ ΔΕΗ του 2012, το οποίο πρέπει να πληρωθεί από όσους πιάστηκαν στα «δίχτυα» των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Οσοι το «ξεχάσουν» και πάλι, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα, αλλά και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων.

Πολλοί φορολογούμενοι κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε ληξιπρόθεσεμες υποχρεώσεις απέναντι στο Δημόσιο, λόγω αδυναμίας πληρωμής, καθώς έχουν «αφαιμαχθεί» από τις συνεχείς φοροεπιδρομές και τα μέτρα λιτότητας. Επιπλέον, η ταυτόχρονη επιβολή του αναθεωρημένου ΕΕΤΗΔΕ καθώς και των ΦΑΠ του 2011 και 2012, καθιστά ακόμα πιο επιβαρυντική την κατάσταση για τους πολίτες.

Σημειώνεται ότι από το 2010 μέχρι σήμερα έχει επταπλασιαστεί ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και ο φόρος στα ακίνητα, ενώ ο φόρος που θα πληρώσουν φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι αυξημένος έως και εννέα φορές σε σχέση με το 2010.

Ads

Μηλιός: Οι μεγάλες επιχειρήσεις πληρώνουν 4% φόρο

«Οι μεγάλες επιχειρήσεις ενδοομιλικών συναλλαγών μέσα από offshore εταιρείες πληρώνουν 4 με 5% των κερδών τους φόρο […] ο ΣΔΟΕ διαλύεται στην Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία και σε άλλες χώρες μεριμνούν γι’ αυτό», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός, την Τετάρτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στην ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης χαρακτήρισε άτυχή και ανόητη  τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι οι Έλληνες δεν υπερφολογούνται.