Για επικοινωνιακά τεχνάσματα κατηγορεί τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η ΝΔ τονίζοντας πως υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για τις παραλείψεις της 23ης Ιουλίου, οι οποίες πρέπει να καταλογιστούν. Επίθεση από Σπυράκη και Κικίλια. 

Ads

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει πως «χρειάστηκε να περάσει μία ολόκληρη εβδομάδα από την εθνική τραγωδία για να επισκεφθεί ο κ. Τσίπρας σαν τον κλέφτη το Μάτι και μάλιστα σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον» προσθέτοντας ότι οι πολίτες, όμως, δεν πείθονται πια από επικοινωνιακά τεχνάσματα.

«Απαιτούν να μάθουν όλη την αλήθεια για το πώς χάθηκαν άδικα τόσες ανθρώπινες ζωές. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι για τα λάθη και τις παραλείψεις της 23ης Ιουλίου υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Σπυράκη: Σοβαρότατο έλλειμμα στη διαχείριση της κρίσης

Ads

Για σοβαρότατο έλλειμμα στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση μιας κρίσης και σοβαρότατο έλλειμμα στη διαχείριση της κρίσης, έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, τονίζοντας πως η Δικαιοσύνη έχει σε εξέλιξη την έρευνα, «θέλουμε η εξέλιξη αυτής της έρευνας να οδηγήσει στην απόδοση των ευθυνών».

Μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» η κ. Σπυράκη τόνισε πως η Ν.Δ. θέτει μια σειρά ερωτήματα, τα οποία καλόπιστα θα έθετε κάθε Έλληνας πολίτης. «Και αυτά τα ερωτήματα μέχρι τώρα δεν έχουν απαντηθεί. Το πρώτο και το βασικό ερώτημα είναι αν γνώριζαν. Όλα δείχνουν πως γνώριζαν.  Και ήδη κάποιοι από την κυβέρνηση το παραδέχονται, αναφέρατε πριν τη δήλωση του κ. Κουρουμπλή. Ξέρετε, η Ν.Δ. έχει μια προτεραιότητα σε αυτήν την υπόθεση. Η προτεραιότητα είναι να μη ζήσει ποτέ ξανά η Ελλάδα μια τέτοια τραγωδία. Και σε αυτή την προσπάθεια η Ν.Δ. ζητά να απαντηθούν τα ερωτήματα, ζητά να αποδοθούν οι ευθύνες, και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε οι πολίτες να αισθανθούν ασφαλείς», σημείωσε.    

Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Μάτι και τη μη παραίτηση αρμοδίου, η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. σημείωσε πως «είναι αλήθεια η πρώτη φορά που βλέπουμε πρωθυπουργό να επισκέπτεται τον τόπο της τραγωδίας σαν κλέφτης και να φεύγει. Σε κάθε περίπτωση  καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία του πρωθυπουργού να βρεθεί αντιμέτωπος με τους ανθρώπους που βίωσαν αυτή την τραγωδία. Με τους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους, που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται»

«Το ζήτημα πια για εμάς δεν είναι οι παραιτήσεις. Οι άνθρωποι αυτοί απέδειξαν ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν την ευθύνη. Δεν μπορούν. Και όλοι αισθάνονται πολύ άνετα στις θέσεις τους. Καταφεύγουν σε φραστικές ακροβασίες, όμως μένουν εκεί. Στην ίδια θέση. Ούτε ένας από αυτούς δεν αισθάνθηκε το βάρος αυτής της ευθύνης, ούτε ένας από αυτούς δεν είπε τελεσίδικα, φεύγω, πάω σπίτι μου, δεν τα κατάφερα, θα μπορούσα να κάνω κάποια πράγματα καλύτερα, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και φεύγω. Ούτε ένας. Είναι όλοι οι ίδιοι άνθρωποι. Εκεί στις ίδιες θέσεις», υπογράμμισε. 

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι διαφορετικό θα έκανε η Ν.Δ., η κ. Σπυράκη τόνισε πως «υπάρχει ένα προφανές έλλειμμα προετοιμασίας και μια προφανής ανικανότητα στη διαχείριση της κρίσης, όμως εμείς από τη στιγμή που συνέβη αυτή η τραγωδία επιχειρήσαμε να δούμε πως μπορεί να γίνει το επόμενο βήμα. Και αυτό το στόχο είχε η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να επικοινωνήσει με το Ίδρυμα Νιάρχος -σε συνεννόηση μάλιστα με τον κ. Τσίπρα- και να ζητήσει αρωγή  για τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα».

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, «επιλογή του κ. Μητσοτάκη ήταν να ορίσει τον ακαδημαϊκό κ. Συνολάκη επικεφαλής ομάδας ειδικών που θα προτείνουν  την αναδιοργάνωση του συστήματος της πολιτικής προστασίας».

«Στην έμπρακτη στήριξη στοχεύει και  η επιστολή του κ. Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο Γιούνκερ, που περιλαμβάνει συγκεκριμένα παραδείγματα χωρών που πολύ πρόσφατα βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση μετά από φυσικές καταστροφές, όπως η Ιταλία από τους μεγάλους σεισμούς και η Πορτογαλία από τις μεγάλες πυρκαγιές και δέχτηκαν τη στήριξη  της Ε.Ε. με όλα τα μέσα. Αυτό κάναμε και θα φροντίζαμε, αν ήμασταν στην κυβέρνηση, να είχαμε προφανώς ικανούς ανθρώπους στην πολιτική προστασία, στην κορυφή της πυροσβεστικής, και κυρίως σχέδιο το οποίο θα μπορούσαν να εκτελέσουν οι εμπλεκόμενοι και να αντιμετωπίσουν την κρίση την ώρα που αυτή βρισκόταν σε εξέλιξη», κατέληξε.

Κικίλιας: Να απαντήσει ο κ. Τσίπρας αν ήξερε κι απέκρυψε ότι υπήρχαν νεκροί

Να απαντήσει αν το βράδυ της φωτιάς ήξερε ότι υπήρχαν νεκροί και το αποσιώπησε κάλεσε τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ., Βασίλης Κικίλιας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως μπορεί η αυθαίρετη δόμηση και ο τρόπος που αυτή έχει ελεγχθεί πολεοδομικά να είναι μία προβληματική κατάσταση, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την υποχρέωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να σώσει ανθρώπινες ζωές και μετά τις περιουσίες και τον φυσικό πλούτο.

«Και άλλες χρονιές, με δύσκολες καιρικές συνθήκες, αντιμετωπίσαμε πολύ σοβαρές καταστάσεις. Είχα την ευθύνη το 2014 και ήταν ευλογία ότι δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Το Πυροσβεστικό Σώμα, η Πολιτική Προστασία και όλοι οι υπεύθυνοι λειτούργησαν πρώτα στο κομμάτι τής πρόληψης και μετά της αντιμετώπισης και δεν θρηνήσαμε ανθρώπινη ζωή» δήλωσε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας πως τώρα κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό «και εξ αυτού υπάρχουν ευθύνες. Κι αυτές οι ευθύνες προσωποποιούνται».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, αυτός που έχει την ευθύνη του κράτους αναλαμβάνει την ευθύνη, όχι στα λόγια. «Με την τακτική και τη στρατηγική που επέλεξε ο κ. Τσίπρας και η οποία κατέρρευσε, ένα είναι το καίριο ερώτημα, στο οποίο είναι υποχρεωμένος να απαντήσει: Το βράδυ της φωτιάς, που ο κόσμος αγωνιούσε και που ολόκληρη η χώρα παρακολουθούσε αυτήν την ανείπωτη τραγωδία, ήξερε ότι είχαμε νεκρούς; Το απέκρυψε από τον ελληνικό λαό;» διερωτήθηκε.

Ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. έκανε λόγο για δύο Ελλάδες: από τη μία την Ελλάδα της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού, των ανθρώπων που στηρίζουν τους πληγέντες κι από την άλλη «αυτών οι οποίοι νομίζουν ότι μπορούν να κατέχουν μία θέση ευθύνης και να εναποθέτουν σε αυτούς οι πολίτες την υγεία και την ασφάλειά τους. Κι όταν συμβεί κάτι, δεν τους απασχολεί η ευθύνη τους, δεν αισθάνονται την ηθική υποχρέωση να πουν μία συγνώμη και να παραιτηθούν».

«Οι έχοντες την ευθύνη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μαζί με όσους ενήργησαν συμπληρωματικά, όφειλαν να την αναλάβουν. Το φιλότιμο προϋποθέτει και την έμπρακτη ανάληψη της ευθύνης, μία συγγνώμη, μία παραίτηση. Κάθε μέρα που περνάει νέες πικρές ανθρώπινες ιστορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θα αποκαλύψουν εκτός της πολιτικής ευθύνης και τις όποιες ποινικές ευθύνες υπάρχουν και γιατί» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, υποστηρίζοντας ότι «προφανώς ο σχεδιασμός αντιμετώπισης της φωτιάς απέτυχε».

Κατά τον ίδιο, «δε μπορεί ένα δομημένο κράτος να αφήνει τα πράγματα στην τύχη. Οφείλει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες και τα μέσα που διαθέτει, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να συμβεί ένα δυστύχημα. Έχουμε διαδοχικές αλλαγές στην αναζήτηση του αιτίου από την κυβέρνηση. Στην αρχή ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό για ασύμμετρη απειλή. Μετά ακούσαμε για ριπές ανέμων, πολλαπλές εστίες από τον δορυφόρο. Μετά ότι η πυρκαγιά αναπτύχθηκε σε πολύ μικρό χρόνο, που δεν άφηνε περιθώριο αντιμετώπισης. Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί, ο ελληνικός λαός δεν το ανέχεται» επισήμανε ο κ. Κικίλιας.

Αναφερόμενος στη στάση της Ν.Δ., ο τομεάρχης Άμυνας του κόμματος υποστήριξε πως σεβάστηκε τις τρεις ημέρες του εθνικού πένθους, σε αντίθεση με τα στελέχη της κυβέρνησης, που δεν το σεβάστηκαν. «Βγήκαν να μιλήσουν για σενάρια συνομωσίας και να κατηγορήσουν μέσα ενημέρωσης κι οποιονδήποτε εκτός από τους εαυτούς τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί τέτοια μετριοπάθεια και συναίσθηση των τραγικών στιγμών που ζούμε. Θέλω να θυμίσω πώς αντιμετώπιζαν οι σημερινοί κυβερνώντες την εκάστοτε κυβέρνηση σε παρόμοιες καταστάσεις. Είναι πολύ μακριά από εμάς αυτή η πολιτική συμπεριφορά απέναντι σε μία τραγωδία που μας κόστισε νεκρούς, που ακόμα μετράμε και είναι άταφοι. Φυσικά και πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης. Ό,τι πρόβλημα δόμησης και να υπήρχε, όμως, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να κάνει τη δουλειά του για να σωθεί ο κόσμος. Έχουμε θρηνήσει δεκάδες νεκρούς στη Μάνδρα και στις πρόσφατες πυρκαγιές. Μου είναι εντελώς αδιάφορη η επικοινωνιακή πομφόλυγα που θα στήσει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κικίλιας.