Επίθεση στην κυβέρνηση την οποία και κατηγορεί πως συνεχίζει τη μυστική διπλωματία για το Μακεδονικό εξαπέλυσε η ΝΔ τονίζοντας πως κρατά στο σκοτάδι τους πολίτες και κινείται εις βάρος των εθνικών συμφερόντων. Σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη τονίζει πως ο Α. Τσίπρας δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα και τον καλεί «να ενημερώσει τη Βουλή, καθώς φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις επιλογές του».

Ads

Για την ύπαρξη τριών γραμμών της κυβέρνησης στο Σκοπιανό έκανε λόγο ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας πως «όταν σε ένα μείζον εθνικό θέμα η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία γραμμή, κανονικά πρέπει να πέσει».

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών ενισχύουν τις υποψίες, που από τις 2 Φεβρουαρίου είχα διατυπώσει περί ανταλλάγματος», δήλωσε και η αναπληρώτρια τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, βουλευτής Β’ Αθηνών και πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, για την προοπτική συμφωνίας στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

«Όσοι γνωρίζουν το θέμα γνωρίζουν ότι λύση η οποία να εξυπηρετεί τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα δεν υπάρχει, διότι οι Σκοπιανοί δεν μπορούν να απαρνηθούν τα τρία βασικά: Εθνότητα, ταυτότητα, γλώσσα και προφανώς, αν δεν ικανοποιηθούν όλα αυτά που ζητούν, δεν προχωρούν», είπε η Σ. Βούλτεψη, παρατηρώντας ότι «έχουμε τις τελευταίες μέρες σιβυλλικές ανακοινώσεις από την πλευρά των Σκοπίων, περί παράλληλης ενίσχυσης της αξιοπρέπειας και ταυτότητας της Μακεδονίας, όπως αυτοί το εννοούν, δηλαδή με γλώσσα και έθνος και παράλληλα δηλώνουν ότι είναι προσηλωμένοι και στρατηγικό στόχο για είσοδο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Ads

«Αυτά τα δύο», συνέχισε η βουλευτής, «είναι αντίθετα όσον αφορά στις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, δηλαδή έχουμε να κάνουμε με έναν γόρδιο δεσμό, τον οποίο οι Σκοπιανοί δεν μπορούν να λύσουν και οφείλει η κυβέρνηση να τον κόψει […] το ζήτημα είναι – και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι – ότι από την ώρα που οι Σκοπιανοί θα παραδεχθούν ότι δεν είναι Μακεδόνες, ότι δεν υπάρχει μακεδονικό Έθνος, δεν υπάρχει μακεδονική Ταυτότητα, δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα, τότε τι τους χρειάζεται η Μακεδονία; Είναι πραγματικά γόρδιος δεσμός».

Η Σ. Βούλτεψη εξέφρασε την άποψη πως «προφανώς υπάρχει κάποια μυστική συνεννόηση γύρω από αυτό το ζήτημα, προφανώς είχαν δοθεί κάποια ανταλλάγματα από πλευράς δανειστών, δηλαδή είχαν υποσχεθεί στην κυβέρνηση ότι εάν προχωρήσουν σε λύση του Σκοπιανού ζητήματος, τότε θα έχουν κάποια ελάφρυνση στο χρέος, κάποιες καλύτερες προϋποθέσεις».

«Δεν είναι καιρός να πει ποια ονόματα πρότεινε η ΝΔ όταν διαπραγματευόταν με την πΓΔΜ»;

«Αφού η κ. Σπυράκη ανησυχεί τόσο πολύ για τη “μυστική διπλωματία”, δεν είναι καιρός να πει ποια ονόματα πρότεινε η ΝΔ όταν διαπραγματευόταν με την πΓΔΜ; Και με ποιο από αυτά συμφωνεί σήμερα;», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.