Η αποχώρηση του Αλέξη Πατέλη από το Μέγαρο Μαξίμου σήκωσε μεγάλο θόρυβο εντός και πέριξ της κυβέρνησης.

Ads

Ο θόρυβος αυτός είχε, φαινομενικά, παράδοξο πολιτικό χρώμα καθ’ ότι η αποχώρησή του μπορεί να έφερε περισσότερη ικανοποίηση εντός Νέας Δημοκρατίας παρά εκτός. Είναι κοινό μυστικό ότι το εσωκομματικό κλίμα για τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού είχε φορτιστεί πολύ μετά την ανοιχτή στήριξή του στην θεσμοθέτηση του γάμου των ομοφύλων και μετά το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Για την καθαρή δεξιά της ΝΔ ο Αλέξης Πατέλης ήταν δυσανάλογα φιλελεύθερος, υπερβολικά δικαιωματιστής και πολύ ενοχλητικός για το συντηρητικό DNA παράταξης. Το γεγονός ότι ήταν και τεχνοκράτης με μακρά εμπειρία στην αγορά, σοβαρές επαφές με τον διεθνή επενδυτικό χώρο και εκ των βασικών – εάν όχι ο βασικός – συντελεστών στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας την οποία είχε κάνει «σημαία» η κυβέρνηση δεν ακύρωσε ποτέ την εσωκομματική καχυποψία απέναντί του.

Αντιθέτως, η συμμετοχή του στο περιβόητο πλέον «πάρτι» στο By the glass μετά την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο, μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τον είχε μετατρέψει σε κόκκινο πανί για τους υπέρμαχους της γαλάζιας αξιακής καθαρότητας.

Ads

Παρά ταύτα, δεν ήταν αυτός ο λόγος που οδήγησε τον Αλέξη Πατέλη στην απόφαση να κλείσει το κεφάλαιο της κυβερνητικής του θητείας. Οσοι συνομιλούν μαζί του λένε πως, προφανώς, αυτό το κλίμα τον ενόχλησε αλλά δεν βάρυνε στις επιλογές του.

Οι ίδιοι λένε επίσης πως μετά από πεντέμισι χρόνια είχε έρθει απλώς η στιγμή να αποφασίσει εάν θα κάνει πολιτική καριέρα ή εάν θα επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα. Το πρώτο το απέκλεισε, δεν τον ενδιέφερε η στροφή στην μάχιμη πολιτική και είναι αλήθεια πως οι πληροφορίες για ενδεχόμενη αποχώρησή του είχαν ήδη κυκλοφορήσει στα δημοσιογραφικά γραφεία εδώ κι ένα δίμηνο. 

Σ’ αυτό το διάστημα, δε, είχε περιορίσει και τις δημόσιες τοποθετήσεις του παρ’ ότι συνολικά δεν απέφευγε να παρουσιάσει και να υπερασπιστεί τις απόψεις του ακόμη κι όταν ήταν αντιδημοφιλείς.

Είναι επίσης αλήθεια όμως ότι αιφνιδίασε ο χρόνος στον οποίο επέλεξε να ανακοινώσει την αποχώρησή του: μόλις δύο ημέρες πριν αρχίσει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Βουλή και εν μέσω ανοιχτής διαπραγμάτευσης (;) κυβέρνησης και τραπεζών για το θέμα των προμηθειών και των επιτοκίων.

Ο ίδιος συμμετείχε στις συζητήσεις με τις τράπεζες για την μείωση των προμηθειών και την διευκόλυνση των στεγαστικών δανείων και κάποιες εκτιμήσεις, κυρίως από την πλευρά της αγοράς, συνδέουν το γεγονός αυτό με τον χρόνο της αποχώρησής του. Κατά τις εν λόγω εκτιμήσεις η δική του τεχνοκρατική αντίληψη και προσέγγιση απείχε από τις αποφάσεις και ρυθμίσεις που φαίνεται να επιλέγει τελικά η κυβέρνηση, υπό την πίεση και της εσωκομματικής λαϊκής δεξιάς.

Από την πλευρά του Αλέξη Πατέλη η εκδοχή αυτή δεν επιβεβαιώνεται, όπως δεν επιβεβαιώνεται και από την πλευρά του Μαξίμου. Αντιθέτως, το κείμενο της παραίτησής του είναι γεμάτο θερμά λόγια και για την συνεργασία του με τον πρωθυπουργό και για την θητεία του στο Μαξίμου.

Πέραν τούτων, το μόνο που λέει είναι πως σχεδιάζει να γράψει ένα βιβλίο για την εμπειρία του από τα τελευταία πεντέμισι χρόνια και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Την θέση του ως οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού θα πάρει ο Μιχάλης Αργυρού, επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων ο οποίος φέρεται να έχει πολύ καλή σχέση με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.