H νέα παρέμβαση Καραμανλή και οι νέες προειδοποιήσεις του για τα ελληνοτουρκικά άφησαν γλυκόπικρη γεύση στο Μαξίμου. Όσοι θέλουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο έσπευσαν να διαπιστώσουν ότι «έχει σπάσει το μέτωπο των πρώην», διέγνωσαν δηλαδή ότι ο Κώστας Καραμανλής πήρε αποστάσεις από τον Αντώνη Σαμαρά. Τεκμηριώνουν, δε, την εκτίμησή τους αυτή αξιολογώντας ως κρίσιμα δύο σημεία της τοποθέτησης Καραμανλή στα οποία διαφοροποιήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά.

Κατ’ αρχάς, στην ομιλία του για την απελευθέρωση της Καρπάθου, κρατήθηκε πολύ μακριά από οποιαδήποτε αιχμή για τον πατριωτισμό της κυβέρνησης σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά που είχε υπανιχθεί «μειοδοσία». «Να ξεκαθαρίσω ότι δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό και τις αγαθές προθέσεις κανενός» ήταν, όντως, η καθαρή δήλωση Καραμανλή που όμως στην συνέχεια ξεδίπλωσε την σταθερή ατζέντα του για τα ελληνοτουρκικά απευθύνοντας και συστάσεις προς την κυβέρνηση.

Το δεύτερο στοιχείο διαφοροποίησης που εντοπίζουν είναι πως ο Κώστας Καραμανλής στην ίδια ομιλία δεν απέρριψε εξ ορισμού τον διάλογο με την Τουρκία, όπως κάνει ο Αντώνης Σαμαράς. «Δεν είναι λάθος να υπάρχουν δίαυλοι διαλόγου με την Τουρκία. Λάθος θα ήταν αν γίνεται εσφαλμένη ανάγνωση των προθέσεών της», είπε.

Όσοι, ωστόσο, βλέπουν την μεγάλη εικόνα λένε πως ο πρώην πρωθυπουργός ζύγισε πολύ καλά την παρουσία του. Μπορεί να ήταν προσεκτικός στο ύφος του, αλλά έβαλε ξανά στο τραπέζι το σύνολο των ενστάσεών του για την διαχείριση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και αποδόμησε βασικές πτυχές της κυβερνητικής ανάγνωσης στα εθνικά θέματα.

Επιπλέον, λένε πως μπορεί να κινήθηκε σε άλλο ύφος από τον Αντώνη Σαμαρά, φρόντισε όμως να υπερασπιστεί τον μεσσήνιο πρώην πρωθυπουργό σε δύο σημεία της ομιλίας του: του απένειμε εύσημα γιατί επί πρωθυπουργίας του διασφάλισε πως δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για «γκρίζες ζώνες» στην Χάγη και επανέλαβε πως είναι χρήσιμο να ακούγονται οι επισημάνσεις όσων έχουν εμπειρία σε θέσεις ευθύνης.

Στο δια ταύτα, ο Κώστας Καραμανλής κατέστησε σαφές για μια ακόμη φορά ότι η περίοδος της σιωπής έχει παρέλθει και πως  ο ίδιος θα συνεχίσει να παρεμβαίνει και να θέτει «κόκκινες γραμμές» κυρίως για τα εθνικά θέματα. Το Μαξίμου όμως θα επιμείνει να διαχωρίζει τις περιπτώσεις των δύο πρώην διότι δεν θέλει να ανοίξει μέτωπο με τον Καραμανλή, ο οποίος βρίσκεται μεν εκτός μάχιμης σκηνής αλλά παραμένει πόλος ισχυρής επιρροής για μεγάλο τμήμα της συντηρητικής παράταξης.

Εξ ου και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης περιορίστηκε να πει ότι «ακούμε με σεβασμό τις απόψεις του πρώην προέδρου της Ν.Δ. και πρώην πρωθυπουργού» και να επαναλάβει πως από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει «καμία διάθεση υποχώρησης σε οποιοδήποτε ζήτημα κυριαρχίας».

Η επόμενη στροφή στο δύσβατο εσωκομματικό τερέν θα είναι η ομιλία Σαμαρά την Πέμπτη σε εκδήλωση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και το επόμενο τεστ αναμένεται στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Βουλή. Εκεί, οι πληροφορίες λένε πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει να απέχει από την ψηφοφορία, στο Μαξίμου όμως δεν ανησυχούν για τους βουλευτές της επιρροής του καθώς θεωρούν δεδομένο πως κανένας δεν θέλει να προκαλέσει μείζονα κυβερνητική κρίση.

Το ίδιο ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν και γαλάζια στελέχη, δεν ισχύει απαραιτήτως και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που θα είναι η ουσιαστική, και πιο κρίσιμη, επόμενη εσωκομματική διαδικασία. Εκεί, η πίεση για κεντροδεξιά υποψηφιότητα παραμένει ισχυρή  και η προϊστορία της μη υπερψήφισης Παυλόπουλου από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη απελευθερώνει πολλούς βουλευτές. Το δεδομένο αυτό θα βαρύνει στην τελική επιλογή του πρωθυπουργού, όσο κι εάν οι συνομιλητές του επιμένουν να μην αποκλείουν «επιλογή – έκπληξη» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.