Σε «αχαρτογράφητα νερά» δείχνει να κινείται πλέον η ηγεσία της ΝΔ. Γιατί μπορεί στην Πειραιώς να υποστηρίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αντιμετωπίζεται από κάποιους Ευρωπαίους εταίρους ως «πρωθυπουργός εν αναμονή», όμως τα πολιτικά προβλήματα που ενυπάρχουν είναι αδύνατο πια να κρυφτούν κάτω απ’ το χαλί.
Αυτά δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ακύρωση (από πολλές μεριές) του πολιτικού αφηγήματος περί «πρόωρων εκλογών κι άμεσης ανάληψης κυβερνητικών καθηκόντων», αλλά στην πραγματικότητα δείχνουν πολύ πιο δομικά. Μια έκφανσή τους διαφάνηκε κατά την πρόσφατη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού η στάση που επέλεξε να τηρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκάλεσε έντονη αμηχανία σε ένα μεγάλο τμήμα της ΝΔ. Όπως επεσήμαιναν δε έμπειρα γαλάζια στελέχη «η ταύτιση μας με τα πιο συντηρητικά τμήματα της Εκκλησίας κι όχι μόνο είναι κάτι που θα βρούμε σύντομα μπροστά μας και δε θα είναι για καλό», ενώ χαρακτήρισαν «εντελώς άστοχη» τη συζήτηση για πρόκληση πλήγματος στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Νέο μπαϊράκι Κώστα Μπακογιάννη για «συναίνεση»
Δεν είναι βέβαια το μοναδικό ζήτημα γύρω από το οποίο υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις, όσον αφορά στη στρατηγική που έχει εκπονήσει η ηγεσία του κόμματος. To πιο κεφαλαιώδες τη δεδομένη στιγμή εξακολουθεί να είναι το ζήτημα της «συναίνεσης», καθώς δεν είναι λίγα τα στελέχη που εκφράζουν πλέον δημοσίως τη διαφωνία τους με το σκληρό αντιπολιτευτικό ροκ που έχει επιλέξει το ηγετικό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κι αν τα εσωκομματικά πυρά που είχε δεχτεί επί του θέματος ο πρόεδρος της ΝΔ από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη αντικατόπτριζαν τη μεγάλη διάσταση απόψεων που υπάρχει σε «επίπεδο κορυφής», οι χθεσινές δηλώσεις του Κώστα Μπακογιάννη φέρνουν στην επιφάνεια κι ένα «ενδοοικογενειακό ρήγμα». Θα πρέπει μάλιστα να σημειώσουμε πως η δήλωση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας περί ανάγκης «να επιχειρήσει η ΝΔ συναινέσεις ακόμη και 50% να πάρει στις εκλογές» ούτε ως «κεραυνός εν αιθρία» έρχεται ούτε και σε τυχαία χρονική συγκυρία.
Άλλωστε, ήταν ο ίδιος που είχε αγνοήσει επιδεικτικά πριν την ντιρεκτίβα της Πειραιώς για εμπάργκο εκ μέρους των αυτοδιοικητικών στελεχών της ΝΔ για εμπάργκο στις περιφερειακές συνδιασκέψεις για την ανάπτυξη, που διοργάνωσε τους η κυβέρνηση Τσίπρα, έχοντας μάλιστα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Από την άλλη, η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την επίσημη θέση της ηγεσίας του κόμματος, καθώς ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε φροντίσει από το βήμα της ΔΕΘ με ιδιαίτερη έμφαση να αποκλείσει οποιαδήποτε πιθανότητα συνεννόηση μα τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Κι είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη αποστροφή του προέδρου της ΝΔ δεν ήχησε πολύ θετικά στα αυτιά πολλών μετριοπαθών στελεχών του κόμματος.
Όπως κι αν το δει κανείς, δυο πράγματα είναι δεδομένα: πρώτον, ότι οι εσωκομματικές διαφωνίες σε ό,τι αφορά τον αντιπολιτευτικό λόγο και την ευρύτερη στρατηγική της ΝΔ θα αρχίσουν το επόμενο διάστημα να εκφράζονται ολοένα και πιο φωναχτά. Και δεύτερον, ότι ο Κώστας Μπακογιάννης θα φροντίσει να πάρει αρκετές φορές στο εγγύς μέλλον διακριτές αποστάσεις από τις θέσεις του ηγετικού επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μέσω liberal τα «παράπονα» στον επιχειρηματικό κόσμο
Την ίδια στιγμή, είναι σαφές πως στην ηγεσία της ΝΔ ενυπάρχει έντονος εκνευρισμός από τα ανοίγματα που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας στον επιχειρηματικό κόσμο. Οι πληροφορίες των προηγούμενων εβδομάδων ανέφεραν πως στην Πειραιώς ήθελαν πάση θυσία να κοπούν οι όποιες γέφυρες επικοινωνίας είχαν στηθεί, εξού και οι επιθέσεις εναντίον του Αλέξη Τσίπρα ως «εχθρού των επενδύσεων». Κάτι τέτοιο φαίνεται πως δε κατέστη δυνατό, με συνέπεια να κινδυνεύει η ΝΔ να χάσει ένα άκρως, μέχρι πρότινος, προνομιακό για την ίδια πεδίο.
Τα «παράπονα» για τη συγκεκριμένη εξέλιξη φαίνεται πως ανέλαβε να εκφράσει για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη η ιστοσελίδα liberal, η οποία απηχεί τις θέσεις της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ. Μέσω κεντρικού αρθρογράφου της λοιπόν έψεξε τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής ελίτ, γιατί όπως αναφέρει «δεν βγαίνουν να κάνουν αξιόπιστη κριτική στη σημερινή κυβέρνηση και κοιτούν αμήχανοι τη χώρα να καταστρέφεται».
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως οι ευρύτερες συμμαχίες που είχε επιχειρήσει να στήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επίκεντρο το αίτημα για «πρόωρες εκλογές» έχουν αποδειχτεί πλήρως αποτυχημένες. Οπότε λογικό είναι τα «παράπονα» προς τους εκάστοτε αποδέκτες να έρχονται (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) σιγά-σιγά στην επιφάνεια.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >