Λογικό χαρακτήρισε η ΝΔ το αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας να δοθεί χρόνος για να καταθέσουν οι πρυτάνεις τις προτάσεις και τις θέσεις τους τον Σεπτέμβριο για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την Τετάρτη, η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για το θέμα.

Ads

«Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συναντήσεων με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Με τον πρόεδρο της ΝΔ συζητήθηκαν όλα τα επιμέρους σημεία σε βάθος και υπάρχει σημαντικός αριθμός συγκλίσεων που με την συζήτηση μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερος», δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, που έγινε στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ.

Από την πλευρά της ΝΔ, δήλωση έκανε ο αρμόδιος τομεάρχης Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος ο οποίος συμμετείχε στην συνάντηση. Στην δήλωσή του ανέφερε ότι «είναι πάγια θέση της ΝΔ ότι στα σημαντικά ζητήματα όπως η Παιδεία πρέπει να υπάρχει συναίνεση και σύνθεση απόψεων που να ευνοεί την διαμόρφωση μακροχρόνιας στρατηγικής που να μην αλλάζει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και από υπουργό σε υπουργό». Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι «μας κάνει εντύπωση ότι ενώ ομοφώνως είχαμε καταλήξει σε κάποια πορίσματα στον εθνικό διάλογο για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που αφορούσε και τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ εντούτοις μετά από δύο χρόνια αντί να ξεκινήσουμε από εκεί που τελειώσαμε, μιλάμε μόνο για τα πανεπιστήμια χωρίς να εφαρμόζουμε τα αποτελέσματα του εθνικού διαλόγου. Θεωρούμε λογικό το αίτημα της ακαδημαικής κοινότητας να δοθεί χρόνος για να καταθέσουν οι πρυτάνεις τις προτάσεις και τις θέσεις τους τον Σεπτέμβριο. Αλλά και για να έχει χρόνο η ίδια να συνυπολογίσει ζητήματα που της θέσαμε και έχουν σχέση με διοίκηση και την λειτουργία των πανεπιστημίων».

Στα προς συζήτηση θέματα ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε τις «ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που καταστρατηγούν την διοικητική αυτοτέλεια και αυτονομία των πανεπιστημίων όπως κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα. Επίσης ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργάς των πανεπιστημίων που δημιουργούν δίπολα και προκαλούν σύγχυση». Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε ακόμη «ζητήματα που έχουν σχέση με τα τρία έτη σπουδών που ακόμη και στην Ευρώπη αναθεωρούνται και πηγαίνουν σε τετραετείς κύκλους που στην χώρα μας ισχύουν. Ακόμη θέματα που αφορούν τα συγγράμματα τον θεσμό των λεκτόρων που κατά την γνώμη μας έχει προσφέρει στο πανεπιστήμιο».

Ads

Κλείνοντας ο κ. Σπηλιότωπουλος εξέφρασε την ευχή η κ. Διαμαντοπούλου να δώσει χρόνο για διάλογο μέχρι τον Σεπτέμβριο και να συνυπολογίσει τις προτάσεις της ΝΔ προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Το ν/σ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και στο υπουργικό

Στο εν λόγω νομοσχέδιο αναφέρθηκε σήμερα και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, κάνοντας λόγο για θεμελιώδη αλλαγή στα πανεπιστήμια και ιστορικές τομές. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, «από όσους θεωρούν ότι είναι βολεμένοι με το σύστημα», εμφανίστηκε όμως σίγουρος ότι «η μεγάλη πλειοψηφία του λαού είναι κοντά μας».

Οι αλλαγές στα πανεπιστήμια συζητήθηκαν και στο ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, όπου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου από την υπουργό Παιδείας, την αναπληρωτή υπουργό Φώφη Γεννηματά και την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου.