Τον Τζορτζ Σόρος φέρνουν στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει αν έλαβε χρήματα από τον μεγαλοεπενδυτή για να προωθήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αφορμή αποτέλεσε μια αναφορά του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, κατά το οποίο συγκρούστηκε ανοιχτά με τον Πάνο Καμμένο και αποφάσισε την αποχώρησή του.

Ads

Ο Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο ΚΡΗΤΗ TV, εξαπέλυσε επίθεση στον Πάνο Καμμένο τονίζοντας πως ήταν αυτός που θα έπρεπε να φύγει από την κυβέρνηση καθώς επιχείρησε να εμποδίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. «Ο εν λόγω κύριος (ο Πάνος Καμμένος) διατεινόταν παντού ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια προσωπική πρωτοβουλία του Κοτζιά και πως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Αυτά έβγαινε και έλεγε έξω. Ότι δήθεν ο ΥΠ.ΕΞ., δηλαδή εγώ, κινούμαι μόνος μου και πως το Υπουργικό Συμβούλιο έχε άγνοια», τόνισε.

Θέλοντας μάλιστα να δείξει πως οι ισχυρισμοί του Πάνου Καμμένου ήταν ανυπόστατοι και παραληρηματικοί, πρόσθεσε: «Ο εν λόγω κύριος είπε πολλά. Και τι δεν είπε, δηλαδή. Είπε για μυστικά κονδύλια. Είπε ακόμα ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί την κυβέρνηση για να αγοράσει ξένους. Τα είπε αυτά στο Υπουργικό Συμβούλιο. Και ξέρετε κάτι; Ουδείς, μα ουδείς απάντησε, πλην εμού. Κανείς άλλος στο Υπουργικό Συμβούλιο δε μίλησε, ούτε ο πρωθυπουργός. Εγώ είπα ένα απλό πράγμα: Ότι σε μια κυβέρνηση που ανέχεται να παραβιάζεται η πολιτική της και να πέφτουν και πάνω στην παραβίαση της πολιτικής τόνοι λάσπης, εγώ προσωπικά δεν μπορώ να συνεχίσω να είμαι μέλος της κυβέρνησης αυτής».

«Το κανονικό ήταν να φύγει αυτός που λέει άλλα από την κυβέρνηση. Εγώ πάντως, να ξέρετε, έφυγα ευτυχισμένος από το υπουργείο Εξωτερικών. Την ημέρα που έφυγα, το κοινοβούλιο της γειτονικής μας χώρας ψήφιζε τη συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, πήρα την άδεια από τον πρωθυπουργό να βγούμε και να πούμε για τα Προεδρικά Διατάγματα αναφορικά με την αιγιαλίτιδα ζώνη. Λοιπόν, μπορεί να αποχωρήσει πιο ευτυχισμένος ένας υπουργός Εξωτερικών;», σημείωσε με νόημα ο Νίκος Κοτζιάς.

Η αναφορά του Νίκου Κοτζιά για τους ισχυρισμούς του Πάνου Καμμένου για τον Τζορτζ Σόρος αποτέλεσε αφορμή για την αντιπολίτευση να εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση. Μάλιστα έκαναν λόγο για «καταγγελίες» οι οποίες θα πρέπει να απαντηθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Ο κ. Τσίπρας θα απαντήσει κάτι ή έχει πάθει ξανά αφωνία, όπως στο υπουργικό συμβούλιο;» ανέφερε η ΝΔ σε ανακοίνωσή της καλώντας να δώσει άμεσα εξηγήσεις για όσα φέρεται να ισχυρίστηκε ο Πάνος Καμμένος κατά τον καβγά του με τον Νίκο Κοτζιά.

Ads

Τη σκυτάλη από τη ΝΔ πήρε το ΚΙΝΑΛ, το οποίο μάλιστα πήγε την «υπόθεση» ένα βήμα παραπάνω λέγοντας πως «θεωρεί αυτονόητη την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για να ερευνήσει τις καταγγελίες που έγιναν στο Υπουργικό Συμβούλιο για χρηματισμό υπουργών από ξένους παράγοντες». «Χθες ο κ. Κοτζιάς επιβεβαίωσε on camera, ότι υπουργός του κ. Τσίπρα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, κατήγγειλε ότι “ο κ. Σόρος χρηματοδοτεί την Ελληνική Κυβέρνηση για να αγοράζει ξένους”. Και ότι “ουδείς απάντησε, κανένας υπουργός, ούτε ο πρωθυπουργός”. Αυτή η δημόσια αποτυπωμένη καταγγελία δεν μπορεί να αποσιωποιηθεί από τον πρωθυπουργό. Και βέβαια η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι αυτονόητο ότι θα παρέμβει άμεσα και θα εξετάσει εις βάθος τις καταγγελίες», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ.