Η αποψινή κοινή παρέμβαση Καραμανλή – Σαμαρά θα καθορίσει, σε μεγάλο βαθμό, τις κινήσεις Μητσοτάκη για τους επόμενους μήνες.

Ads

Το γεγονός αυτό, από μόνο του, αποτελεί και την πρώτη εσωκομματική πολιτική ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τότε που εξελέγη στην ηγεσία της ΝΔ, όσο κι εάν το Μαξίμου επιχειρεί να υποβαθμίσει τόσο την παρέμβαση των δύο πρώην πρωθυπουργών όσο και τα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει εντός του κόμματος η καθίζηση στις ευρωεκλογές.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε, όχι τυχαία, να συγκαλέσει σήμερα την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου για να δώσει διπλό σήμα: αφενός να διαμηνύσει ότι εκείνος ορίζει την πολιτική ατζέντα και, αφετέρου, να δείξει ότι η κυβέρνηση προχωράει «σταθερά μπροστά»..

Στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου κυριαρχούν η επιτάχυνση των απορροφήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι αλλαγές στην λειτουργία του ΑΣΕΠ με στόχο τις ταχύτερες προσλήψεις, καθώς και ζητήματα αναβάθμισης των μεταφορών-υποδομών και ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας.

Ads

Η προσπάθεια διαχείρισης του κόστους που υπέστη η κυβέρνηση από τα ζητήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας είναι προφανής, ενώ παράλληλα επιχειρείται να αμβλυνθεί και το κλίμα που άφησε πίσω της η θυελλώδης συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ηδη δρομολογούνται συναντήσεις του πρωθυπουργού με ομάδες βουλευτών για ζητήματα που αφορούν τόσο τις περιφέρειές τους όσο και τον κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό ενώ επίκειται και «ανασχηματισμός» γενικών γραμματέων των υπουργείων για τους οποίους εξέφρασαν παράπονα πολλοί βουλευτές.

Στα εσωκομματικά μετόπισθεν όμως ο βρασμός συνεχίζεται και πιθανότατα θα ενταθεί μετά την αποψινή κοινή εμφάνιση του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα είναι βασικοί ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή» στο Πολεμικό Μουσείο και όπως λέγεται εντός ΝΔ το θέμα δεν είναι τόσο το τι θα πουν αλλά, κυρίως, πόσοι και ποιοι γαλάζιοι βουλευτές και στελέχη θα δώσουν το παρών στην εκδήλωση.

Οι πληροφορίες που μεταφέρονται και στο Μαξίμου λένε πως υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από τα γραφεία Σαμαρά και Καραμανλή προκειμένου η προσέλευση να είναι εντυπωσιακή. Κάποιοι μιλούν ακόμη και για 80 βουλευτές που θα βρεθούν απόψε στο Πολεμικό Μουσείο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες το παρών θα δώσει και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό έχουν πέσει ξανά σε επίπεδα παγετού μετά την μη εκλογή του στην αντιπροεδρία του ΕΛΚ.

Εάν αυτή η κινητοποίηση επιβεβαιωθεί θα συνιστά μήνυμα νέας εποχής στην Νέα Δημοκρατία. Με τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά να καθιστούν σαφές ότι αναλαμβάνουν ρόλο στις εξελίξεις και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκει απέναντί του ένα νέο, κοινό μέτωπο.

Το δε εύρος και η ένταση της αναμέτρησης θα φανούν από τις ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών. Ήτοι, από το εάν θα περιοριστούν στην αναμενόμενη κριτική στάση τους για τα εθνικά θέματα και σε κάποια γενικά θεσμικά μηνύματα ή θα επιλέξουν να αναδιατυπώσουν και να αναβαθμίσουν την κριτική που ήδη άσκησαν βουλευτές της επιρροής τους για ταυτοτικά-ιδεολογικά ζητήματα και για το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης.