Η κίνηση της Νέας Δημοκρατίας να συμπεριλάβει στα «προς περαιτέρω διερεύνηση» πρόσωπα για το σκάνδαλο της Siemens τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, αλλά και οι δηλώσεις «γαλάζιων» στελεχών για επιστροφή του Θ. Ρουσόπουλου, προκαλούν εντάσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Ads

Το θέμα επανένταξης στη ΝΔ του Θ. Ρουσόπουλου, είχε θέσει προ ημερών πρώτος ο Άρης Σπηλιωτόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash».

Χθες, και ο Ε. Αντώναρος, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, έθεσε εμμέσως το ίδιο θέμα. «Ο άνθρωπος αυτός (ο Θ.Ρουσόπουλος), ο οποίος λοιδορήθηκε για τη συμμετοχή του ως δήθεν αρχιτέκτονας της υπόθεσης του Βατοπεδίου, αθωώθηκε. Αθωώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, με πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων…», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Εχω την απόλυτη πεποίθηση, ότι όπως κάθε άνθρωπος ο οποίος λοιδορείται, επικρίνεται, θίγεται η προσωπική, κοινωνική, πολιτική του υπόληψη, έχει το δικαίωμα όταν αθωωθεί -εφόσον αθωωθεί με αυτό τον πανηγυρικό τρόπο- να αποζητήσει τη δικαίωσή του».

Σύμφωνα με το «Έθνος», οι παρεμβάσεις αυτές, προκαλούν εκνευρισμό στην ηγεσία της ΝΔ, καθώς θεωρεί ότι έχει «κλείσει» οριστικά και αμετάκλητα το ζήτημα με την αποπομπή Ρουσόπουλου από τη Ρηγίλλης. Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον πρώην υπουργό, δεν κρύβει ότι θα ήθελε κάποια στιγμή να επιστρέψει στην πολιτική, αλλά αυτή η στιγμή, όπως διευκρινίζει, δεν είναι τώρα.

Ads

Παράλληλα, «πονοκέφαλο» στην ηγεσία του κόμματος προκαλούν και οι επικρίσεις στην επιλογή της ΝΔ να συμπεριλάβει το όνομα του Κ. Σημίτη στο πόρισμα για τη Siemens. Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ο Α. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε στην εκπομπή «Ανατροπή» του Μέγκα, ότι κακώς η ΝΔ. έθεσε το θέμα με τον Κ. Σημίτη. Όπως αναφέρει το «Βήμα», ο πρώην υπουργός, αφού αρχικά ανέφερε ότι δεν είναι περήφανος που η ΝΔ έσυρε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον Κ. Σημίτη: «Τους πρώην Πρωθυπουργούς με ενδείξεις δεν τους στέλνεις στο Ειδικό Δικαστήριο».

Επίσης, και ο Ε. Αντώναρος σχολίασε τη σχετική απόφαση του κόμματός του. «Δεν είμαι μέλος της επιτροπής, δεν μπορώ να ξέρω όλα τα στοιχεία και δεν έχω κανένα λόγο να διαφοροποιηθώ», είπε, σύμφωνα με την «Ημερησία», και πρόσθεσε: «Είμαι, όμως, εναντίον της γενικόλογης απόδοσης ευθυνών και επειδή ένας πρωθυπουργός έχει πάντα τη γενική ευθύνη μιας κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί».

Εκτός από τα δύο παραπάνω θέματα, αναταράξεις προκαλεί και η επιλογή του προέδρου της ΝΔ να στηρίζει το σύνολο των επιλογών του Κ. Καραμανλή, όπως αναφέρει το «Έθνος». Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα τονίζει ότι το «όχι» στο σχέδιο Ανάν, που δεν ελέχθη από τον κ. Καραμανλή, αποτέλεσε μία από τις βασικές γραμμές του κ. Σαμαρά στην ομιλία του για τα εθνικά θέματα στη Βουλή τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να εισπράξει τη διάψευση τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τη γ.γ. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, που συμμετείχαν στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το 2004.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η «Ημερησία», δεν πέρασε απαρατήρητη στην καραμανλική πλευρά η σιωπή του Αντ. Σαμαρά όταν, στην προχθεσινή συζήτηση στο Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση Καραμανλή πως έκλεισε το 2009 τη Βουλή για να επέλθει παραγραφή αξιόποινων αδικημάτων.