Το «Ζάππειο II», την αναθεωρημένη πρόταση για έξοδο από την κρίση, θα παρουσιάσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, στις αρχές Μαΐου. Οι κυριότεροι άξονές της εξετάστηκαν σε ειδική σύσκεψη υπό τον κ. Σαμαρά την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα «Νέα».

Ads

Στην αναλυτική παρουσίαση της «γαλάζιας» πρότασης το Μάιο, θα περιλαμβάνονται δύο ειδών προτάσεων. Από τη μία, θα προτείνονται λιγότεροι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και αυξήσεις των χαμηλών συντάξεων. Από την άλλη, θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις, τις συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών καθώς και σε μέτρα για τη μείωση των δαπανών στα νοσοκομεία, τους δήμους και τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Για τις φορολογικές ελαφρύνσεις, παρά τις ενστάσεις που ενδέχεται να παρουσιαστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Σαμαράς πιθανότατα θα επιμείνει στην πρότασή του, με το επιχείρημα ότι χωρίς φοροελαφρύνσεις δε θα μπορέσει να ενισχυθεί η οικονομία. Η διαφωνία, δηλαδή, ως προς το φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στη βάση του Μνημονίου και που είχε εκφραστεί στην αρχική πρόταση της Ν.Δ τον Ιούλιο του 2010, θα παραμείνει ως έχει.

Το σχέδιο για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και τις αποκρατικοποιήσεις έχει αναλάβει ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Νότης Μηταράκης. Το σκέλος των δημόσιων οικονομικών και των προτάσεων περί φορολογικών αλλαγών χειρίζονται οι άλλοι δύο αναπληρωτές τομεάρχες Χρ. Σταϊκούρας και Ι. Βρούτσης αντίστοιχα.

Ads

Σε γενικές γραμμές ο κ. Σαμαράς έχει ήδη παρουσιάσει το πρόγραμμά του «Διέξοδος από την κρίση με Ανάκαμψη και Ανάπτυξη» στις 11 Μαρτίου σε εκδήλωση της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων, όπου υπογράμμισε πως πρέπει «να πολεμήσουμε την ύφεση με μέτρα μηχανικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους».

Η Ν.Δ επιθυμεί με τη νέα αναθεωρημένη της πρόταση να μην υπάρξει το αρνητικό κλίμα που συνόδευσε το «Ζάππειο Ι» τον Ιούλιο του 2010 (με εκτιμήσεις του κ. Σαμαρά για μηδενισμό του ελλείμματος μέσα σε 18 μήνες). Επιδιώκει δε να πείσει πως διαθέτει εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης.