Οι επενδύσεις στη ναυτιλία και το εμπόριο θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο το Σάββατο στην Αθήνα. Στο πλαίσιο της επίσκεψης αναμένεται να υπογραφούν περισσότερες από 10 οικονομικές συμφωνίες, ενώ ο κ. Τζιαμπάο θα επισκεφτεί και το λιμάνι του Πειραιά.

Ads

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίσκεψη του Κινέζου ομολόγου του ως «επιτομή του δυναμισμού και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών», ενώ ο Κινέζος πρέσβης στη χώρα μας Λούο Λιντσουάν δήλωσε πως ο Τζιαμπάο αναμένεται να δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα και να προχωρήσει σε αποτελεσματικές ενέργειες για να στηρίξει την ασταθή οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης. To ταξίδι του Γουέν θα αποδείξει ακόμα «ότι η Κίνα παίρνει έμπρακτα μέτρα για να στηρίξει την Ελλάδα, το ευρώ και την ΕΕ, έτσι ώστε να βγει από την κρίση το γρηγορότερο δυνατό και να μπει σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης» πρόσθεσε.

«Χαιρόμαστε, γιατί έχουμε διαμορφώσει μια τόσο στενή και σημαντική σχέση, στρατηγικής σημασίας, μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Και όπως λέει και η δική σας παροιμία, αλλά και η δική μας, στις δύσκολες στιγμές φαίνονται οι φίλοι. Γι’ αυτό, η στιγμή αυτή είναι για μας ιστορικής σημασίας, για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών μας, Ελλάδας – Κίνας και, πιστεύω, και Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό της Κίνας.

«Οι δυο χώρες μας, τόσο αρχαίες όσο και σύγχρονες, πρέπει να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς. Χέρι με χέρι να προχωρήσουμε και να ξεπεράσουμε τις παρούσες δυσκολίες. Είμαι πεπεισμένος ότι με την επίσκεψή μου στην Ελλάδα οι διμερείς μας σχέσεις και οι συνεργασίες σε όλους τους τομείς θα εμβαθυνθούν ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Γουέν Τζιαμπάο.

Ads

Παράλληλα, η Κινέζα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Φου Γινγκ, υπογράμμισε ότι η χώρα της έχει «θετική στάση ως προς τα μέτρα που έλαβαν η ΕΕ και το ΔΝΤ και έχουμε επισημάνει τα μέτρα που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση». Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα της «ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακάμψει από τα προβλήματά της».

Μιλώντας στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε πως υποδέχεται τον κ. Γουέν με μεγάλη εγκαρδιότητα και πως «αυτή η επίσκεψη δείχνει την πολύ ισχυρή στρατηγική σχέση την οποία αναπτύσσουμε προς αμοιβαίο όφελος». Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη συνεργασία των δύο μερών στη ναυτιλία και στον τουρισμό, σημείωσε πως «υπάρχουν δυνατότητες, που προκύπτουν από τη δυναμικότητα που διαθέτουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες σε συνδυασμό με τις ανάγκες επέκτασης της κινεζικής οικονομίας». «Η Ελλάδα εργάζεται για την προσέλκυση κινέζων τουριστών, προωθώντας απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση με την Κίνα» πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που ελήφθησαν για την επιτάχυνση και τη διαφάνεια των επενδύσεων, στο νόμο «fast truck» και επισήμανε ότι έχουν γίνει οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Η ατζέντα της επίσκεψης

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της χώρας του, έφτασε στην Αθήνα στις 14:00 το μεσημέρι. Λίγο αργότερα, έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου του έγινε επίσημη υποδοχή από τον Γ. Παπανδρέου και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας. Οι δύο ηγέτες έχουν αυτή την ώρα κατ’ ιδίαν συνάντηση, η οποία, ακολούθως, θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών, για τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Κίνας καθώς επίσης για τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια θα υπογραφούν περισσότερες από δέκα συμφωνίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον εμπορικό, ναυτιλιακό, τουριστικό και πολιτιστικό τομέα.

Οι δύο πρωθυπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις στις 17:00 το απόγευμα, και αμέσως μετά θα μεταβούν στις εγκαταστάσεις της κινεζικής ναυτιλιακής εταιρείας COSCO στον Πειραιά.

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν στα κινεζικά επενδυτικά σχέδια

Οι επενδύσεις και τα δάνεια των επιχειρηματικών ομίλων της Κίνας, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δεν αφορούν τις λαϊκές ανάγκες σημειώνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ. «Στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της ανάδειξης της χώρας σε κέντρο διαμετακόμισης εμπορευμάτων, θα συνεχισθεί η θυσία των εργατικών δικαιωμάτων, των μισθών, της προστασίας του περιβάλλοντος, το ξεπούλημα της δημόσιας γης και περιουσίας» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη ριζική της αντίθεση στην «αποικιοκρατική» συμφωνία παράδοσης του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO και σημειώνει ότι η κίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι όχι μόνο δεν αυξήθηκε υπό τον Κινεζικό έλεγχο, αλλά μειώθηκε σημαντικά, ενώ το χειρότερο είναι ότι στην επένδυση της COSCO στο λιμάνι κυριαρχούν απαράδεκτες «δουλεμπορικές» συνθήκες εργασίας κατά παράβαση κι αυτής της ανάπηρης ελληνικής εργατικής νομοθεσίας» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως «με βάση αυτές τις αρνητικές εμπειρίες, εκφράζει τη ριζική του αντίθεση στους προωθούμενους με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Κίνας σχεδιασμούς για την επέκταση και αναβάθμιση των δραστηριοτήτων της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, την επέκταση του ελέγχου και άλλων λιμανιών της χώρας μας από κινέζικα συμφέροντα και ιδιαίτερα τον κινέζικο έλεγχο του στρατηγικής σημασίας εμπορευματικού σταθμού στο Θριάσιο, όπως και τον έλεγχο και άλλων κρίσιμων τομέων με ιδιαίτερο στρατηγικό βάρος ή με μονοπωλιακό ρόλο στην οικονομία μας».

«Απέναντι στις διαθέσεις που δείχνουν οι Κινέζοι, το μόνο που δεν πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι τον… “Κινέζο”. Υπάρχουν δυνατότητες για ιδιαιτέρως προσοδοφόρες για το έθνος προοπτικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.