Πεντακόσιοι πενήντα νεκροί, 105 επιζώντες, 350 οικογένειες που ζητούν δικαίωση, 10 άταφοι για έναν χρόνο σοροί και κάμποσες αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης που δεν θυμίζουν κράτος δικαίου, είναι ένας μικρός απολογισμός σε αριθμούς του ναυαγίου της Πύλου που χαρακτηρίστηκε ως έγκλημα από διεθνείς οργανώσεις και φορείς.

Ads

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν οικογένειες και δικηγόροι σήμερα στο «Ρομάντσο» της Ομόνοιας μίλησαν οι δικηγόροι Δημήτρης Ζώττος και Έφη Δούσση, ο πρόεδρος της Πακιστανικής κοινότητας Τσαβέντ Ισλάμ, ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ.

Την ώρα της συνέντευξης τύπου, συγγενείς αγνοουμένων συγκεντρώθηκαν έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στο Πακιστάν όπου κατέθεσαν το αίτημά τους, όπως είπαν στη ζωντανή σύνδεση με τον χώρο του Ρομάντσου: «Δεν μας έχει ενημερώσει κανένας επίσημα για το που είναι οι άνθρωποι μας. Θέλουμε να έρθουμε στην Ελλάδα να συμμετέχουμε στη δίκη και να τους ψάξουμε».

Η Ελλάδα όντως δεν έχει κηρύξει επίσημα αριθμό αγνοούμενων.

«Γι’ αυτό οι άνθρωποι έχουν σύγχυση. Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να ζουν οι δικοί τους γιατί δεν τους έχει ενημερώσει κανένας. Γνωρίζουμε ότι 105 είναι επιζήσαντες. Κανένας επίσημος φορέας δεν έχει μιλήσει σε αυτούς τους ανθρώπους. Το Πακιστανικό κράτος που είναι μια δικτατορία τους λέει εσείς φταίτε που φύγατε και το ελληνικό κράτος τους αγνοεί» λέει στο tvxs ο Πέτρος Κωνσταντίνου.

Ads

«Για μένα έχει τεράστια σημασία το ότι οι άνθρωποι στο Πακιστάν στην Αίγυπτο θρηνούν και δεν έχουν λάβει ενημέρωση ότι δεν θα βρεθεί άλλη σορός. Κι αυτό συμβαίνει γιατί δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα για ανάσυρση του σκάφους και αναζήτησης των σορών. Υπήρχε τεχνικά η δυνατότητα. Το αίτημα είχε υποβληθεί στην εισαγγελέα πρωτοδικών Καλαμάτας και απορρίφθηκε» λέει στο tvxs λέει η Εφη Δούσση, από τους δικηγόρους των 9 της Καλαμάτας.

«Στη συγκέντρωση έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στο Πακιστάν είναι και συγγενείς ταυτοποιημένων θανόντων που δικαίως διεκδικούν να βγουν θεωρήσεις εισόδου, για να έρθουν οι συγγενείς να υποστηρίξουν τα νόμιμα δικαιώματα τους στα αστικά δικαστήρια ή στο ναυτοδικείο. Είναι ήδη μηνυτές αρκετοί συγγενείς ταυτοποιημένων θανόντων».

Άταφοι για έναν χρόνο

Μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, έμεναν άταφες σε ψυγεία 10 σοροί γιατί οι συγγενείς δεν είχαν τα χρήματα να τις μεταφέρουν στη χώρα τους. «Η ελληνική πολιτεία δεν έδειξε καμία πρόνοια ούτε σε αυτό. Η πρόνοια της πολιτείας τον αφήνει άταφο, ενώ θα έπρεπε να γίνουν δημόσια δαπάνη οι μεταφορές» λέει η Έφη Δούσση. Ο Π. Παπακωνσταντίνου προσθέτει πως νεότερες πληροφορίες λένε ότι τελικά έγινε η ταφή εδώ στην Ελλάδα χωρίς καμία ενημέρωση των συγγενών.

Καμία διεθνής προστασία των επιζώντων

Στη συνέντευξη τύπου έγινε σύντομη ενημέρωση σε σχέση με το πού βρίσκεται η υπόθεση των 9 που αθωώθηκαν αλλά τους επιβλήθηκε τιμωρητικά διοικητική κράτηση αμέσως μετά την αποφυλάκιση τους. Οι δικηγόροι μίλησαν για «Αναιτιολόγητες αποφάσεις». Έχουν κατατεθεί αιτήσεις αποζημίωσης για το 11μηνο κατά το οποίο στερήθηκαν την ελευθερία τους.

«Έχουμε απορριπτικές αποφάσεις στις αιτήσεις για διεθνή προστασία των επιζώντων. Ως θύματα εγκληματικών πράξεων θα έπρεπε να είχαν λάβει άδειες παραμονής. Το πιο σημαντικό σε ένα δικαστήριο είναι η παρουσία του μάρτυρα. Σκεφτείτε να αρχίσουν να βγαίνουν αποφάσεις απελάσεων πριν γίνουν οι δίκες. Θα έπρεπε να έχουν αναγνωριστεί με πράξη διοικητική. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο νομικό μας οπλοστάσιο» λέει η Έφη Δούσση συμπληρώνοντας πως ακόμα δεν κινδυνεύουν με απέλαση γιατί εκκρεμούν τα αιτήματα τους σε 2ο βαθμό. «Δεν έχουμε αποφάσεις. Ακόμα κι αν έχουμε ξανά απόρριψη μπορεί να προσφύγουν και στα διοικητικά δικαστήρια».

Η μόνη θετική εξέλιξη είναι πως τα κινητά των διασωθέντων επιτέλους και με καθυστέρηση άνω του ενός έτους θα εξεταστούν. Δεν το έκανε ποτέ η ανακρίτρια Καλαμάτας, το διέταξε πρόσφατα εισαγγελέας ναυτοδικείου.