Τους ισχυρισμούς περί συγκάλυψης των ευθυνών για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο ενισχύει το δημοσίευμα αναφορικά με το οπτικοακουστικό υλικό από 20 κινητά επιζώντων που βρέθηκαν «ξεχασμένα» σε σκάφος του Λιμενικού και παραδόθηκαν στις δικαστικές αρχές 25 μέρες μετά την προσφυγική τραγωδία.

Ads

Ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στα «Νέα» στις 31 Ιουλίου, αναφέρει ότι «20 κινητά είχαν κρατηθεί από λιμενικούς μετά την επιχείρηση υποβοήθησης των ναυαγών, είχαν παραμείνει στο σκάφος διάσωσης, παραδόθηκαν στις αρχές Ιούλιου σε λιμενικούς στα… Κύθηρα και προ μερικών ημερών στους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς».

Εδώ και βδομάδες, επιζώντες του ναυαγίου καταγγέλλουν ότι οι άνδρες του Λιμενικού τους αφαίρεσαν τα κινητά τους.

Θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, τα κινητά τηλέφωνα να περιέχουν βίντεο που να πιστοποιούν την απόπειρα ρυμούλκησης του αλιευτικού Adriana από σκάφος του Λιμενικού, δεδομένου ότι στις αρχικές ανακοινώσεις του το Λιμενικό «παρέλειψε» να δημοσιοποιήσει τη χρήση σχοινιού από το πλήρωμα του πλοίου «920» που προσέγγισε το αλιευτικό πριν βυθιστεί. Την πρόσδεση του Λιμενικού στο αλιευτικό επιβεβαίωσε στην ένορκη κατάθεσή του ο κυβερνήτης του «920», ενώ δεκάδες διασωθέντες έχουν μιλήσει για απόπειρα ρυμούλκησης του Adriana που προκέλεσε επικίνδυνους κλυδωνισμούς και οδήγησε στην τραγωδία της 14ης Ιουνίου.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νεων, οι υπεύθυνοι του Λιμενικού παρουσίασαν έγγραφα ότι το ισραηλινό σύστημα καταγραφής από τις κάμερες του εν λόγω περιπολικού πλοίου του Λιμενικού δεν λειτουργούσε λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το «920» έχει υπερσύγχρονες ημερήσιες, νυχτερινές και υπέρυθρες κάμερες που βλέπουν σε ακτίνα ακόμα και 10 χιλιομέτρων. Συνεπώς, όπως έχει τονίσει η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για το ναυάγιο της Πύλου, το πλήρωμά του μπορούσε να δει το υπερφορτωμένο με εκατοντάδες ανθρώπους αλιευτικό ακόμα και στο εσωτερικό του, επί ώρες πριν αυτό βυθιστεί.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δηλώνεται ότι δεν υπάρχουν και δεδομένα από τηλεφωνικές επικοινωνίες των στελεχών του Λιμενικού τις κρίσιμες ώρες. Κι αυτό ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι καταθέσεις στο Ναυτοδικείο Πειραιά των μελών του πληρώματος του εν λόγω πλοίου της Ακτοφυλακής. Σύμφωνα με ορισμένες αρχικές πληροφορίες που επικαλείται ο δημοσιογράφος Β. Λαμπρόπουλος, όλοι θα αρνηθούν ότι υπήρχε προσπάθεια ρυμούλκησης τις επίμαχες ώρες της ανατροπής και ότι υπήρχε απλώς εποπτεία του από απόσταση 80 μέτρων.