Ένας 24χρονος οδοντίατρος συριακής καταγωγής, μεταξύ των 104 διασωθέντων της πολύνεκρης προσφυγικής τραγωδίας ανοιχτά της Πύλου τα ξημερώματα της Τετάρτης, περιέγραψε τα μοιραία και επίμαχα λεπτά πριν τη βύθιση του αλιευτικού.

Ads

Ο 24χρονος μεταφέρθηκε από τους διακινητές στο λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης μέσω ψυγείου στο αλιευτικό, σε ομάδες των είκοσι, ενώ -όπως μαρτυρεί ο ίδιος- τους είπαν οι διακιντές «750 άτομα, κλείσαμε». Αναγκάστηκε να μπει στο αμπάρι και στη συνέχεια ανέβηκε στο κατάστρωμα. Ήταν πέντε μέρες εν πλω χωρίς κανένα εφόδιο, στη διάρκεια των οποίων πέντε άνθρωποι πέθαναν λόγω κακουχίας, πείνας και δίψας, όπως είπε συνομιλώντας με τον δημοτικό σύμβουλο Καλαμάτας, Τάσο Πολυχρονόπουλο, 

Για τη βύθιση, ο 24χρονος είπε πως σκάφος του ΛΣ τους έδεσε με ενα σχοινί και άριχσε να τους ρυμουλκεί τραβώντας προς τα αριστερά το αλιευτικό. Ξαφνικά, για λόγους που ούτε ο ίδιος κατάλαβε, το «Αντριάνα» πήρε κλίση προς τα δεξιά.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη σχετική αναφορά έγινε χθες, Πέμπτη (15/6) από τον υποψήφιο βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος μετέφερε τα λόγια διασωθέντων δηλώνοντας:

Ads

«Οι άνθρωποι μας μίλησαν και μας είπαν ότι ενώ τους τραβούσε κάπως το λιμενικό, ξαφνικά χωρίς να καταλάβουν ούτε οι ίδιοι, ενώ η θάλασσα ήταν ήσυχη, αναποδογύρισε το πλοίο».

Δημοσιογράφος ρώτησε εάν το ναυάγιο έγινε την ώρα που τους τραβούσε το ελληνικό λιμενικό και όχι όταν μετακινήθηκαν προς τα αριστερά, με τον Κρίτωνα Αρσένη να επαναλαμβάνει: «Μας είπαν ότι την ώρα που τους τραβούσε το λιμενικό, τους είχε δέσει με ένα σχοινί, μετά από λίγο ξαφνικά αναποδογύρισε το πλοίο χωρίς να καταλάβουν τι και πώς. Δεν φαίνεται να έχει γίνει μετακίνηση, γιατί δεν χωρούσαν να μετακινηθούν».

Ανάλογες αναφορές έκαναν διασωθέντες και ενώπιον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας ότι το λιμενικό επιχείρησε να ρυμουλκήσει το πλοίο που τους μετέφερε. Είπαν ότι αρχικά τους ζητήθηκε να ακολουθήσουν το πλοίο της ακτοφυλακής και στη συνέχεια τους έδωσαν σκοινί, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το γεμάτο πλοίο να αρχίσει να έχει ανισορροπία. 

Διαβάστε επίσης: