Μαρτυρίες δύο Σύρων διασωθέντων της πολύνεκρης τραγωδίας στην Πύλο μέσα από το στρατόπεδο της Μαλακάσας όπου έχουν μεταφερθεί δημοσίευσε το Al Jazeera.

Ads

Οι δύο μάρτυρες περιέγραψαν τις τρομακτικές στιγμές που έζησαν ενώ κατηγορούν τις ελληνικές αρχές για την βύθιση του πλοίου και καταγγέλλουν ότι τους έχουν αλλάξει τις καταθέσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Al Jazeera, ένας εκ των διασωθέντων, ο Μοχάμεντ, τους  είπε ότι όταν κρατήθηκαν στην Καλαμάτα, οι αρχές ήρθαν να πάρουν την κατάθεσή του για την τραγωδία αρκετές φορές.

«Όταν τους είπαμε ότι μας είχαν ρυμουλκήσει με σχοινί, σταμάτησαν», είπε.

Ads

«Έλεγαν ότι το πρόβλημα ήταν το σκάφος μας. Έγραψαν τις δηλώσεις μας με δικά τους λόγια. Δεν έγραψαν αυτά που είπαμε» πρόσθεσε.

Όσον αφορά το πως προκλήθηκε το ναυάγιο ο Μοχάμεντ ανέφερε ότι «ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής πλησίασε τελικά το αλιευτικό γύρω στα μεσάνυχτα τα πρώτα λεπτά της 14ης Ιουνίου. Ακολουθήστε μας», μας είπαν «και τους ακολουθήσαμε», είπε και συνέχισε «μισή ώρα αργότερα, το σκάφος μας σταμάτησε εντελώς. Δεν μπορούσε να κινηθεί. Γύρισαν και μας έδεσαν στη βάρκα τους».

Ο Αχμέντ και ο Μοχάμεντ είπαν ότι η ακτοφυλακή άρχισε να ρυμουλκεί το ακινητοποιημένο αλιευτικό, αλλά πήρε μια απότομη στροφή και το Adriana έστριψε αριστερά, μετά δεξιά και μετά αναποδογύρισε.

«Ήταν ακριβώς δίπλα μας όταν αναποδογύρισε. Τη στιγμή που βυθίστηκε, απομακρύνθηκαν από εμάς. Μας έκαναν σκόπιμα να βουλιάξουμε», είπε ο Μοχάμεντ. «Στεκόμασταν στην κορυφή του σκάφους και μπορούσαμε να τα δούμε όλα καθαρά».

Οι δύο διασωθέντες περιέγραψαν και τις τραγικές συνθήκες που βίωσαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους όπου πέντε άνθρωποι πέθαναν μέσα στο αλιευτικό πριν ακόμα βυθιστεί.

«Μετά τη δεύτερη μέρα στη θάλασσα, τα τρόφιμα και το νερό τελείωσαν. Ο πανικός άρχισε να διαπερνά το πλοίο. Εκείνη την ώρα, οι άνθρωποι άρχισαν να χάνουν τις αισθήσεις τους», περιέγραψε ο Αχμέντ.

«Έπεσαν στο έδαφος. Λιποθυμούσαν. Κάποιοι έτρεμαν. Βλέπαμε δεκάδες, εκατοντάδες ανθρώπους σε αυτή την κατάσταση».

Όπως περιέγραψε στο Al Jazeera, την τέταρτη μέρα, άκουσαν ανησυχητικά νέα από το αμπάρι. «Υπάρχουν νεκροί εκεί κάτω», μας είπαν.  «Είπαν ότι υπήρχαν έξι πτώματα στο σκάφος. Πέντε πτώματα ήταν κάτω και δεν τα είδαμε. Το ένα ήταν στο πάνω κατάστρωμα. Τον είδαμε».