Ξεκίνησε η μεταφορά των διασωθέντων προσφύγων,  από το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, που άφησε πίσω του 78 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοουμένους.

Ads

Όλοι τους μεταφέρονται στη δομή της Μαλακάσας και μόλις φτάσουν θα αρχίσει η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησής τους.

Αμέσως μετά αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνεντεύξεις για την αίτηση ασύλου.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των διασωθέντων του ναυαγίου στην Πύλο βρίσκονται και ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι μετά την ταυτοποίηση και τις συνεντεύξεις θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων, καθώς πρόκειται για άτομα κάτω των 16 χρόνων.

Ads

Ένας από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Διαβάστε: Ναυάγιο στην Πύλο: Οι ελληνικές αρχές μπορούσαν και όφειλαν να διασώσουν τους πρόσφυγες

Στο μεταξύ προθεσμία για να απολογηθούν  τη Δευτέρα ζήτησαν κι έλαβαν οι 9 συλληφθέντες ηλικίας 20 έως 40 ετών που κατηγορούνται ότι είχαν ρόλο διακινητή στο ταξίδι του πλοίου από την Αφρική προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας με τη συνδρομή των στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό γραφείο επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), κατάφερε να ταυτοποιήσει το πλήρωμα του πλοίου.

Διαβάστε: Πύλος: Βαριές καταγγελίες διασωθέντων για τις συνθήκες του ναυαγίου και τον ρόλο του Λιμενικού [Βίντεο]

Όλοι τους κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.
Οι οκτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

  • Φωτογραφίες: Βίκτωρας Αντωνόπουλος