Nέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο με θύματα πρόσφυγες, καθώς διεθνή ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως οι ελληνικές αρχές γνώριζαν πολύ νωρίτερα απ’ όσο παραδέχονται ότι το σκάφος κινδύνευε και ότι υπήρχαν ήδη δύο νεκρά παιδιά πάνω στο πλοίο.

Ads

Όπως αποκαλύπτει έρευνα της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag και της επιθεώρησης Politico οι ελληνικές αρχές γνώριζαν ότι το αλιευτικό κινδύνευε πολύ νωρίτερα από ό,τι παραδέχονται επισήμως.

Διαβάστε επίσης: Ναυάγιο στην Πύλο / Ένα μήνα μετά τα ερωτήματα παραμένουν (επίσημα) αναπάντητα

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ που επικαλούνται έγγραφα της Frontex, οι ιταλικές αρχές είχαν ειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές ότι πάνω στο πλοίο υπάρχουν δύο νεκρά παιδιά. Η ειδοποίηση στάλθηκε στις 8:01 π.μ., δηλαδή λίγο περισσότερο από μία ώρα αφότου οι Ιταλοί εντόπισαν αρχικά το σκάφος στις 6:51 π.μ. Το πλοίο αργότερα θα σταματούσε στον ωκεανό και θα ανατραπεί εκείνη τη νύχτα, σκοτώνοντας εκατοντάδες μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο.

Ads

Το έγγραφο της Frontex που επικαλούνται τα διεθνή ΜΜΕ είναι  μέρος μιας «έκθεσης σοβαρών περιστατικών» που συντάσσει ο Frontex για την τραγωδία.

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι προφανώς η Ρώμη «συγκεντρώνει πληροφορίες για τις περιοχές που βρίσκονται εκεί προκειμένου να προετοιμαστεί για πιθανά ταξίδια με σκάφη μεταναστών στα ιταλικά ύδατα», καθώς το δρομολόγιο αυτό χρησιμοποιείται συχνά για το ταξίδι προσφύγων και μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η Αθήνα «συστηματικά κάνει ότι δεν βλέπει την ύπαρξη πλοίων με πρόσφυγες και μετανάστες στα δικά της χωρικά ύδατα, με την ελπίδα ότι τελικά θα ασχοληθεί μαζί τους η ιταλική ακτοφυλακή».

Όπως αναφέρει το Politico, τα ευρήματα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν οι αρχές γνώριζαν ότι το σκάφος ήταν σε κίνδυνο πολύ νωρίτερα από ό,τι παραδέχτηκαν. Το έγγραφο περιπλέκει περαιτέρω το χρονοδιάγραμμα που έδωσαν οι ευρωπαϊκές αρχές για το σκάφος — η Frontex είπε ότι το δικό της αεροπλάνο ήταν το πρώτο που ανακάλυψε το Adriana στις 9:47 π.μ., ενώ η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι ειδοποιήθηκε γύρω στις 8 π.μ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η προειδοποίηση της Ρώμης πήγε τόσο στη Frontex όσο και στο κεντρικό γραφείο της ελληνικής ακτοφυλακής στον Περιαιά. Ωστόσο, παρά την ειδοποίηση, οι ελληνικές αρχές δεν έστειλαν σκάφος της ακτοφυλακής στο σκάφος μέχρι τις 7:40 μ.μ., σχεδόν 12 ώρες αργότερα. Στη συνέχεια, το σκάφος ανατράπηκε γύρω στις 11 μ.μ., περίπου 15 ώρες μετά την πρώτη ειδοποίηση της Ρώμης, αφήνοντας περίπου 600 νεκρούς.

Οι επιζώντες είπαν ότι οι προσπάθειες της ελληνικής ακτοφυλακής να προσαρτήσει σχοινιά στο πλοίο προκάλεσαν την ανατροπή του.

Όπως αναφέρει το Politico, η Frontex αρνήθηκε να σχολιάσει στο έγγραφο την ιταλική προειδοποίηση, επικαλούμενο τις «εν εξελίξει έρευνες» και παραπέμποντας σε δήλωση της 16ης Ιουνίου. Αυτή η δήλωση παραθέτει ένα χρονολόγιο γεγονότων που ξεκινούν στις 9:47 π.μ. με το αεροπλάνο της Frontex να εντοπίζει το σκάφος.

Ο Δημήτρης Καϊρίδης, ο νεοδιορισθείς υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας, είπε στο POLITICO στις Βρυξέλλες ότι δεν είχε δει το σημείωμα της Frontex και ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι η Αθήνα έλαβε την ειδοποίηση της Ρώμης που αναφέρει ότι υπήρχαν στο σκάφος νεκρά παιδιά.

Υπάρχει, είπε, μια «ανεξάρτητη δικαστική έρευνα» και εάν κάποιος βρεθεί υπεύθυνος, «θα υπάρξουν σίγουρα συνέπειες».

«Αλλά μέχρι τότε», πρόσθεσε, «δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και να υποκύψουμε στην πολιτική πίεση».

Κληθείσα για σχόλιο, η ελληνική κυβέρνηση αναφέρθηκε σε μια δήλωση στην ιστοσελίδα της ακτοφυλακής από τις 14 Ιουνίου, η οποία αναφέρει πληροφορίες που προέρχονται από τη Ρώμη γύρω στις 8 π.μ. Δεν αναφέρει εάν αυτές οι πληροφορίες περιελάμβαναν προειδοποίηση για νεκρά παιδιά στο πλοίο.

Η ιταλική κυβέρνηση δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.