Προκαταρκτική εξέταση για διερεύνηση ποινικών ευθυνών του Λιμενικού Σώματος σε ό,τι αφορά την πολύνεκρη προσφυγική τραγωδία ανοιχτά της Πύλου ξεκίνησε το Ναυτοδικείο Πειραιά, με τον κλοιό να σφίγγει γύρω από τις ενέργειες της ελληνικής ακτοφυλακής.

Ads

H είδηση για την έρευνα του Ναυτοδικείου έγινε γνωστή από την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου. 

«Η διερεύνηση των πράξεων της ακτοφυλακής είναι ζήτημα που έχει να κάνει με το Ναυτοδικείο και αυτοί θα πρέπει να διερευνήσουν τις δράσεις του Λιμενικού, ένα διαφορετικό σκέλος διερεύνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη και  αυτή θα έπρεπε να είναι η πρώτη μας διερεύνηση αυτή τη στιγμή» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ίλβα Γιόχανσον.

Η LIBE επανέλαβε την έκκλησή της προς τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να πραγματοποιήσουν επειγόντως μια ανεξάρτητη και διαφανή διεθνή έρευνα για το πολύνεκρο ναυάγιο. «Πρέπει να εξεταστούν οι ενέργειες των ελληνικών αρχών και της Frontex, καθώς και η συμμόρφωσή τους με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα με τη νομοθεσία για την έρευνα και τη διάσωση στη θάλασσα» δήλωσε η ευρωβουλευτής Μπιρζίτ Σιπέλ.

Η Σόφι Ιν’τ Βελντ δήλωσε πως δεν εμπιστεύεται τις ελληνικές αρχές, ενώ σημείωσε πως μόνο η αλήθεια θα δικαιώσει τη μνήμη των εκατοντάδων θυμάτων.

Ads

«Ειλικρινά, κυρία Επίτροπε, έχω κουραστεί να ακούω πως  δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε κάθε είδους κρίσεις. Διαθέτει ρεαλισμό και ευελιξία. Λυπάμαι, όμως είναι πραγματικά αφελές να λέμε ότι οι ελληνικές αρχές θα φροντίσουν το ζήτημα και πως μπορούμε να τις εμπιστευθούμε. Αναφέρθηκατε στο ναυτικό δικαστήριο, στην ελληνική δικαιοσύνη. Το συναντήσαμε και στην υπόθεση στο Φαρμακονήσι. Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και πρόκειται για μια αρκετά παρόμοια κατάσταση. Λοιπόν, αν βλέπετε πως αυτό το ναυτικό δικαστήριο δεν είναι αξιόπιστο, τότε γιατί το εμπιστευόμαστε σε αυτή την υπόθεση; Το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Κομισιόν, ακόμα κι αν δεν έχει νομικές αρμοδιότητες, είναι να ασκήσει πολιτική πίεση στην Ελλάδα ώστε να επιτρέψει μια διεθνή, ανεξάρτητη έρευνα πριν καταστραφούν όλα τα στοιχεία. Εξακόσιοι άνθρωποι βρίσκονται στο βυθό της Μεσογείου και δικαιούνται δικαιοσύνη» ξεκαθάρισε η Σόφι Ιν’τ Βελντ.

Διαβάστε σχετικά: Politico: Ο επικεφαλής της Frontex δεν αποκλείει την αποχώρησή της από την Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι η LIBE, με επιστολή της στις 28 Ιουνίου προς την Ίλβα Γιόχανσον και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πρότεινε να γίνει αυτή η ανεξάρτητη και διαφανής διεθνής έρευνα από ένα καθιερωμένο και αρμόδιο διεθνές σώμα, όπως η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες ή από κοινού τα σχετικά όργανα του ΟΗΕ, ιδίως ο Ειδικός Εισηγητής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών».  

Ανέλκυση του αλιευτικού και ανάσυρση των σορών ζητούν συγγενείς αγνοουμένων

Αίτημα ανέλκυσης του πλοίου και ανάσυρσης των σορών στο ναυάγιο της Πύλου, κατέθεσαν οι συγγενείς των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με την Ομάδα πρωτοβουλίας δικηγόρων/νομικών για το ναυάγιο στην Πύλο, χθες Πέμπτη (6/7) οι δικηγόροι συγγενών των αγνοουμένων μετέβησαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας και ζήτησαν να διαταχθεί ο εντοπισμός και η ανέλκυση του αλιευτικού σκάφους. Επιπλέον ζήτησαν την ανεύρεση και ανάσυρση των σορών προς τον σκοπό της ταυτοποίησής τους και της εν συνεχεία ταφής τους, καθώς και η λήψη φωτογραφικού υλικού και βίντεο από το ναυάγιο προς διαφύλαξη σχετικών αποδείξεων.