Η Frontex, ο Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ, θα συντάξει ειδική έκθεση σχετικά με το πολύνεκρο προσφυγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, ένα από τα χειρότερα ναυάγια στην Ευρώπη εδώ και μια δεκαετία καθώς 82 άνθρωποι είναι επιβεβαιωμένα νεκροί, 104 διασώθηκαν και εκατοντάδες αγνοούνται.

Ads

Συγκεκριμένα, η Frontex ξεκίνησε την Πέμπτη (22/6) μια «έκθεση σοβαρού περιστατικού» (Serious Incident Report), η οποία απαιτεί από τους αξιωματικούς του οργανισμού να καταγράφουν πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε εκπρόσωπος του της Frontex στο Politico.

Αν και η διαδικασία δεν αποτελεί έρευνα -η Frontex δεν έχει τη δυνατότητα να διερευνά περιστατικά- η έκθεση επιτρέπει στον οργανισμό να συγκεντρώσει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες αναφορικά με την προσφυγική τραγωδία. Η έκθεση μπορεί στη συνέχεια να κοινοποιηθεί σε ερευνητικά όργανα ή να αποτελέσει μέρος συστάσεων προς άλλα όργανα, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διαβάστε σχετικά: Ναυάγιο στην Πύλο: Είκοσι ευρωβουλευτές ζητούν ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες

Ads

Οι επιζώντες του ναυαγίου και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κατηγόρησαν τις ελληνικές αρχές ότι έπαιξαν ρόλο στους θανάτους, λέγοντας ότι το Λιμενικό Σώμα έφτασε στο αλιευτικό σκάφος πολύ αργά και μπορεί να συνέβαλε στην ανατροπή του. Η Αθήνα έχει ξεκινήσει τη δική της έρευνα για τους θανάτους και αρνείται ότι έχει διαπράξει αδίκημα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε αποστάσεις από τις πιέσεις διεθνών οργανισμών να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα για τη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών. Μιλώντας την επομένη της τραγωδίας, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε στο Politico:

«Δεν τους έστειλαν στην ΕΕ, τους έστειλαν στον θάνατο».

Μετά την τραγωδία, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που ασχολείται με το μεταναστευτικό και του παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα, υποστήριξε ότι η έκθεση της Frontex είναι ενδεχομένως μία από τις μοναδικές ευκαιρίες για μια ανεξάρτητη αξιολόγηση. Δεν είναι σαφές αν θα χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να παρουσιαστούν τα πορίσματα του οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Καταπολέμηση της Απάτης (European Anti-Fraud Office – OLAF) στην έκθεσή της για τα πεπραγμένα της Frontex, αποκάλυψε ότι ο Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ γνώριζε και συγκάλυπτε τα εγκλήματα της ελληνικής ακτοφυλακής σε βάρος προσφύγων.

Η έκθεση, διαπίστωσε ότι υπήρξαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ότι η Frontex γνώριζε και την ύπαρξή τους και «δεν διασφάλισε την απαραίτητη συνέχιση της διερεύνησης».

Όσον αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα, υπήρχαν περιστατικά επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές αρχές, τα οποία στελέχη της Frontex γνώριζαν, αφού σε κάποια από αυτά ήταν μάρτυρες.

Μάλιστα, περιελάμβανε παραδοχή ότι οι πιέσεις της ελληνικής πλευράς έφεραν αποτέλεσμα, κι έτσι αξιωματικοί της Frontex δεν προχώρησαν σε καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ δεν έγινε και τίποτα για την αποτροπή, «για να διατηρηθούν καλές σχέσεις με τις ελληνικές Αρχές».

*Με πληροφορίες από Politico