Αποκάλυψη για το ρόλο της Τουρκίας στο ναυάγιο της Λέσβου, έκαναν οι διασωθέντες στις καταθέσεις τους στους άνδρες του Λιμενικού Σώματος.

Ads

Όπως ανέφεραν οι πρόσφυγες στις καταθέσεις τους, το σκάφος το συνόδευαν τουρκικά αλιευτικά από τη στιγμή που ξεκίνησαν από το Αϊβαλί μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα της Λέσβου.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, όταν απέπλευσαν από τα τουρκικά παράλια, τους συνόδευαν δύο με τρία τουρκικά αλιευτικά τα οποία τους είχαν πλευρίσει και τους έκοβαν τον αέρα και τον έντονο κυματισμό.

Και όταν έφτασαν – όπως εκτιμούν οι ελληνικές Αρχές- κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα, εφυγαν τα τουρκικά αλιευτικά και άφησαν τη λέμβο μόνη της.

Ads

Και τότε, όπως περιγράφουν οι πρόσφυγες, επικράτησε πανικός αφού ήρθαν αντιμέτωποι με τα τεράστια κύματα ενώ, λόγω της θαλασσοταραχής, 100 μέτρα, πριν από την ακτή, βυθίστηκε η λέμβος.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων μεταναστών μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (05.10.2022). Ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός κάνει λόγο για 18 νεκρούς και -σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- σήμερα, δύο ημέρες μετά το ναυάγιο, εντοπίστηκαν ακόμη τρεις άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των διασωθέντων στους 28.